Ett av Sveriges vaccin mindre effektivt mot omikron tror VD:n

2021 12 04

Vaccintillverkaren Moderna meddelar nu att deras vaccin mot coronaviruset troligen inte är lika effektivt mot den nya virusvarianten omikron.

Modernas VD Stéphane Bancel uppger för Financial Times att han tyvärr tror att Modernas vaccin inte biter lika bra på den nya virusvarianten som härjat i Sydafrika och som nu sprider sig snabbt över världen.

Sämre skydd väntas

– Jag tror inte det kommer vara på samma nivå som vi haft med delta, säger Modernas VD till tidningen.

Företaget uppger för CNBC att man ännu inte vet hur mycket sämre Modernas vaccin skyddar mot omikronvarianten men att man håller på att undersöka detta.

Tar fram nytt vaccin

Framförallt fokuserar Moderna på att ta fram ett nytt vaccin som riktar in sig på att hantera omikron. Samtidigt tar Moderna också fram en uppgraderad så kallad booster-dos, det vill säga en utvecklad tredje vaccindos mot viruset.

Tar flera månader

– Den [uppgraderade booster-dosen] bör vara klar omgående men det kommer att ta månader innan vi kan skeppa ut den omikronspecifika varianten i massiva mängder, säger Modernas VD till CNBC.

Mer smittsam

Modernas VD säger att han tror att den nya virusvarianten är mer smittsam men det kan ta minst två veckor att fastställa hur pass sämre Modernavaccinets effektivitet är när det handlar om att motverka omikronvarianten.

Kan bil högre dos

– Beroende på hur mycket [effektiviteten] har sjunkit kommer vi att besluta att ge en högre dos av det befintliga vaccinet runt om i världen för att skydda folk, säger Modernas VD.

Pfizers besked

Även Pfizer har gått ut och kommenterat sitt vaccin i relation till omikronvarianten. Pfizers VD Albert Bourla uppger att man ännu inte vet hur bra Pfizers vaccin skyddar mot omikron. Man ska undersöka detta och därefter meddela resultatet.

– Jag tror inte att resultatet kommer att visa att vaccinet helt saknar skydd. Jag tror att resultatet blir att vaccinet ger lägre skydd. Men det vet vi ännu inte, säger Pfizers VD.

Foto: D. Schludi


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen