JUST NU: EU-land jämför Putin med diktatorn

2022 04 15

– Putin är likadan som Hitler.

Det säger Slovakiens försvarsminister Jaroslav Nad i en intervju på torsdagen, rapporterar New York Times.

– Ukraina kämpar bokstavligen för hela vår framtid, tillägger han.

Ny värld

I intervjun konstaterar Nad att det hade varit otänkbart för Slovakien att donera ett robotförsvarssystem till Ukraina före kriget.

Men efter Rysslands invasion har landet svängt. Luftvärnsrobotsystemet S-3000 anlände till Ukraina på torsdagen, bekräftar utrikesministern.

– Vi befinner oss i fronten. Paradigmet är omkastat nu, säger han.

Nynazistisk totalitär regim

I likhet med Nads Hitler-jämförelse har parlamentet i Ukraina klassat Ryssland som en terroriststat och Putinregimen som en ”nynazistisk totalitär regim”, rapporterar Deutsche Welle.

– Kreml följer principer som införts av de fascistiska och nazistiska regimerna Hitler, Mussolini och andra, konstaterar Ukrainas parlament i ett uttalande.

Den nya lagstiftningen i landet förbjuder även symboler relaterade till invasionen i Ukraina, inklusive symboler relaterade till Rysslands väpnade styrkor och myndigheter i Ryssland

En liknande lagstiftning har nu införts i Ukrainas grannland Moldavien.

Godkänt förbud

Moldaviska parlamentet har godkänt ett förbud mot ryska krigssymboler, inklusive bokstäverna Z och V, samt Sankt Georgebandet – en rysk militärsymbol, rapporterar BBC.

Dessa ses som krigsvänliga symboler för Putins anfallskrig mot Ukraina.

Straffet

53 moldaviska parlamentsledamöter antog förslaget. Att skylta eller bära sådana symboler kommer numera att resultera i bestraffning i form av böter.

Oppositionen i landet, som är pro-rysk, protesterade mot beslutet, men fick inget gehör.

Foto: V. Tenevoy

Text: Redaktionen