Extremvärme i Sydeuropa – Inte under 35,2 grader på natten

2021 08 09

Det har slagits ett nytt rekord i Europa – ett riktigt oroväckande sådant.

Rekordet avser ett nytt högstavärde för lägstatemperaturen under dygnet – det vill säga temperaturen under natten var extremt hög. Rekordet slogs på den grekiska ön Kreta där den lägsta temperaturen som uppmättes under natten var 35,2 grader uppger SVT.

Farligt för människor                     

De höga temperaturerna som drabbat stora delar av södra Europa är farligt för människor.

– Redan vid 26 grader och en luftfuktighet som stiger lite så blir det svårt för kroppen att kompensera och vid 40 grader blir det rent av farligt, säger SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir.

Sydeuropa och Balkanländerna har drabbats av en kraftig värmebölja och temperaturen har i veckan nått 47,1 grader i Grekland vilket är mycket nära Europas värmerekord på 48,0 från 1977. Men när det gäller den högsta lägstatemperaturen under ett och samma dygn har det alltså slagits rekord denna vecka förklarar SVT.

Rökpelare i Aten

Bränder rasar i en rad länder och särskilt hårt drabbat är Grekland där 154 olika bränder rasar. Rökpelare ses över norra utkanterna av Aten och premiärminister Kyriakos Mitsotakis från högerpartiet Ny Demokrati säger att värmeböljan förvandlat landet till en krutdurk.

Aldrig förr skådat

– Alla våra räddningsstyrkor bekämpar skogsbränder med aldrig förr skådad styrka och spridning dag som natt, säger civilminister Nikos Hardalias.

En frivillig brandsoldat samt ordföranden i Atens Handelskammare har omkommit i bränderna och 20-talet personer har skadats.

Många länder drabbade

En rad länder har drabbats av bränderna i Europa.

🔺 Turkiet: 12 bränder rasar utom kontroll. Flera bostadsområden har brunnit ned och 8 personer har omkommit.

🔺 Italien: Regionerna Kalabrien, Sicilien och Apulien har drabbats av bränder och två personer har omkommit.

🔺 Nordmakedonien: 30 dagar av nationell kris är utlyst på grund av bränder. Militären har kallats in.

🔺 Albanien: Försvarsministern betecknar bränderna i landet som kritiska då bostäder hotas.

ANALYS

En ny FN-rapport väntas slå fast att värmeökningen i medelhavsregionen kommer att vara 20 % högre än övriga världens genomsnitt vilket kommer att slå hårt mot de 500 miljoner människor som bor i området. Det kommer att drabba livsmedelsproduktionen, jordbruk, fiske och turism. 

Rent politiskt kommer detta att leda till att sakpolitiken i dessa länder allt mer kommer att fokusera på bland annat krisbekämpning, miljö- och klimatfrågor samt livsmedelsförsörjning. 

[yop_poll id="457"]

Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen