Extraval rycker allt närmare

2021 06 20

Sannolikheten ökar nu rejält för att Sverige går mot extraval i augusti eller september.

Det skulle i så fall vara första gången sedan 1958 som Sverige går till extraval. Att det i Sverige kallas för extraval och inte nyval beror på att även om det blir ett extrainsatt val så kommer det ordinarie valet som hålls vart fjärde år ändå att hållas. Valet är med andra ord bara ett extrainsatt val – utöver det vanliga valet 2022.

Orsaken till att sannolikheten för extraval nu ökar beror främst på att det är osäkert om Liberalerna – som visserligen fortsatt stödjer Januariavtalet – även kommer att stödja Regeringen Löfven om det går vidare till nya talmansrundor.

– Liberalerna hedrar fortsatt avtalet och utgår från att övriga tre partier också fullt ut gör det. Vi kommer därmed varken medverka till att ändra avtalet eller till att nu avsätta en regering som genomför det, säger L:s gruppledare Johan Pehrson.

Men om L även kommer att stödja regeringen efter ett läge där regeringen redan fallit i en misstroendeomröstning är högst osäkert, Se TV-inslaget här:

ANALYS

Om L byter sida så är fortfarande S-MP-C-V-sidan störst men de kan i det läget inte få igenom sin budget utan stöd av Vänsterpartiet och det säger Centern nej till. Utan budget ingen fungerande regering och därför är läget nu mycket svettigt för statsminister Stefan Löfven.

[yop_poll id="221"]