Explosion av smitta i världens näst folkrikaste land

2022 01 30

I dag måndag har 180 000 nya smittfall registrerats i Indien och det är 20 gånger fler än för två veckor sedan.

Smittspridningen formligen exploderar i världens näst folkrikaste land.

Intensiv ökningsfas

– Det är troligt att Indien drabbas av en explosiv ökning avseende dagliga smittfall men den intensiva ökningsfasen blir relativt kortvarig, uppger Cambridgeprofessorn Paul Kattuman enligt Economic Times.

Oron är stor för hur landet ska klara av ökningen.

En halv miljon dödsfall

Indien har redan drabbats av 484 000 dödsfall och 36 miljoner indier har smittats så här långt i pandemin. Samtidigt har landets vaccinationskampanj gått betydligt bättre än i många andra länder. 45 procent av befolkningen har fått två doser och ytterligare 18 procent har fått sin första dos, enligt Our World in Data.

Nya restriktioner

Nu inleder landet vaccineringen av den tredje dosen till utvalda riskgrupper men många väntas få dosen för sent då omikronvarianten nu sveper över landet.

För att motverka smittspridningen införs nu begränsat besöksantal för restauranger och barer och begränsade öppettider. Vissa distrikt har även stängt skolor och biografer och infört maxtak för folksamlingar.

Val i fem delstater

I februari och mars går fem olika delstater till val runt om i Indien och valkampanjen med tillhörande massmöten är i full gång. De politiska stormötena väntas leda till omfattande smittspridning då tiotusentals deltagare utan munskydd deltar, rapporterar Al Jazeera.

Delstaterna är Uttar Pradesh, Punjab, Uttarakhand, Goa och Manipur.

Hårt drabbat

Likheterna är stora med förra årets valkampanj som bidrog till att deltavarianten snabbt spred sig och gjorde Indien till ett av världen hårdast drabbade länder.

Utan munskydd

Premiärminister Nrendra Modi var en av politikerna som kampanjade inför väldiga folkhav utan munskydd vilket bidrog till pandemivågen. Indiens svaga sjukvårdssystem klarade inte av alla nya sjukdomsfall och anhöriga jagade desperat efter syrgas runt om i landet.

Experter varnar

Skräckscenerna spreds i media världen över och oron är nu stor för att samma sak riskerar att upprepas. Bland ljuspunkterna är att den nya vågen, precis som i Europa, tycks leda till färre dödsfall och fler asymtomatiska smittfall men experter varnar för att ta för lätt på uppgifterna.

Mumbai hård drabbat

Antalet sjukvårdade ökar snabbt och sjukvårdspersonal har ombetts att förkorta sina vinterledigheter i flera delstater.

Indiens finanscenter Mumbai är en av de hårt drabbade storstäderna.

Foto: S. Hudkar