EU är överens – nytt beslut ska fälla diktatorn

2022 11 23

EU-parlamentet är överens om att stämpla Ryssland som ”en statlig sponsor av terrorism”.

Det nya beslutet tas på grund av de "brutala och omänskliga" handlingar som utövats mot Ukraina och dess medborgare sedan invasionen inleddes, rapporterar AFP.

– I sitt krig mot Ukraina har den ryska militären intensifierat sina attacker mot civila mål – inklusive energiinfrastruktur, sjukhus, medicinska anläggningar, skolor och skyddsrum – vilket bryter mot internationell lag och internationell humanitär rätt. I ljuset av ovanstående erkänner Europaparlamentet Ryssland som en statlig sponsor av terrorism och som en stat som använder terrorism, skriver parlamentet i ett uttalande.

Parlamentet tillägger:

– Genom att klassa Ryssland som en statlig sponsor av terrorism vill parlamentsledamöter underlätta för att Putin och hans regering ska kunna hållas ansvariga för dessa brott inför en internationell domstol.

Anklagar ryska armén för flera brott

Vidare fördömer parlamentsledamöterna Rysslands "illegala, oprovocerade och omotiverade anfallskrig" mot Ukraina och anklagar den ryska armén för en lång rad brott.

EU-parlamentet anklagar den ryska armén för attacker mot viktig infrastruktur, mordet på tusentals civila och  hundratals barn, summariska avrättningar, bortföranden, våldtäkter, trakasserier, tortyr, massfängelser och tvångsdeportationer, rapporterar Euronews.

– Dessa brutala och omänskliga handlingar orsakar död, lidande, förstörelse och fördrivning, uppger parlamentet och betonar att nästan 40 000 krigsförbrytelser hittills har dokumenterats i Ukraina.

Resolutionen godkändes av en överväldigande majoritet – 494 ledamöter röstade för, 58 röstade emot och 44 lade ner sina röster, uppger Euronews.

”Symbolisk betydelse”

Beslutet har i nuläget endast en symbolisk betydelse eftersom EU-parlamentet inte har några juridiska medel för att stötta det, rapporterar Reuters.

Parlamentet uppmanar dock samtliga medlemsländer att utveckla en helt ny rättslig ram som gör det möjligt att klassa ett helt land som sponsor av terrorism.

EU:s nuvarande terrorlista, som upprättades i efterdyningarna av den 11 september och ses över var sjätte månad, tillåter endast att EU svartlistar specifika individer och organisationer, uppger Euronews.

”Måste isoleras”

Ukraina har länge framhållit att Ryssland bör klassas som en terrorstat. Landets president Volodymyr Zelensky välkomnar dagens beslut.

– Jag välkomnar EU-parlamentets beslut om att erkänna Ryssland som en statlig sponsor av terrorism och som en stat som använder terrorism. Ryssland måste isoleras på alla nivåer och hållas ansvariga. Deras långvariga terrorismpolitik i Ukraina och över hela världen måste få ett slut, skriver Zelensky på Twitter.

Foto: C Wiedgier resp. Russia President Office

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen