EU varnar för helt nytt krig – massiv ökning väntas
2024 12 09
EU-toppen Andrius Kubilius befarar att ett helt nytt krig kan bryta ut i Europa.
Kubilius, som är EU:s försvars- och rymdkommissionär, bedömer att Ryssland kommer vända blicken mot unionens medlemsländer om den ryska armén inte stoppas i Ukraina.
– Vi måste vara redo för ny rysk aggression. Om vi misslyckas i Ukraina så ökar risken för rysk militär aggression mot EU:s medlemsländer, säger han till Politico.
Vidare varnar Kubilius för Rysslands pågående hybridattacker mot EU.
EU-toppen anser att västvärlden inte är tillräckligt förberedda på Moskvas hybridkrigföring.
– Vi är bättre förberedda på att försvara oss med konventionella vapen än att försvara våra folks sinnen, säger han till tidningen.
Föreslår massiv ökning
Med anledning av det ryska hotet föreslår Kubilius att EU:s nästa sjuårsbudget ska anslå 100 miljarder euro till försvaret.
Om förslaget blir verklighet rör det sig om en massiv ökning.
I EU:s nuvarande sjuårsbudget anslås endast 10 miljarder euro till det gemensamma försvaret.
– Att hitta pengarna kommer inte vara enkelt, men utan dem finns alla försvarsplaner endast i teorin, säger Kubilius, som föreslår att EU-länderna ska finansiera försvarssatsningarna gemensamt.
Han öppnar även för att lätta på reglerna för institutioner som Europeiska investeringsbanken (EIB) för att göra det enklare för vapentillverkare att investera i stora projekt.
Avslutningsvis föreslår Kubilius att EU ska ändra sina finanspolitiska regler och tillåta ett större budgetunderskott för att frigöra pengar till investeringar på försvaret.
8 000 miljarder kronor per år
Andrius Kubilus är långt ifrån ensam om att kräva att EU ska öppna plånboken
I september presenterade den tidigare chefen för Europeiska centralbanken och Italiens före detta premiärminister Mario Draghi en uppmärksammad rapport om EU:s behov av framtida investeringar.
I rapporten fastslår Draghi EU behöver investera 800 miljarder euro (8 000 miljarder kronor) per år för att hålla jämna steg med USA och Kina.
Summan motsvarar 5 procent av EU:s BNP och är större än Sveriges BNP på 5 000 miljarder kronor.
Foto: Nato
Text: Redaktionen