EU-land vill ändra abortlagen

2024 01 25

Abortlagen kan komma att förändras.

Något som skulle påverka tusentals människors liv.

– Vi är redo att lägga fram ett lagförslag, säger landets premiärminister.

Oklart

Det är oklart om premiärministern och hans parti kommer att få tillräckligt stöd för att få igenom förslaget i parlamentet.

Även om de får igenom förslagen kan den konservativa presidenten som är allierad med högerpopulister, lägga in ett veto.

Här gäller det

Polens premiärminister Donald Tusk sa på onsdagen att hans regering kommer att föreslå lagstiftning för att liberalisera ett nästan totalt abortförbud, uppger nyhetssajten France24.

Premiärministern vill även lätta på restriktionerna för morgon-efter-piller.

Något som är en stor förändring gentemot den tidigare administrationens politik.

Tillbakagång

Det har skett en tillbakagång i Polen vad gäller kvinnors rättigheter.

Detta till följd av det konservativa partiet Pis.

Partiet har inriktat sig på att strama åt rättigheter avseende abort såväl som provrörsbefruktning (IVF) och preventivmedel.

Bakgrunden till förslaget

Två av de tre politiska grupperna i premiärministerns koalition har abortliberalisering i sina program.

Men den tredje koalitionsmedlemmen har inte officiellt uttryckt sina åsikter om ämnet och dess lagstiftare är inte säkra på att stödja lagstiftningen.

Det finns inget datum för parlamentet att rösta om båda förslagen.

– Tusks regerings drag skulle göra det till fyra lagförslag som syftar till att liberalisera avbrytande av graviditeter i parlamentet efter två förslag som lades fram i november, uppger nyhetssajten France24.

Sett över hela landet

Abort i det majoritetskatolska landet är för närvarande lagligt endast om graviditeten är ett resultat av sexuella övergrepp eller incest.

Alternativt om det hotar moderns liv eller hälsa.

– Men tiotusentals kvinnor avbryter graviditeter hemma genom att använda förbjudna abortpiller, eller genom att åka utomlands.

Läkare som hjälper till med aborter riskerar i dag fängelse i Polen.

I mars förra åren dömdes aktivisten Justyna Wydrzynska till samhällstjänst efter att ha försett en gravid kvinna med abortpiller.

Foto: F. Freestocks

Text: Redaktionen


Nya villkor för självscanning på Coop och Ica

2024 02 27

Stölderna i självscanningen har ökat lavinartat under de senaste åren.

Vid upprepade tillfällen har bland annat Svensk Handel larmat om systematiska stölder där folk tycks ha satt i system att utnyttja självscanningskassorna på exempelvis Coop och Ica för att stjäla livsmedel.

Gärningspersonerna ser ofta ut att scanna in samtliga varor som de lägger i påsen men i själva verket scannar de bara in de billiga varorna, har organisationen tidigare framhållit.

– Alternativt scannar de in alla varor först för att sedan radera de dyrare varorna innan de kommer till kassan.

Nya tuffa villkor

Nu har flera av de stora livsmedelskedjorna tröttnat på stölderna.

Tuffare villkor har implementerats på bland annat Coop, Ica, Hemköp och Willys, rapporterar Sveriges Radio.

Konkret handlar det om elektronisk individuell övervakning som innebär att kassorna lagrar information från kunder som scannat fel.

Misstagen hamnar i ett dataregister och resulterar i att dessa kunder behöver genomgå fler så kallade avstämningar när man ska betala.

– Det är de villkor som Coops säkerhet har tagit fram, säger exempelvis butikschefen Joantan Espnoza från Coop-hallen i Gävle till SR.

Då ökar risken

Avstämningarna sker med andra ord inte bara slumpmässigt. Avvikande köpbeteende, som att man behöver köper en vara, ökar chansen för att bli kontrollerad.

Det finns även så kallade “avstämningsvaror” som också kan innebära förutbestämd avstämning.

Att kunder misstänkliggörs målas upp som en risk, men den risken väljer Coop att tona ned.

– Vi försöker vara snälla och trevliga även mot kunder som vi kanske tror har scannat fel medvetet, säger Jonatan Espnosa.

Byter prislappar

Strategierna för att fuska i självscanningen är många. Tidigare har Ica påtalat att kunder till exempel väger en gullök och sätter prislappen på en dyrare vara, som olivolja.

Svensk Handel har även uppmärksammat att gärningspersoner delar upp varor i två olika kundvagnar – i den ena lägger man billiga varor som man scannar och i den andra dyrare varor som man inte scannar.

– Vid självutcheckningen avvaktar man med att rulla fram den dyra kundvagnen för att se om det blir avstämning. Om så är fallet lämnar man kvar kundvagnen med dyra varor i butiken. Om avstämning däremot inte sker rullar man ut båda vagnarna, framhåller organisationen.

LÄS MER: Allvarliga rapporter gällande självscanning

Foto: ICA-Gruppen, Jessica Gow

Text: Redaktionen


Jätteförändring av elpriset

2024 02 27

Elpriserna är på väg mot en enorm förändring under våren 2024.

Den prognosen ger nu elbolaget Bixia ett rykande färskt besked på tisdagen.

Konkret handlar det om nästan en halvering av priset under mars och april jämfört med motsvarande period förra året.

Det blir billigare än på flera år.

I vår väntas elpriserna falla markant, tack vare milt väder och bättre hydrologi samt svag konjunktur och väldigt låga bränslepriser i Europa. Vårpriserna blir de lägsta av sitt slag sedan 2021 då priserna började sticka i väg, säger Johan Sigvardsson, analytiker på Bixia.

"Krisen helt borta"

Marspriset förväntas landa på ungefär 50 öre per kilowattimme, vilket är en kraftig skillnad från förra årets 91 öre.

I april ser det ut att hamna på 45 öre – ifjol låg motsvarande pris på 88 öre.

Överlag talar Bixia nu om ett klart mer stabilt elpris under våren jämfört med skräckpriserna under förra året.

– Elkrisen är helt borta för stunden. Elpriset har snabbt gått från ett extremläge 2021 - 2022, via en sakta utförslöpa för i fjol, till ett mer normalt läge i år, säger Johan Sigvardsson.

– Den allra största orsaken till utvecklingen är det stora prisfallet i Tyskland, där elpriset toppade på 2,50 kronor i snitt för 2022 men hittills i vinter landat på 75 öre.

Finns en övre gräns

Mildare väder och minskad elförbrukning är andra faktorer som nämns som påverkar den stora prisförändringen.

Även om det skulle bli kallt och vindstilla i Sverige – och vi behöver importera mer el – finns ett maxtak för hur mycket dyrare elen kan bli som en följd av priskopplingen mot Tyskland.

I just Tyskland förväntar man sig inte elpris på högre än runt 60 öre per kilowattimme, vilket kan jämföras med 114 öre förra året.

– Kyla och högre förbrukning borde normalt sett betyda högre elpriser. Men i och med att både bränslepriser och därmed de kontinentala priserna fallit så mycket får vi istället ett betydligt lägre elpris i år, säger Johan Sigvardsson.

Även i februari har systempriset legat lägre än förra året – 45 öre per kilowattimme jämfört med förra årets 91 öre.

Foto: D. MacKay

Text: Redaktionen