EU agerar mot diktaturmakten

2022 10 17

Efter de senaste veckornas intensiva konflikter har EU fattat beslut om ett svar på den iranska regimens våldsutövande.

På EU:s utrikesministermöte under måndagen togs beslutet om att införa sanktioner mot Iran. 

Detta efter att inhemskt våldsverkande präglat landet under de senaste veckorna till följd av demonstrationerna mot Mahsa Aminis död. 

De nya sanktionerna berör ett 15-tal personer och organisationer som kopplas till våldet, uppger Bloomberg.

Kaos i landet

Efter att 22-åriga Mahsa Amini avlidit på sjukhus till följd av våldsdåd utförda av Irans sedlighetspolis har enorma demonstrationer härjat i landet. 

I protest mot diktaturens aggressiva förhållningssätt gentemot kvinnor har det iranska folket tagit upp kamp mot regimen. 

Filmklipp på brända sjalar och iranska flaggor har åkt upp på sociala medier, och civila demonstranter har både fängslats och dött i landet.

Krigsinblandning

Utöver våldet mot sin egna befolkning har den iranska regeringen även kritiserats för att bistå Ryssland med så kallade “självmordsdrönare”. 

Dessa vapen har Vladimir Putin använt i en oroväckande eskalering av kriget. Ukraina har brutit diplomatiska kontakter med Iran efter upptäckten av de nya drönarna, enligt The Mirror.

Ytterligare sanktioner att vänta

Hundratals demonstranter har gripits och tagits till Evinfängelset i Teheran. Ett fängelse som drabbats av stora protester och en brand som enligt myndigheter dödat uppemot åtta människor.

Den tyska utrikesministern Annalena Baerbock betonar att ytterligare sanktioner kommer utövas om förtrycket i landet fortsätter.

– När vi ser det brutala sätt som de attackerar fredliga människor, då måste vi agera och vi kommer inte blunda för det, säger hon enligt The Wall Street Journal. 

Inreseförbud

Sanktionerna är bland annat riktade mot Irans sedlighetspolis och informationsminister. 

De består av inreseförbud till EU och frysning av eventuella ekonomiska tillgångar inom EU. Sanktionerna väntas ta form under de kommande 24 timmarna, uppger AFP. 

Foto: A. Lallemand

Text: Redaktionen