JUST NU: Erdogan kritisk till svenskt medlemskap

2022 05 13

Turkiets president  Recep Tayyip Erdogan säger att det vore ett misstag att låta Sverige och Finland gå med i Nato.

Presidententen uppger att han inte tror att ett svenskt-finskt medlemskap i Nato skulle vara gynnsamt för Turkiet, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Enligt nyhetsbyrån hänvisar presidenten till säkerhetsskäl för Turkiet och säger att han inte kan se positivt på en ansökan från respektive land, och att både Sverige och Finland är ”hem för många terroristorganisationer”, rapporterar Reuters.

– Sverige har blivit ett hem för PKK och andra terrorgrupper. Vi ser inte positivt på deras medlemskap, säger han.

Alla måste godkänna en ansökan

Samtliga 30 Natoländer måste godkänna en svensk eller finsk ansökan för att länderna ska kunna bli medlemmar i Nato. Det räcker att ett land säger nej för att en svensk ansökan inte ska godkännas. 

Den turkiske ekonomiske och politiske forskaren Aydin Sezer har tidigare uttalat sig om ett potentiellt nej från Turkiet till Sverige och Finland.

Finns en entusiasm

Enligt Sezer motsätter sig delar av den turkiska allmänheten ett svenskt Natomedlemskap. Främst på grund av Sveriges relation till Kurdistans arbetarparti (PKK), säger han till nyhetsbyrån TASS.

– I detta avseende anser kretsar i Turkiet att man bör lägga in sitt veto mot ett svenskt medlemskap. Jag tror också [att det är viktigt] för att förhindra risker för Turkiets egen säkerhet, säger Sezer till nyhetsbyrån.

Närmar sig Natoansökan

Både Sverige och Finland närmar sig en Natoansökan med stormsteg. Under gårdagen deklarerade Finlands statsminister Sanna Marin och president Sauli Niinistö i ett gemensamt uttalande att de är för en finsk ansökan till Nato.

I Sverige förväntas regeringspartiet Socialdemokraterna ge besked på söndag och allt tyder på att det blir ett ja.

Foto: Presidency of Turkish Republic

Text: Redaktionen