EU agerar mot diktaturmakten

2022 10 17

Efter de senaste veckornas intensiva konflikter har EU fattat beslut om ett svar på den iranska regimens våldsutövande.

På EU:s utrikesministermöte under måndagen togs beslutet om att införa sanktioner mot Iran. 

Detta efter att inhemskt våldsverkande präglat landet under de senaste veckorna till följd av demonstrationerna mot Mahsa Aminis död. 

De nya sanktionerna berör ett 15-tal personer och organisationer som kopplas till våldet, uppger Bloomberg.

Kaos i landet

Efter att 22-åriga Mahsa Amini avlidit på sjukhus till följd av våldsdåd utförda av Irans sedlighetspolis har enorma demonstrationer härjat i landet. 

I protest mot diktaturens aggressiva förhållningssätt gentemot kvinnor har det iranska folket tagit upp kamp mot regimen. 

Filmklipp på brända sjalar och iranska flaggor har åkt upp på sociala medier, och civila demonstranter har både fängslats och dött i landet.

Krigsinblandning

Utöver våldet mot sin egna befolkning har den iranska regeringen även kritiserats för att bistå Ryssland med så kallade “självmordsdrönare”. 

Dessa vapen har Vladimir Putin använt i en oroväckande eskalering av kriget. Ukraina har brutit diplomatiska kontakter med Iran efter upptäckten av de nya drönarna, enligt The Mirror.

Ytterligare sanktioner att vänta

Hundratals demonstranter har gripits och tagits till Evinfängelset i Teheran. Ett fängelse som drabbats av stora protester och en brand som enligt myndigheter dödat uppemot åtta människor.

Den tyska utrikesministern Annalena Baerbock betonar att ytterligare sanktioner kommer utövas om förtrycket i landet fortsätter.

– När vi ser det brutala sätt som de attackerar fredliga människor, då måste vi agera och vi kommer inte blunda för det, säger hon enligt The Wall Street Journal. 

Inreseförbud

Sanktionerna är bland annat riktade mot Irans sedlighetspolis och informationsminister. 

De består av inreseförbud till EU och frysning av eventuella ekonomiska tillgångar inom EU. Sanktionerna väntas ta form under de kommande 24 timmarna, uppger AFP. 

Foto: A. Lallemand

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 26

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Det här dödade Aleksej Navalnyj

2024 02 25

Ukrainas underrättelsechef Kyrylo Budanov säger att det är mer eller mindre bekräftat vad Aleksej Navalnyj dog av.

Dödsorsaken rapporteras även av ryska statskontrollerade medier.

– Jag kanske gör er besvikna, men vad vi vet är att han verkligen dog av en blodpropp, säger Budanov.

Det uppger Sky News.

Mer eller mindre bekräftat

Budanov anser att uppgifterna om vad som dödade Aleksej Navalnyj bör anses vara så gott som bekräftade.

– Det är mer eller mindre bekräftat, säger han.

Många har anklagat, och anklagar fortfarande, Rysslands diktator Vladimir Putin för Navalnyjs död.

Många är av uppfattningen att Putin verkställde hans död, i en arktisk straffkoloni, med anledning växande krav på en oberoende utredning.

– Under en presskonferens tidigare i dag fortsatte Volodymyr Zelenskyy att uttrycka samma övertygelse och sa att Navalnyj har mördats.

Aktivist och bloggare

Aleksej Navalnyj beskrivs av många som Vladimir Putins ”främsta kritiker” och var Rysslands informella oppositionsledare - även om han satt fängslad.

Hans kamp har i synnerhet riktats mot att offentliggöra den enorma korruption som finns i toppskiktet av Ryssland och inom regeringspartiet Enade Ryssland.

Navalnyj har använt internet som en plattform för att nå ut till sina följare, ställt upp i borgmästarvalet i Moskva och försökt att kandidera till president.

Stor följarskara

Han har även anordnat flera demonstrationer mot korruptionen i Ryssland. Våren 2017 deltog tiotusentals ryssar i en antikorruptionsdemonstration anordnad av Navalnyj.

Protesterna fick ett abrupt slut, då han själv greps av polisen.

Överlevt flera attacker

Han har blivit förgiftad och drabbats av en rad olika attacker genom åren men överlevde alltid regimens klappjakt - fram till nu.

Han satt fängslad efter att ha dömts på vad omvärlden betonar är felaktiga grunder.

Foto: M. Aleshkovsky

Text: Redaktionen