Ett av Sveriges vaccin upphör

2021 07 24

AstraZeneca kommer att upphöra som vaccin mot covid-19 i Sverige.

Folkhälsomyndigheten meddelar att man kommer att upphöra med distributionen av Astra Zenecas vaccin till samtliga landets regioner.

– I gruppen 65 år och äldre är nu 89 % fullvaccinerade. Denna grupp har till stor del vaccinerats med AstraZenecas vaccin mot covid-19. Folkhälsomyndigheten har nu beslutat att avsluta distributionen och därmed successivt upphöra med användningen av vaccinet. De regioner som har kvar AstraZenecas vaccin kan använda antingen detta eller Pfizers eller Modernas vaccin, meddelar Folkhälsomyndigheten.

65-plussare får själva välja

De AstraZeneca-doser som fortfarande finns ute i regionerna kan användas för en andra dos till personer som har fått en AstraZeneca-dos eller som en första dos till personer som är 65 år och äldre. Dos 2 kan även ske med Pfizer eller Moderna förklarar Folkhälsomyndigheten.

Region Stockholm uppger att 65-plussare snart få välja på egen hand om de vill ha AstraZenecas eller Pfizer/Biontech och Moderna.

– Personer äldre än 65 får alltså välja mellan Astra Zenecas vaccin eller något av mRNA-vaccinerna, men inte vilket av Pfizer/Biontech eller Moderna man vill ha eftersom de är likvärdiga. Personer yngre än 65, som inte kan få Astra Zenecas vaccin, får inte heller välja mellan Pfizer/Biontech och Moderna, säger Region Stockholms chefsläkare Elda Sparrelid till TT enligt SVT.

Foto: D. Schludi

[yop_poll id="398"]