Experter sågar svenska folkets förmåga – sämre än ”många 90-åringar”

2025 03 23

Experter ifrågasätter svenska folkets fysiska förmåga, och påpekar att ungdomar i vissa bemärkelser klarar sig sämre än många 90-åringar.

Sveriges motståndskraft i händelse av kris eller krig har diskuterats livligt de senaste åren.

Sverige har bland annat börjat rusta upp försvaret i tider av krig och oro.

Men för att landet ska vara motståndskraftigt måste människor också ha en god fysisk förmåga – och på den punkten är det riktigt illa ställt, larmar två experter.

”I soffan finns själva svensken”

Det är Mai-Lis Hellénius, professor på Karolinska institutet, och Lars-Ove Nilsson, officer vid Försvarsmakten enhet för fysisk prestationsförmåga, som slår larm om att svenska folket är alltför stillasittande och har en för dålig fysisk förmåga.

– Det säkerhetspolitiska läget har satt ljus på Sveriges upprustning och försvar. Men kvar i soffan finns själva svensken. Dagens unga tillbringar mer tid sittandes än många 90-åringar, menar de i en debattartikel i DN.

Det säkerhetspolitiska läget kräver inte bara att vi rustar upp vårt försvar – utan också att vi rustar upp svenska folket, menar de.

Ny forskning visar att vi idag är ännu mer stillasittande än vad man tidigare har trott.

– När forskarvärlden började mäta hela vårt rörelsemönster med objektiva metoder i form av rörelsemätare (accelerometer) och inte bara försökte fånga motionsvanor, blev vi varse att den fysiska aktiviteten är ännu lägre än vi trodde, skriver debattörerna.

Jämförs med 90-åringar

De hänvisar till svenska studier som visar att 5-åriga barn sitter stilla 9 timmar om dagen i snitt. Bland svenska skolungdomar är siffran drygt 10 timmar, och bland vuxna i övre medelåldern 9-10 timmar.

– Hemmaboende 90-åringar sitter cirka 9 timmar. Värt att notera är att en hemmaboende 90-åring alltså sitter en timme mindre än friska skolungdomar, påpekar Hellénius och Nilsson i debattartikeln.

Nu kräver debattörerna en rad åtgärder för att öka den fysiska aktiviteten bland svenska folket. Man vill bland annat inrätta en nationell handlingsplan för att minska stillasittandet.

Stor försvarsvilja – bland vissa

Frågan är alltså om svenska folket, och i synnerhet ungdomar och unga vuxna, är fysiskt redo för att hantera kriser eller krig.

Det finns dock en försvarsvilja bland majoriteten av svenskarna, om man ska tro en undersökning som SOM-institutet presenterade tidigare i mars.

Över hälften, 53 procent, av alla svenskar sade sig där vara villiga att försvara Sverige om det blir krig, rapporterar SVT.

Störst var försvarsviljan bland män i åldern 50 till 64 år, i synnerhet män som har hög inkomst och röstar på Sverigedemokraterna, enligt kanalen. Bland kvinnor och yngre var försvarsviljan lägre.

Foto: JESHOOTS

Text: Redaktionen


JUST NU: Rusta rivstartar våren – lanserar jättesatsning

2025 03 26

Rusta expanderar kraftigt.

Under onsdagen öppnar lågpriskedjan hela tre nya varuhus i Sverige.

Butikerna slår upp portarna i Eksjö, Sölvesborg och Ljusdal.

– Öppningen i Ljusdal känns dessutom extra speciell eftersom en av Rustas grundare, Bengt-Olov Forsell, hade sina rötter i orten”, säger Göran Westerberg, vd för Rusta.

Enorm satsning

I ett pressutskick framhåller Rusta att kedjan befinner sig i en ”intensiv expansionsperiod”.

I april planerar Rusta att inleda nästa fas. Nya varuhus ska öppnas i Nynäshamn och norska Bjørkelangen.

Storsatsningen fortsätter under de kommande tre åren.

Rusta planerar att öppna hela 50–80 nya varuhus i Sverige med omnejd.

– Varuhusöppningarna är en central del av vår långsiktiga strategi för tillväxt och bidrar till att stärka vår position som en ledande aktör på den nordiska lågprismarknaden, säger Göran Westberg.

Fakta Rusta

- Rusta AB är en ledande aktör på den nordiska lågprismarknaden med över 220 varuhus i Sverige, Norge, Finland och Tyskland.

- De fysiska varuhusen kompletteras med Rustas onlineförsäljningskanal, Rusta Online, i Sverige och Finland.

Rusta erbjuder ett brett sortiment av hem- och fritidsprodukter.

- Rusta har fler än 4 800 anställda

- Huvudkontoret ligger i Upplands Väsby

- Rustas aktie handlas på Nasdaq Stockholm 

Källa: Rusta

 

Foto: Rusta

Text: Redaktionen


Ny legitimation införs i Sverige – alternativ till BankID

2025 03 26

Över 80 procent av Sveriges vuxna befolkning använder Mobilt BankID.

Men nu får den populära legitimationstjäntsen konkurrens.

Uppstickaren Trustly har nämligen lanserat en ny tjänst, Trustly ID, som av bolaget beskrivs som en “banbrytande lösning” med “oöverträffad hastighet och säkerhet”.

– Trustly ID är en game changer, vilket innebär nästa steg inom hastighet, säkerhet och bekvämlighet för betalningar, säger Daniel Hecker, Chief Product Officer på Trustly Europe, i ett uttalande.

Ansiktsigenkänning eller fingeravtryck

Trustly är ett svenskt bolag och förutom Sverige testas den nya inloggningstjänsten nu även i Finland.

Framför allt har jättarna inom spelbranschen omfamnat bolaget, bland annat Bet365, Flutter, William Hill, LeoVegas, Betsson och Kindred.

Tjänsten använder sig av antingen ansiktsigenkänning eller fingeravtryck för att bekräfta användarens inloggning, vilket möjliggörs med en så kallad “passkey”.

Den verifierade informationen delas sedan med det företag man som kund handlar från, så att betalning kan genomföras omedelbart.

– Första gången du loggar in så bekräftar du dina uppgifter via den bank du är kund hos och sedan kan du välja att spara de uppgifterna för att framtida inloggningar ska kunna ske enkelt och smidigt, skriver konsumentsajten Mobil.se om den nya tjänsten.

Stor förändring

Trustly understryker att lanseringen kommer att innebära en stor förändring för alla som använder den tjänsten.

I synnerhet när det gäller säkerhet och snabbhet.

– Genom att använda Trustly ID, som snabbar på identifieringen, med den kraftfulla intelligensen från Azura – Trustlys egen datamotor som bidrar till snabbare betalningar – erbjuder företaget en branschledande inloggnings- och betalningsupplevelse.

Det skriver Trustly i ett pressutskick.

Fler möjligheter

Tidigare i mars antogs Trustly till Riksbankens öppna betalningssystem RIX-INST för omedelbara betalningar.

Bland annat har ICA Banken, Länsförsäkringar och Skandiabanken därmed möjliggjort för betalningar via Trustly.

– Detta markerar en viktig milstolpe för Trustly och det svenska betalningsekosystemet, säger Johan Tjärnberg, koncernchef för Trustly.

Foto: BankID

Text: Redaktionen