JUST NU: EU:s besked – då får Ukraina svar

2022 05 09

I juni kan Ukraina förvänta sig att få ett svar på sin ansökan om medlemskap i EU.

Det bekräftar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

I ett inlägg på Twitter skriver hon att kommissionen planerar att tillkännage sina synpunkter på Ukrainas ansökan om medlemskap i juni.

– EU-kommissionen siktar på att tillkännage sin uppfattning i juni, skriver hon.

Franske presidentens varning

Samtidigt varnar Frankrikes president Emmanuel Macron för att Ukrainas väg in i EU-värmen kan ta långt tid. Det finns inget ”snabbspår” in i EU enligt den franske presidenten.

– Även om vi skulle ge Ukraina kandidatstatus imorgon så vet vi alla att processen som leder till att de går med skulle ta flera år, kanske decennier, sa Macron under ett framträdande i Straousborg på måndagen, rapporterar Reuters.

Uppfyller inte kraven

Ukraina har under en längre tid velat närma sig EU och har haft särskilda avtal med unionen. Men landets har trots detta inte beviljats kandidatstatus – framför allt på grund av den höga korruptionen som finns i Ukraina.

– Detta är sanningen – om vi inte sänker standarden för en anslutning, och då blir tvungna att tänka om hela vår princip kring enighet i Europa och de principer som vi insisterar på att våra egna medlemsländer följer, konstaterade Macron.

Presenterade nytt förslag

Emmanuel Macron lade dock fram ett förslag om att bilda ett nytt samarbete för de europeiska länder som står utanför unionen – till exempel Ukraina och Storbritannien. Macron konstaterade att sådana länder kan vara knutna till EU utan att vara medlemmar. Förslaget syftar till att stärka banden mellan EU och länder som delar unionens värderingar. 

Foto: European Council

Text: Redaktionen