JUST NU: Ex-politiker misstänks för brott mot rikets säkerhet

2022 04 12

En man som representerat Centerpartiet på lokal nivå, och som fram till förra året var nämndeman i en tingsrätt, utreds för brott mot rikets säkerhet.

Det avslöjar SR Ekot, som även avslöjar att mannen misstänkts för att ha kartlagt och trakasserat en högt uppsatt chef på Försvarsmakten.

Mannen nekar till brott.

Del av stor nätverk

Enligt uppgifter tillhör mannen ett större nätverk av militärt överintresserade personer i Sverige som under flera år har kartlagt och delat hemlig information om militära anläggningar i Sverige.

En reservofficer, som tillhörde samma nätverk, ställdes 2021 inför rätta för brott mot rikets säkerhet, rapporterade DN.

Tillsammans med flera andra män åtalades reservofficeren för att ha röjt information som hotar rikets säkerhet.

Ex-politikern

Den tidigare politikern misstänkts tillhöra samma nätverk som reservofficeren. Han hade nyligen ett politisk uppdrag för Centerpartiet i Mellansverige.

Mannen misstänkts nu för  grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Ett brott som klassas som ett hot mot rikets säkerhet, rapporterar SR.

Kartlagt chef på Försvarsmakten

Mannen uppges även ha kartlagt och trakasserat en högt uppsatt chef på Försvarsmakten. Bakgrunden är att mannen tror att den högt uppsatta chefen är det hemliga vittnet från Försvarsmakten som förekommer i rättegångar mot nätverket.

I meddelanden som Ekot har tagit del av kontaktar den misstänkta gärningsmannen chefen på Försvarsmakten och hans fru.

– Trevlig kväll. Vi är dig på spåren, skriver han till mannen och kontaktar sedan mannens fru:

– Hej! Hur går samtalet vid frukosten för ett av staten påkallat kronvittne?

Känner inte till misstankarna

Ordförande för Centerpartiet i kommunen där mannen verkade uppger att de inte känner till misstankarna:

Nej, jag har inte haft någon aning om de här misstankarna om brott mot rikets säkerhet och om åtalet om ofredande. Hade jag känt till det här så hade vi inom partiet startat ett uteslutningsärende direkt, säger han till SR.

Mannen har självmant valt att lämna Centerpartiet.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen