F-16-plan har kraschat

2024 08 29

Ett av Ukrainas F-16-stridsflygplan har kraschat.

På torsdagskvällen kommer besvärande uppgifter för Ukraina.

Ett av de USA-tillverkade F-16-planen som nyligen anlänt i landet har kraschat.

Det ska inte röra sig om rysk inblandning, utan det tycks handla om ett pilotmisstag.

Det rapporterar Wall Street Journal och Reuters.

Oklara omständigheter

Omständigheterna kring kraschen är oklara och det ukrainska flygvapnet har inte gått ut med någon information om saken.

Uppgifterna kommer från en högt uppsatt amerikansk tjänsteman, som menar att fiendeeld inte ligger till grund för kraschen.

Det finns inga uppgifter om statusen för piloten.

Tidigare i sommar bekräftade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att de första F-16-planen används i ukrainskt luftrum.

Tufft i öst

Samtidigt har Ukraina fått det tufft på den östra fronten där ryska styrkor avancerar.

Ryssland tycks prioritera de östra delarna av Ukraina över de södra samtidigt som man drar bort vissa styrkor för att fokusera på Ukrainas invasion av Kursk-invasionen.

I Kursk går det enligt tankesmedjan Institute for the Study of War nu långsammare för ukrainsk del.

Ny strategi

Det är ryska militärbloggare som hävdar att den ukrainska strategin i Kursk nu förändrats.

– Flera ryska militärbloggare hävdade den 28 augusti att tempot i de ukrainska attackerna i Kursk Oblast har avtagit och att de ukrainska styrkorna nu försöker gräva ner sig och hålla utvalda områden som de nyligen intagit. 

– Dessa militärbloggare hävdade att intensiteten i de ukrainska attackerna i Kursk Oblast har minskat och att ukrainska styrkor försöker hålla och befästa utvalda områden, mitt i fortsatta ukrainska offensiva operationer inom framskjutna områden i Kursk Oblast.

Flera attacker

Samtidigt har ukrainska styrkor genomfört flera insatser på sistone.

– Det ryska försvarsdepartementet och andra ryska källor hävdade att ukrainska styrkor också attackerade öster om Korenevo nära Olgovka, norr om Sudzha nära Malaya Loknya, öster om Sudzha nära Russkaya Konopelka och sydost om Sudzha nära Borki, fortsätter ISW.

Foto: C. Cruttenden

Text: Redaktionen


JUST NU: Forskare larmar – ukrainska flyktingar har det sämst i Sverige

2025 04 03

Sverige är sämst i Norden på att ta emot ukrainska flyktingar, enligt en färsk undersökning.

Av de nordiska länderna har Sverige tagit emot minst antal ukrainska flyktingar. 

Dessutom väljer fler ukrainska flyktingar som kommit till Norden att lämna Sverige jämfört med de andra länderna.

Detta enligt en undersökning av de norska forskarna Aadne Aasland och Vilde Hernes.

Har tagit emot minst i Norden

Nu delar Aasland och Hernes med sig av sina resultat, i en debattartikel i DN.

Det visar sig att Sverige är det land i Norden som tagit emot minst antal flyktingar från Ukraina per capita – mindre än hälften så många som Norge och Finland.

Vidare ser forskarna att många fler väljer att lämna Sverige än övriga nordiska länder. 

“Lever som asylsökande”

En hel tredjedel av de ukrainska flyktingar som registrerats har nämligen valt att lämna Sverige, jämfört med tio procent som valt att lämna Finland och Norge.

Samtidigt är det vanligare att ukrainarna i Sverige är självförsörjande än i de andra nordiska länderna.

– I Norge och Danmark (och till viss del Finland) har de ukrainska flyktingarna i stor grad getts samma rättigheter till ekonomiskt stöd och integrationsinsatser som andra flykting­grupper – exempelvis språkkurs, introduktionsprogram och arbetsmarknadsåtgärder. I Sverige däremot fick ukrainarna fortsatt leva under samma villkor som asylsökande, även efter att de beviljats tillfälligt kollektivt skydd genom masskyddsdirektivet, skriver Aasland och Hernes.

“Påfallande okänt i Sverige”

De norska forskarna har intervjuat över 3000 ukrainska flyktingar. Nu frågar man sig varför ukrainarnas situation i Sverige inte har uppmärksammats till någon större grad.

– Sverige har visat stor solidaritet med Ukraina i sin utrikespolitik. Därför är det påfallande hur lite offentlig uppmärksamhet och debatt som de ukrainska flyktingarnas villkor har fått – och hur okänt det är att Sverige har bland de svagaste rättigheterna i Europa, skriver forskarna i tidningen.

Text: Redaktionen


Klassiskt ämne kan försvinna ur svenska skolor – “ett kulturarv”

2025 04 03

Intresseorganisationen RFSU riktar skarp kritik mot den nya läroplansutredningen.

En ny läroplansutredning togs emot av skolminister Lotta Edholm (L) i februari. 

Utredningen gör bland annat gällande att ett större fokus i läroplanen ska läggas på grundläggande kunskaper som att läsa, skriva och räkna – men också på en stärkt lärarroll.

– Lärarrollen är för svag i förhållande till föräldrar och elever. Det ställs oerhört höga krav på lärare idag – med nya läroplaner blir det lättare för lärare att tala om vad som krävs att man lär sig tidigt, säger Lotta Edholm till SVT.

“Värsta attacken i modern tid”

Nu lyfts dock en del oro kring den nya läroplanen. Detta från Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU.

– Utredningen föreslår att man ska stryka sexualundervisningen ur skolans mål och uppdrag. För oss är det här den värsta attacken på sexualundervisning som vi har sett i modern tid, säger Lina Fridén, ordförande för RFSU, till Expressen.

Bland annat föreslås att områdena sexualitet, samtycke och relationer – tidigare kända under namnet sex och samlevnad – ska omhändertas av kursplanen istället för läroplanen.

“Ett svenskt kulturarv”

Något som vore en “katastrof”, enligt RFSU.

Detta skulle nämligen innebära att rektorer inte längre behöver ansvara för att sexualundervisning genomförs, menar intresseorganisationen.

– Det är på många sätt ett svenskt kulturarv som man plockar bort där sexualundervisningen hela tiden förbättrats och stärkts de senaste decennierna. Det här skulle vara första gången vi börjar backa, säger Fridén enligt Expressen.

Kritik från Skolinspektionen

Så sent som i förra veckan kom Skolinspektionen med kritik om att sexualundervisningen i svenska skolor behöver förbättras.

– Granskningen visar att eleverna önskar mer samtal om verklighetsnära situationer. Den visar också att lärare tycker att det finns samtal som är svåra att genomföra på ett tryggt sätt i klassrummet på grund av att de kan vara känsliga eller utpekande, skriver Skolinspektionen i ett uttalande. 

Foto: I. Aleksic

Text: Redaktionen