EU jagar farlig svensk man

2023 11 20

Europol arbetar på högtryck för att försöka få tag på tre efterlysta svenska personer.

Idag uppdaterar Europol, EU:s byrå för samarbete inom brottsbekämpning, sin “most wanted”-lista på kontinentens mest efterlysta personer.

Totalt finns 62 européer på listan – varav tre stycken är svenskar.

En av de svenska personerna är en 31-årig kvinna.

Hon är en av blott tre kvinnor på listan över personer som den europeiska polisbyrån prioriterar att få fast.

Grova narkotikabrott

Den svenska kvinnan är efterlyst för grova narkotikarelaterade brott samt grov penningtvätt, skriver EU Most Wanted på sin hemsida.

Hon kopplas till ett organiserat kriminellt nätverk.

– Hennes roll har varit att leverera och transportera stora mängder narkotika och pengar, informerar Europol.

– Hon har också varit engagerad i affärer gällande herrelösa djur och troligen involverad i ett nätverk av oregelbundet djurägande och deras transporter utomlands.

"Farlig" svensk man

De två efterlysta svenska männen är 33 respektive 27 år gamla.

Den förstnämnda av dem har av Europol markerats som “farlig”.

– Misstänkt för att ha varit inblandad i särskilt grov smuggling av narkotika. Smugglingen har organiserats, lyder efterlysningen av 33-åringen.

– Särskilt stora mängder kokain och cannabis har skeppats till Sverige med avsikt att bedriva storskalig handel med narkotika.

Även 27-åringen misstänks för narkotikabrott.

Mördare och rånare

Bland övriga på Europols lista finns personer som efterlysts för bland annat mord, människohandel, väpnat rån och cyberbrottslighet.

På sin hemsida har byrån publicerat såväl namn och bilder på individerna man jagar, och man vädjar till allmänheten att inkomma med tips.

– Samarbete mellan EU-länder och med EU-medborgare är avgörande när man försöker hitta efterlysta brottslingar, säger Catherine De Bolle, Europols verkställande direktör, i ett pressmeddelande.

"Bli vår hjälte"

Hon tillägger:

– Dessa brottslingar flyr från land till land och försöker upprepade gånger undvika brottsbekämpande myndigheter. Genom att snabbt bläddra på vår webbplats bland EU:s mest efterlysta kan du hjälpa till att rädda potentiella offer.

– Kolla hemsidan och hjälp oss att hitta dem. Bli vår nästa hjälte.

Foto: M. Fleischmann

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen