Europas största kärnkraftverk okontaktbart

2022 03 12

Kontakten har brutits med fjärrövervakningssystemet i kärnkraftverket Zaporizjzja.

Det bekräftar internationella atomenergiorganet IAEA.

Beskedet väcker oro, då samma sak hände i onsdags i det nedlagda kärnkraftverket Tjornobyl.

Vet inte varför

Det är i nuläget inte bekräftat varför dataöverföring har upphört från kärnkraftverket. Men utvecklingen är oroande, enligt IAEA.

– IAEA:s fjärrövervakningssystem som övervakar utrustning vid kärnkraftanläggningar runt om i världen är en viktig komponent i vårt säkerhetsarbete i Ukraina och globalt," säger IAEA:s generaldirektör Rafael Grossi i ett uttalande.

Kontrolleras av Ryssland

Zaporizjzja, som är Europas största kärnkraftverk, kontrolleras av ryska trupper. Efter ett angrepp den 4 mars tog de kontroll över anläggningen.

Enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax fortgår arbetet på anläggningen som vanligt.

För närvarande sköts kärnkraftverket enligt rutinerna, sade en rysk officer enligt Interfax i onsdags.

Ukrainska styrkorna har lämnat

Den ryska nyhetsbyrån rapporterar även att de 240 ukrainska militärer som vaktat området runt anläggningen lämnade sina positioner under onsdagen.

Samma dag rapporterades det även om att de nedlagda kärnkraftverket i Tjornobyl saknar ström, enligt uppgifter från ukrainska energibolaget Ukrenergo.

Skadad kraftledning

Anledningen till strömavbrottet berodde på att en kraftledning skadads i striderna runt anläggningen. De pågående striderna försvårar arbetet med att reparera skadan och försöken att få tillbaka strömförsörjningen.

– Det finns därför ingen möjlighet att återupprätta nätet, skrev Ukrenergo i ett uttalande.

Personalen slits ut

Rapporter gör även gällande att personalen på Tjornobyl arbetat i 13 dagar i sträck och hålls som ”gisslan” av de ryska ockupanterna. En utveckling som oroar IAEA.

Jag är djupt oroad över den svåra och stressiga situation som personal vid kärnkraftverket i Tjornobyl står inför och de potentiella risker detta innebär för säkerheten, sade Rafael Grossi i ett uttalande.

Därför attackerar Ryssland

Trots den stora säkerhetsrisken fortsätter Rysslands diktator att beordrar sina trupper att avancera mot kärnkraftsanläggningar. En förklaring till detta är att han vill slå ut Ukrainas energiförsörjning.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky varnade i söndags i ett samtal med flera amerikanska tjänstemän att ryska trupper närmar sig ytterligare en kärnkraftsanläggning i landets södra delar, rapporterar AP.

Det ska enligt rapporter handla om kärnkraftverket Juzjnoukrainsk, som är landets näst största kärnanläggning efter Zaporizjzja.

Foto: I. Nedilko

Text: Redaktionen