Ett brunt och rasistiskt parti – Miljöpartiet pekar ut SD i kväll

2021 10 18

– Ett rasistiskt parti, som gör väldigt stor skillnad på människor och människor. De har sin näring i att sprida rädsla.

Det säger MP-ledaren Per Bolund ikväll.

Hetsig stämning

Diskussionen om färgen brun skapade hetsig stämning i TV-debatten mellan partiledarna i söndags när Per Bolund (MP) och Jimmie Åkesson (MP) brakade samman. Och ikväll går MP-ledaren ut i SVT med en mer detaljerad syn på saken.

Ett rasistiskt parti

– Jag skulle inte säga att det är ett nazistiskt parti. Men däremot har man sina rötter där och det är ändå viktigt att komma ihåg, säger Per Bolund till SVT.

Han går sedan in mer preciserat på vad han anser om Sverigedemokraterna.
– Ett rasistiskt parti som gör väldigt stor skillnad på människor och människor. De har sin näring i att sprida rädsla, i mina ögon, och i att skapa motsättningar mellan människor, säger MP:s ledare.

Främlingsfientliga

SVT ställer en rad frågor till Per Bolund om just användandet av färgen brun i det nya avsnittet av TV-programmet 30 minuter.

– Den rörelse som Sverigedemokraterna är en del av är en brun rörelse. Det är många olika främlingsfientliga och högerpopulistiska partier som finns i Sverige men också i många andra delar av världen. Eftersom de är en del av den rörelsen så är de ett brunt parti, anser Per Bolund.

Rötter i svenska nazismen

SVT undrar vad Bolund lägger i begreppet brunt.

– Jag lägger i det begreppet att man är ett parti som är tydligt främlingsfientligt och som i SDs fall har sina rötter i den svenska nazismen. Och som är ett parti som inte är som andra partier. Och det tycker jag vi måste vara ärliga med.  Det är tydligt att de som startade partiet kom från den svenska naziströrelsen, säger Per Bolund till SVT.

[yop_poll id="766"]