Facebook och Instagram ber alla om ursäkt

2021 10 07

– Till alla företag, familjer och individer som är beroende av oss, ber jag om ursäkt.

Det framför Facebooks teknikchef Mike Schroepfer efter att Facebook, Instagram, Whatsapp och Messenger, som alla ägs av Facebook, varit utslagna i över sex timmar på måndagen.

Kom igång vid midnatt

Användarna möttes av meddelandet “Nyhetsflödet är inte tillgängligt just nu. Detta kan bero på ett tekniskt fel som vi arbetar för att åtgärda”.

Felet har drabbat användare världen över och gällde såväl internet som apparna. Omkrint midnatt mellan måndag och tisdag började allt fungera igen.

Orsaken till strulet

Orsakerna till problemen var enligt Facebook försök att ändra konfigurationen i ett antal routrar som koordinerar trafiken mellan Facebook-servrar. Det ledde till en lavineffekt som fick till följd att sajterna stängdes ner.

– De underliggande orsakerna påverkade även många av de interna verktyg och system vi använder i vår dagliga verksamhet, vilket försvårade våra försök att snabbt kunna ställa en diagnos och lösa problemen, meddelar Facebook.

Inget ska ha läckt ut

Sociala mediejättarna betonar att det inte finns några tecken på att användardata har läckt ut eller spritts.

Måns Jonasson på Internetstiftelsen förklarar att problemen är allvarliga.

– Det här är viktiga delar av vår infrastruktur nu. Det är där vi håller kontakt med våra vänner, bekanta och familj. I många fall kanske vi inte ens har telefonnummer till de vi har kontakt med via de här tjänsterna, säger han till SVT.

[yop_poll id="722"]