Erkänner även områden som kontrolleras av Ukraina

2022 02 23

Ryssland går nu ännu längre och klargör att även områden som kontrolleras av Ukraina erkänns som självständiga.

Ryssland nöjer sig inte med den del av regionerna Luhansk och Donetsk som redan innehas av de ryskstödda separatisternas styrkor.

Innehas av Ukrainas armé

Dessutom omfattar det ryska erkännandet av de båda oblasterna även de cirka 66 % av regionerna som fortfarande innehas av Ukrainas armé, rapporterar AP.

ANALYS

Att ett land ensidigt utropar en del av ett annat land som självständigt område som inte längre lyder under det landet är extremt. Att dessutom göra samma sak med områden som fortfarande kontrolleras av landet ifråga – samtidigt som sänder sin armé till området – är ytterst nära att förklara krig.

Kommer inte backa

Ukraina kommer givetvis inte att backa undan per automatik.

Risken är i stället uppenbar att striderna mellan Ukrainas armé som försöker återta sitt territorium som hålls av de ryskstödda separatisterna istället övergår i krig mellan Ukraina och Ryssland.

Många sovjettecken

Rysslands diktator Vladimir Putin vill bli det nya Sovjetunionens diktator och det finns många tecken som stärker den teorin.

◾Han sände styrkor till Kazakstan nyligen

◾Han har just nu mycket stora styrkor i Belarus

◾Han är på väg med styrkor till Ukraina

Avgörande skillnad

Skillnaden mellan Belarus och Kazakstan å ena sidan och Ukraina å andra sidan är att Ukraina är en demokrati som tagit stora steg mot Väst, frihet och mänskliga rättigheter och som inte tänker böja sig för Putinregimen utan att först bjuda till strid.

Text: Redaktionen