Evakueringen av amerikaner kan avgöra Joe Bidens presidentskap

2021 08 19

USA:s president Joe Biden har legat på ett klart plus i opinionsmätningarna ända sedan valet – men nu kan allt vända.

Den katastrofala utvecklingen i Afghanistan där talibanerna tagit över mycket snabbare än väntat har överraskat alla och huvudorsaken är att Afghanistans armé lade benen på ryggen istället för att slå tillbaka mot de militanta talibanislamisterna. Afghanistan går nu en mycket dyster framtid till mötes men det är en annan fråga som verkligen kan vända Bidens popularitet till ett kraftigt minus. Och det är huruvida USA nu kan få ut alla amerikaner som ska evakueras.

Uppenbara risker

Planen är att evakuera 10 000 amerikaner, allierade och afghaner som hjälpt USA i landet, inklusive tolkar. Talibanerna har lovat en fredlig maktövergång men risken är uppenbar att talibanerna bryter sitt löfte om att inte attackera och döda USA-allierade och andra. Terrorister kan man inte lita på.

Släpades genom gatorna

Det är tyvärr inte svårt att tänka sig bilder, likt de som kom från Somalia 1993 när amerikaner släpades genom gatorna i huvudstaden Mogadishu, på amerikaner som attackeras och dödas av talibaner i Kabul eller andra platser i Afghanistan. Om så sker lär amerikanska väljaropinionen snabbt vändas mot Joe Biden vars hela presidentskap kan komma att karaktäriseras av misslyckandet i Afghanistan.

Närmaste dygnen avgör

Det är med andra ord inte misslyckandet i Afghanistan som är det främsta opinionsmässiga problemet för Joe Biden, utan hur det går mer USA:s medborgare som fortfarande är kvar i landet och som nu evakueras.

De två-tre närmaste dygnen ka bli helt avgörande.

Foto: Joe Biden, FB

[yop_poll id="486"]