EU är överens – nytt beslut ska fälla diktatorn

2022 11 23

EU-parlamentet är överens om att stämpla Ryssland som ”en statlig sponsor av terrorism”.

Det nya beslutet tas på grund av de "brutala och omänskliga" handlingar som utövats mot Ukraina och dess medborgare sedan invasionen inleddes, rapporterar AFP.

– I sitt krig mot Ukraina har den ryska militären intensifierat sina attacker mot civila mål – inklusive energiinfrastruktur, sjukhus, medicinska anläggningar, skolor och skyddsrum – vilket bryter mot internationell lag och internationell humanitär rätt. I ljuset av ovanstående erkänner Europaparlamentet Ryssland som en statlig sponsor av terrorism och som en stat som använder terrorism, skriver parlamentet i ett uttalande.

Parlamentet tillägger:

– Genom att klassa Ryssland som en statlig sponsor av terrorism vill parlamentsledamöter underlätta för att Putin och hans regering ska kunna hållas ansvariga för dessa brott inför en internationell domstol.

Anklagar ryska armén för flera brott

Vidare fördömer parlamentsledamöterna Rysslands "illegala, oprovocerade och omotiverade anfallskrig" mot Ukraina och anklagar den ryska armén för en lång rad brott.

EU-parlamentet anklagar den ryska armén för attacker mot viktig infrastruktur, mordet på tusentals civila och  hundratals barn, summariska avrättningar, bortföranden, våldtäkter, trakasserier, tortyr, massfängelser och tvångsdeportationer, rapporterar Euronews.

– Dessa brutala och omänskliga handlingar orsakar död, lidande, förstörelse och fördrivning, uppger parlamentet och betonar att nästan 40 000 krigsförbrytelser hittills har dokumenterats i Ukraina.

Resolutionen godkändes av en överväldigande majoritet – 494 ledamöter röstade för, 58 röstade emot och 44 lade ner sina röster, uppger Euronews.

”Symbolisk betydelse”

Beslutet har i nuläget endast en symbolisk betydelse eftersom EU-parlamentet inte har några juridiska medel för att stötta det, rapporterar Reuters.

Parlamentet uppmanar dock samtliga medlemsländer att utveckla en helt ny rättslig ram som gör det möjligt att klassa ett helt land som sponsor av terrorism.

EU:s nuvarande terrorlista, som upprättades i efterdyningarna av den 11 september och ses över var sjätte månad, tillåter endast att EU svartlistar specifika individer och organisationer, uppger Euronews.

”Måste isoleras”

Ukraina har länge framhållit att Ryssland bör klassas som en terrorstat. Landets president Volodymyr Zelensky välkomnar dagens beslut.

– Jag välkomnar EU-parlamentets beslut om att erkänna Ryssland som en statlig sponsor av terrorism och som en stat som använder terrorism. Ryssland måste isoleras på alla nivåer och hållas ansvariga. Deras långvariga terrorismpolitik i Ukraina och över hela världen måste få ett slut, skriver Zelensky på Twitter.

Foto: C Wiedgier resp. Russia President Office

Text: Redaktionen