Fågelinfluensa har konstaterats i Sverige

2023 03 22

Fågelinfluensa har konstaterats på en avelsanläggning i Kävlinge kommun, Skåne. 

Det uppger Jordbruksverket med hänvisning till provresultat från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

– Utbrottet har skett på en avelsanläggning med knappt 22 000 djur i Kävlinge kommun, smittan misstänks ha kommit in i anläggningen genom spridning från vilda fåglar, framhåller Jordbruksverket.

Vidare uppger myndigheten att samtliga djur kommer att avlivas och att byggnaderna på gården ska saneras.

Jordbruksverket har även upprättat restriktionsområden där särskilda restriktioner gäller för fjäderfäanläggningar.

– Detta är det första fallet med fågelinfluensa på en kommersiell anläggning den här säsongen. Det har hittills varit en relativt lugn säsong för Sveriges del, men faran är inte över. Nu när flyttfåglarna kommer tillbaka är det extra viktigt att man är fortsatt noggrann med sina hygienrutiner för att undvika att få in smittan till sina djur, säger Katharina Gielen, smittskyddschef på Jordbruksverket.

Enstaka fall hos människor

Varianten av fågelinfluensan som fått spridning benämns som H5N1. Virusvarianten har cirkulerat i Europa och Sverige sedan 2020.

– Trots enstaka rapporter om fall hos människor görs fortfarande bedömningen av Europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC) att risken för smitta till människa generellt är låg, betonar Jordbruksverket.

Uppmanar djurägare

Efter smittutbrottet går Jordbruksverket ut med en skarp uppmaning till allmänheten och i synnerhet till djurägare.

Myndigheten betonar att det är viktigt att ha goda smittskyddsrutiner för att förhindra vidare spridning av viruset.  Man bör även i möjligaste mån undvika direkt och indirekt kontakt med vilda fåglar.

– Viktigt att tänka på är att viruset kan finnas i spillning från vilda fåglar. Djurägare ska vara uppmärksamma och ta kontakt med veterinär om fjäderfän visar ökad dödlighet, förändringar i foder och vattenkonsumtion, sänkning i äggproduktion eller nedsatt allmäntillstånd, framhåller Jordbruksverket.

–  Även om fågelinfluensasituationen i Sverige varit mer gynnsam under säsongen 2022–2023 än under föregående säsonger är situationen i Europa och globalt fortsatt mycket problematisk. I Europa har antalet fall hos vilda fåglar ökat under de senaste månaderna, och skrattmåsar har varit särskilt drabbade. SVA bedömer därför att det under de kommande veckorna föreligger en risk för ökad smittspridning i samband med vårflytten, säger Malin Grant, epidemiolog på SVA.

Foto: Folkhälsomyndigheten och SVA resp Finn Mund

Text: Redaktionen


JUST NU: Stor ukrainsk attack mot ryskt flygfält

2025 07 05

Ukraina har gått till attack.

På lördagsförmiddagen kommer besked om att Ukraina har attackerat ett ryskt flygfält.

Det rör sig om en stor drönarattack.

Under natten har Ukraina attackerat flera ryska regioner – attacken mot flygfältet skedde i Voronezh Oblast, rapporterar Kyiv Independent.

Stor attack

Ukraina attackerade Borisoglebsk-flygfältet i ryska Voronezh Oblast natten till den 5 juli och skadade ett lager med glidbomber, flygplan och andra ryska militära tillgångar. 

På flygfältet finns flygplan av typerna Su-34, Su-35S och Su-30SM som enligt militären regelbundet används av Ryssland i luftangrepp mot Ukraina. 

Anfallet kan ha förstört ett tränings- och stridsflygplan, och ytterligare utvärderingar pågår.

Bredare drönarattack

Anfallet var en del av en bredare nattlig drönarkampanj över hela Ryssland, med explosioner och bränder rapporterade i minst sex regioner. 

Ukrainska tjänstemän säger att dessa drönaroperationer syftar till att undergräva Rysslands anfallsförmåga och föra kriget närmare de som möjliggör Kremls kampanj.

Läs mer: Bakslag för Putin – värsta krisen sedan 90-talet

Generalstaben kommenterar

Ukrainas generalstab kommenterar attacken mot flygfältet.

– Den 5 juli slog enheter ur specialförbanden inom Ukrainas väpnade styrkor, i samarbete med andra delar av försvarsmakten, till mot flygfältet Borysoglebsk i Voronezh oblast som ett led i ansträngningarna att minska fiendens förmåga att genomföra flyganfall, menas det.

– Flygfältet är hemmabas för fientliga flygplan av typen Su-34, Su-35S och Su-30SM. En depå med glidbomber, ett träningsflygplan och eventuellt andra flygplan träffades.

“Alla åtgärder”

Generalstaben fortsätter.

– Resultaten av attacken håller på att klargöras. Försvarsmakten fortsätter att vidta alla åtgärder för att underminera de ryska ockupanternas möjligheter att slå mot civil infrastruktur och tvinga Ryssland att upphöra med sin väpnade aggression mot Ukraina. Fortsättning följer! Ära till Ukraina!

Foto: General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Text: Redaktionen


Trump tror på banbrytande avtal – redan nästa vecka

2025 07 05

Ett avtal om vapenvila i Mellanöstern kan vara nära förestående.

Kriget mellan Israel och Hamas har rasat i ett år och nio månader.

Flera försök att få till en vapenvila har gjorts.

Nu ger USA:s president Donald Trump besked om att han tror på ett banbrytande avtal – redan nästa vecka, rapporterar Reuters.

Tror på avtal

President Donald Trump säger att det är bra att Hamas uppges ha reagerat i ”en positiv anda” på ett nytt USA-medlat förslag om eldupphör i Gaza.

Han säger till reportrar ombord på Air Force One att det kan finnas en överenskommelse om vapenvila i Gaza så snart som nästa vecka.

– Vi måste få det överstökat. Vi måste göra något åt ​​Gaza, säger Trump enligt AFP.

Hamas besked

Hamas uppger att de “allvarligt är redo att omedelbart inleda en förhandlingsrunda”.

En högt uppsatt palestinsk tjänsteman med insyn i samtalen uppger att Hamas accepterade den allmänna ramen men att de har begärt flera ändringar, inklusive en amerikansk garanti för att fientligheterna inte kommer att återupptas om samtalen om att avsluta kriget misslyckas.

På tisdagen sade Trump att Israel har accepterat de ”nödvändiga villkoren” för ett 60 dagar långt eldupphör, under vilket parterna skulle arbeta för att få slut på kriget, rapporterar BBC.

Det är planen

Planen tros omfatta ett stegvist frisläppande av tio levande israeliska gisslan av Hamas och kropparna av 18 andra gisslan i utbyte mot palestinska fångar som hålls i israeliska fängelser. 

Femtio personer i gisslan hålls fortfarande fångna i Gaza, varav minst 20 tros vara vid liv.

I förslaget sägs också att tillräckliga mängder humanitärt bistånd omedelbart ska föras in i Gaza under medverkan av FN och Internationella rödakorskommittén.

Har försökt länge

Internationella aktörer har under en längre tid försökt få till vapenvila och fredsavtal mellan Israel och Hamas.

Det återstår att se om den amerikanska planen kan vara det som leder till eldupphör nästa vecka.

Foto: The White House

Text: Redaktionen