25 personer till sjukhus efter explosionen i Göteborg

2021 09 29

Närmare 25 personer har förts till sjukhus efter den explosion som skakade en stadsdel i Göteborg i morse.

Det uppger P4 Göteborg som rapporterar att flera av de drabbade är allvarligt skadade. Det har under räddningsinsatsen varit dramatiska scener i centrala Göteborg.

Omkring 200 personer ska ha evakuerats enligt medieuppgifter och en del av de boende firade sig ned från sina lägenheter med hjälp av lakan och en del har hoppat för att fly undan rök och eld.

Förundersökning har inletts avseende allmänfarlig ödeläggelse uppger polisen som inte utesluter att brottslighet ligger bakom det hela.

Livräddning pågår

– Det är massa personal som springer här. Massa bråte ligger här på gården. Jag fick en chock, röken bara väller ut, säger Anja Almén, som bor på samma gata, till GT.

– Det pågår livräddning i tre trapphus. Vi håller på med evakuering, säger Lotta Molander, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg till GT.

Explosionen skall ha skett vid 05-tiden på morgonen uppger GT och det brinner i byggnaden.

– Man hörde bara att folk skrek. När jag kollade ut i trappuppgången vällde det ut rök i lägenheten och då kände vi att vi måste ut härifrån, säger Kristoffer som är en av de boende, till P4.

Skadeläget är ännu oklart men enligt SVT har i nuläget tre personer förts till sjukhus.

Omskakande syn

– Det är en ganska omskakande syn måste jag säga det är räddningsfordon på precis hela Övre Husargatan från sträckan Nordensköldgatan ner till Skanstorget. Vad vi tror i i nuläget är att det skett någon form av explosion i närheten i en sportaffär, uppger P4 Göteborg.

Många boende

– Det är i all fall där som insatsen koncentreras just nu. Och folk som bor i den ganska stora bostadslängan tar sig in på gården här. Polisen var precis här och berättade att de ger löpande information så fort de bara har något att säga, rapporterar P4 Göteborg.

Fyllda med rök

Exakt vad som inträffat är oklart men tre trappuppgångar är fyllda med rök och och 17 räddningsenheter i Göteborg ska finnas plats samt 8 – 12 ambulanser enligt olika medier. 

– Det handlade initialt om rök och eld i flera trapphus, säger Martin Hallberg regionsvakthavandebefäl vid Polisen till SVT.

– Det är flera bränder som vi håller på att släcka och det pågår evakuering, säger Lotta Molander vid Storgöteborgs Räddningstjänst.

Foto: Polisen, FB


Nytt körkort lanseras i Sverige – första gången någonsin

2024 06 18

Förra veckan meddelade Digg – myndigheten för digital förvaltning – att en statlig e-legitimation ska införas i Sverige.

Den införs 2026 och kommer att vara ett fysiskt plastkort.

– Du lägger kortet mot telefonen, så läses den av trådlöst. Så det innebär att det blir enklare att hjälpa till exempel sin gamla mamma, berättade Lotta Hämäläinen, ansvarig på Digg, för SR Ekot.

Nu kommer ytterligare ett id-besked till svenska folket.

Ett förslag om en digital identitetsplånbok ska beredas i Regeringskansliet.

Det meddelar civilminister Erik Slottner (KD) på måndagen.

– Exempelvis kommer körkort, pass och utbildningsbevis kunna användas på ett säkert sätt i en digital plånbok.

– I stället för att ha körkortet i en plånbok i bakfickan så kommer det vara möjligt att ha det i mobilen. Regeringen välkomnar utredningens slutbetänkande och de förslag som lämnas, säger ministern.

Första gången någonsin

Regeringens besked innebär att det för första gången någonsin kommer bli möjligt att ladda ner sitt körkort digitalt. Därmed följer Sverige övriga nordiska länder. I Finland, Danmark, Norge och Island har det sedan några år tillbaka varit möjligt att ladda ner sitt körkort i mobilen och lämna det fysiska kortet hemma.  

Det är oklart när det digitala körkortet införs i Sverige, men regeringen uppger att förslaget om en digital identitetsplånbok är i "slutbetänkandet". 

Flera funktioner

Beskedet om ett digitalt körkort är en del av EU-kommissionens förslag till ändring av den så kallade eIDAS-förordningen. Förslaget innebär bland annat att varje medlemsstat ska utfärda en europeisk digital identitetsplånbok.

Den digitala identitetsplånboken ska kunna användas i flera fall, till exempel för att:

- använda offentliga tjänster för att t.ex. få personbevis och läkarintyg eller anmäla adressändringar

- öppna bankkonto

- göra sin inkomstdeklaration

- söka till universitet och högskolor i hemlandet eller i ett annat EU-land

- spara läkemedelsrecept som kan användas i ett annat EU-land

- styrka sin ålder

- hyra en bil med hjälp av ett digitalt körkort

- checka in på ett hotell.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen


Nytt fullskaligt krig nära: ”Kommer bli förödande”

2024 06 19

Ett nytt krig i Mellanöstern är på väg att bryta ut.

Det meddelar Israels utrikesminister Israel Katz.

Enligt ministern har planer på en israelisk militär offensiv i Libanon godkänts. Offensiven kommer innebära ett ”fullskaligt krig” mellan Israel och den Iran-stödda milisen Hizbollah, uppger utrikesministern. 

Libanesiska Hizbollah är terrorstämplade av USA. EU har terrorstämplat Hizbollahs militära gren.

Under kriget mellan Hamas och Israel har Hizbollah avfyrat mängder av raketer mot norra Israel. I tisdags hotade terrorgruppen att slå till mot Israels tredje största stad Haifa, vilket fått den israeliska regeringen att se rött.

Utrikesminister Israel Katz varnar för att en israelisk offensiv ”kommer bli förödande”.

– I ett fullskaligt krig kommer Hizbollah att utplånas och Libanon kommer drabbas hårt, säger han.

USA agerar

USA ser allvarligt på det upptrappade läget mellan Israel och Hizbollah.

Stormakten har skickat den erfarne medlaren Amos Hochstein till området för att medla mellan parterna. Målet är att undvika ett nytt storskaligt krig i regionen.

– Vi har sett en upptrappning under de senaste veckorna. President Biden vill undvika en ytterligare upptrappning och ett större krig, säger Hochstein enligt Yle och tillägger:

– Det är i allas intresse att lösa det här snabbt och på diplomatisk väg, och det kan uppnås och det är brådskande.

Fakta Hizbollah

- Islamistisk shiamuslimsk rörelse i Libanon, nära lierad med Iran

- Terrorstämplad av USA (dess väpnade gren också av EU)

- Hizbollah har ett stort inflytande i Libanon, både politiskt och militärt

- Terrorgruppens uttalade mål är att utplåna Israel

- Det är oklart hur stor Hizbollahs väpnade gren är. Det är dock klarlagt att terrororganisationen innehar en gedigen vapenarsenal, bland annat över 100 000 raketer

Foto: F. Andrejevic

Text: Redaktionen