Ett av Sveriges vaccin mindre effektivt mot omikron tror VD:n

2021 12 04

Vaccintillverkaren Moderna meddelar nu att deras vaccin mot coronaviruset troligen inte är lika effektivt mot den nya virusvarianten omikron.

Modernas VD Stéphane Bancel uppger för Financial Times att han tyvärr tror att Modernas vaccin inte biter lika bra på den nya virusvarianten som härjat i Sydafrika och som nu sprider sig snabbt över världen.

Sämre skydd väntas

– Jag tror inte det kommer vara på samma nivå som vi haft med delta, säger Modernas VD till tidningen.

Företaget uppger för CNBC att man ännu inte vet hur mycket sämre Modernas vaccin skyddar mot omikronvarianten men att man håller på att undersöka detta.

Tar fram nytt vaccin

Framförallt fokuserar Moderna på att ta fram ett nytt vaccin som riktar in sig på att hantera omikron. Samtidigt tar Moderna också fram en uppgraderad så kallad booster-dos, det vill säga en utvecklad tredje vaccindos mot viruset.

Tar flera månader

– Den [uppgraderade booster-dosen] bör vara klar omgående men det kommer att ta månader innan vi kan skeppa ut den omikronspecifika varianten i massiva mängder, säger Modernas VD till CNBC.

Mer smittsam

Modernas VD säger att han tror att den nya virusvarianten är mer smittsam men det kan ta minst två veckor att fastställa hur pass sämre Modernavaccinets effektivitet är när det handlar om att motverka omikronvarianten.

Kan bil högre dos

– Beroende på hur mycket [effektiviteten] har sjunkit kommer vi att besluta att ge en högre dos av det befintliga vaccinet runt om i världen för att skydda folk, säger Modernas VD.

Pfizers besked

Även Pfizer har gått ut och kommenterat sitt vaccin i relation till omikronvarianten. Pfizers VD Albert Bourla uppger att man ännu inte vet hur bra Pfizers vaccin skyddar mot omikron. Man ska undersöka detta och därefter meddela resultatet.

– Jag tror inte att resultatet kommer att visa att vaccinet helt saknar skydd. Jag tror att resultatet blir att vaccinet ger lägre skydd. Men det vet vi ännu inte, säger Pfizers VD.

Foto: D. Schludi