EUROPA: Explosion mellan Lettland och Litauen

2023 01 13

Litauens statstelevison visar bilder på 50 meter höga eldslågor efter en explosion nära gränsen till grannlandet Lettland. 

Explosionen har ägt rum vid en gasledning och en stor evakuering har inletts, rapporterar Reuters och litauisk media.

Hel by evakueras

Hela byn Vienkiemiai, bestående av 250 människor, har behövt lämna sina hem efter explosionen vars efterföljande lågor kan ses på 17 kilometers avstånd.

– Det var oväntade ljud, det hördes som om flygplan flög lågt någonstans, säger Gintautas Gegužinskas, borgmästare i Pasvalysområdet som byn tillhör, till LRT Radio.

– Det är en högtrycksledning som exploderat, tillägger han.

Lämnat sina hem

Räddningstjänsten arbetar nu febrilt med att släcka branden. 

Initiala uppgifter pekar på att ingen människa ska ha kommit till skada i explosionen.

– Byn ligger omkring 500-700 meter från gasledningen så det är ingen panik. Vi har brandkåren på plats för att försäkra att byggnaderna inte fattar eld, säger en medlem i byföreningen till litauisk media.

Han tillägger att situationen kommer att hamna under kontroll, även om människor har evakuerat och lämnat sina bostäder.

Leveranser stoppas

Gasleverantören Amber Grid fattade snabbt beslutet att stoppa gasförsörjningen.

Istället levereras nu gasen via rör som går parallellt med de skadade.

Vi beklagar denna incident i gasledningssystemet. Vi började omedelbart undersöka omständigheterna kring incidenten och säkerställa gasförsörjningen till konsumenterna, säger Nemunas Bikinus, vd för Amber Grid, i ett pressmeddelande.

– För närvarande anstränger vi oss till det yttersta och fokuserar på att begränsa konsekvenserna av branden och säkerställa säkerheten.

Regeringen meddelad

Han tillägger:

– Vi har omedelbart informerat regeringsrepresentanter, energidistributionsoperatören (ESO) och Pasvalys stadsmyndigheter om situationen. Vi kommer att ge mer information om omständigheterna kring händelsen när vi har fler detaljer.

Gasledningen där branden bröt ut används för att leverera gas till norra delen av Litauen och för att transportera gas till Lettland. 

Foto: G. Gegužinskas

Text: Redaktionen