EU jagar farlig svensk man

2023 11 20

Europol arbetar på högtryck för att försöka få tag på tre efterlysta svenska personer.

Idag uppdaterar Europol, EU:s byrå för samarbete inom brottsbekämpning, sin “most wanted”-lista på kontinentens mest efterlysta personer.

Totalt finns 62 européer på listan – varav tre stycken är svenskar.

En av de svenska personerna är en 31-årig kvinna.

Hon är en av blott tre kvinnor på listan över personer som den europeiska polisbyrån prioriterar att få fast.

Grova narkotikabrott

Den svenska kvinnan är efterlyst för grova narkotikarelaterade brott samt grov penningtvätt, skriver EU Most Wanted på sin hemsida.

Hon kopplas till ett organiserat kriminellt nätverk.

– Hennes roll har varit att leverera och transportera stora mängder narkotika och pengar, informerar Europol.

– Hon har också varit engagerad i affärer gällande herrelösa djur och troligen involverad i ett nätverk av oregelbundet djurägande och deras transporter utomlands.

"Farlig" svensk man

De två efterlysta svenska männen är 33 respektive 27 år gamla.

Den förstnämnda av dem har av Europol markerats som “farlig”.

– Misstänkt för att ha varit inblandad i särskilt grov smuggling av narkotika. Smugglingen har organiserats, lyder efterlysningen av 33-åringen.

– Särskilt stora mängder kokain och cannabis har skeppats till Sverige med avsikt att bedriva storskalig handel med narkotika.

Även 27-åringen misstänks för narkotikabrott.

Mördare och rånare

Bland övriga på Europols lista finns personer som efterlysts för bland annat mord, människohandel, väpnat rån och cyberbrottslighet.

På sin hemsida har byrån publicerat såväl namn och bilder på individerna man jagar, och man vädjar till allmänheten att inkomma med tips.

– Samarbete mellan EU-länder och med EU-medborgare är avgörande när man försöker hitta efterlysta brottslingar, säger Catherine De Bolle, Europols verkställande direktör, i ett pressmeddelande.

"Bli vår hjälte"

Hon tillägger:

– Dessa brottslingar flyr från land till land och försöker upprepade gånger undvika brottsbekämpande myndigheter. Genom att snabbt bläddra på vår webbplats bland EU:s mest efterlysta kan du hjälpa till att rädda potentiella offer.

– Kolla hemsidan och hjälp oss att hitta dem. Bli vår nästa hjälte.

Foto: M. Fleischmann

Text: Redaktionen


86 000 svenskar får pengar på kontot

2024 05 28

För drygt tre år sedan föll domarna mot pensionsbolaget Allras grundare Alexander Ernstberger och tre andra Allra-profiler i Svea hovrätt. 

De dömdes till mångåriga fängelsestraff för mutbrott och för att ha berikat sig på bekostnad av pensionssparare.

Samtidigt tilldömdes Pensionsmyndigheten ett stort belopp i skadestånd. Pengarna ska fördelas till kunder som drabbades i Allra-härvan.

Nu meddelar Pensionsmyndigheten att man påbörjar den första inbetalningen – 95 miljoner ska fördelas på 86 400 sparare.

De som får in pengar på kontot tillhör tidigare sparare som hade hela eller delar av sitt premiepensionskapital i fonder med kopplingar till Allra under 2012.

– Det här är en milstolpe för oss på Pensionsmyndigheten att vi lyckas med vad vi hela tiden har förmedlat: att vi ska hitta, ta tillbaka och betala in pengar som sparare förlorade i samband med Allra.

– Jag är glad för de sparare som nu börjar få ekonomisk upprättelse, säger Anna Pettersson Westerberg, generaldirektör på Pensionsmyndigheten.

Flaggar för fler inbetalningar

Beloppet på 95 miljoner kronor är lägre än skadeståndet vilket kan innebära ytterligare inbetalningar till pensionssparare i framtiden.

– Inbetalningen innebär ett delmål i vårt arbete med att se till så att de som drabbades av Allra-härvan ska få ersättning för varje krona de har lidit skada. Pensionsmyndighetens arbete med detta är uthålligt, envist och metodiskt, säger Pensionsmyndighetens chefsjurist Lena Aronsson.

Så fungerar inbetalningarna

- Pengarna betalas in automatiskt till de drabbades premiepensionskonton och man behöver inte göra något för att få pengarna.

- Inbetalningens storlek beror på olika faktorer som exempelvis när och hur länge man haft innehav i någon eller några av de aktuella fonderna och storleken på innehavet.

- Inbetalningen väntas nå berörda personers konton den 28 maj och syns som ”korrigering” om man loggar in på Mina sidor på pensionsmyndigheten.se. De som får en inbetalning på minst 50 kronor informeras också via brev.

Så fördelas pengarna

- 86 400 sparare berörs av inbetalningen.

- 36 251 personer får upp till 1 000 kronor

- 43 592 personer får mellan 1 000 och 2 000 kronor

- 6 414 personer får mellan 2 000 och 3 000 kronor

- 144 personer får över 3 000 kronor

Källa: Pensionsmyndigheten

Foto Windows

Text: Redaktionen


Nya regler för bensin och diesel – bilister riskerar chockbesked

2024 05 28

Om ett och ett halvt år börjar nya drivmedelsregler gälla i Sverige.

Det handlar om ett nytt handelssystem inom EU som kallas för ETS 2 och som innefattar utvidgade villkor för handel med utsläpp, bland annat drivmedel till bilar.

Regeringen och SD klubbade formellt igenom EU-direktivet, som kommer att höja priset på bensin- och diesel, tidigare i maj.

Den första prognosen talar om en höjning på 1,5 kronor per liter.

Men det kan bli betydligt mer. Bland annat pekar ett tyskt forskningsinstitut på att att höjningen snarare landar på sex kronor litern – fyra gånger så mycket som den beräknade höjningen.

Och nu vädjar branschorganisationen Drivkraft Sverige till regeringen om att kompensera landets bilister, rapporterar Svenska Dagbladet.

"Går inte sänka mer"

Enligt partierna i Tidöavtalet ska också bilister kompenseras. Det är dock inte klart hur det ska ske. Lägre skatt på bränsle eller att ta från EU:s sociala klimatfond har nämnts som förslag.

Men enligt Drivkraft Sverige ligger Sverige redan nära EU:s miniminivå för bränsleskatterna.

– De går inte att sänka mycket mer. Då får regeringen kompensera för de högre bensin- och dieselpriserna på något annat sätt, säger Jessica Alenius, vd på Drivkraft Sverige, till SvD.

Elektrifieringen går för långsamt

Den plötsliga prisökningen förklaras med att elektrifieringen går för långsamt. Bilbranschen har större behov av att samla på sig utsläppsrätter än vad som förväntades. Det driver upp priset för kunderna.

Och Drivkraft Sverige är inte den enda aktören som flaggat för en chockhöjning på bensin och diesel i framtiden.

I mars menade konsumentorganisationen Riksförbundet M Sverige att bilister riskerar en “kalldusch” när det nya handelssystemet träder i kraft.

Detta kan bli en kalldusch för väljare som röstat för att diesel och bensin skulle bli billigare, och ett svårt mål att uppnå i Sverige där vi har långa avstånd och en stor andel av befolkningen som har behov av bilen dagligen för att till exempel ta sig till jobbet, sade Caroline Drabe, vd för M Sverige vid tillfället.

Beslutet redan fattat

Det nya utsläppshandelssytemet innebär avgifter ovanpå bränslepriserna för bilister och åkerier men även inom bostäder och andra sektorer.

Pengarna ska öronmärkas till en större klimatfond i EU.

Både regeringen och Naturvårdsverket har bekräftat ramarna för den nya förändringen.

– Redan från 1 januari 2025 ska utsläppen övervakas och rapporteras, framhåller Naturvårdsverket och tillägger.

Foto: Circle K

Text: Redaktionen