25 personer till sjukhus efter explosionen i Göteborg

2021 09 29

Närmare 25 personer har förts till sjukhus efter den explosion som skakade en stadsdel i Göteborg i morse.

Det uppger P4 Göteborg som rapporterar att flera av de drabbade är allvarligt skadade. Det har under räddningsinsatsen varit dramatiska scener i centrala Göteborg.

Omkring 200 personer ska ha evakuerats enligt medieuppgifter och en del av de boende firade sig ned från sina lägenheter med hjälp av lakan och en del har hoppat för att fly undan rök och eld.

Förundersökning har inletts avseende allmänfarlig ödeläggelse uppger polisen som inte utesluter att brottslighet ligger bakom det hela.

Livräddning pågår

– Det är massa personal som springer här. Massa bråte ligger här på gården. Jag fick en chock, röken bara väller ut, säger Anja Almén, som bor på samma gata, till GT.

– Det pågår livräddning i tre trapphus. Vi håller på med evakuering, säger Lotta Molander, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg till GT.

Explosionen skall ha skett vid 05-tiden på morgonen uppger GT och det brinner i byggnaden.

– Man hörde bara att folk skrek. När jag kollade ut i trappuppgången vällde det ut rök i lägenheten och då kände vi att vi måste ut härifrån, säger Kristoffer som är en av de boende, till P4.

Skadeläget är ännu oklart men enligt SVT har i nuläget tre personer förts till sjukhus.

Omskakande syn

– Det är en ganska omskakande syn måste jag säga det är räddningsfordon på precis hela Övre Husargatan från sträckan Nordensköldgatan ner till Skanstorget. Vad vi tror i i nuläget är att det skett någon form av explosion i närheten i en sportaffär, uppger P4 Göteborg.

Många boende

– Det är i all fall där som insatsen koncentreras just nu. Och folk som bor i den ganska stora bostadslängan tar sig in på gården här. Polisen var precis här och berättade att de ger löpande information så fort de bara har något att säga, rapporterar P4 Göteborg.

Fyllda med rök

Exakt vad som inträffat är oklart men tre trappuppgångar är fyllda med rök och och 17 räddningsenheter i Göteborg ska finnas plats samt 8 – 12 ambulanser enligt olika medier. 

– Det handlade initialt om rök och eld i flera trapphus, säger Martin Hallberg regionsvakthavandebefäl vid Polisen till SVT.

– Det är flera bränder som vi håller på att släcka och det pågår evakuering, säger Lotta Molander vid Storgöteborgs Räddningstjänst.

Foto: Polisen, FB