Erdoğan pressar Putin – ställer krav

2023 01 05

Turkiets ledare Recep Tayyip Erdoğan har ringt upp sin ryska motsvarighet i Kreml.

Under samtalet satte den turkiska presidenten press på Putin att utlysa en “ensidig” vapenvila i Ukraina, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– President Erdoğan sade att uppmaningar till fred och förhandlingar bör stödjas av en ensidig vapenvila och en vision för en rättvis lösning, uppger den turkiska presidentadministrationen.

Ska tala med Zelensky

På torsdagen ska Erdoğan följa upp sitt samtal med Putin genom att även talas vid med den ukrainska presidenten Volodymyr Zelensky.

Förra året försökte den turkiska ledaren använda sina relationer med både Moskva och Kyiv för att försöka medla och därmed få ett slut på kriget, men utan att lyckas.

Bland annat var Turkiet värd för två tidiga omgångar av fredssamtal och bidrog till att organisera ett FN-godkänt avtal som skulle återställa ukrainska spannmålsleveranser över Svarta havet, skriver AFP.

Vill ha vapenvila under julen

Erdoğans uppmaning kommer strax efter att även den rysk-ortodoxa kyrkan vädjat om vapenvila under det ortodoxa julfirandet i helgen.

Något som dock den ukrainska regeringen har svårt att ta tro på.

– Rysk-ortodoxa kyrkan uppmanade till folkmord på ukrainare, manade till massmord och insisterar på en ännu större militarisering av Ryssland, twittrar Zelenskys rådgivare Mychajlo Podoljak.

Han tillägger:

– Kyrkans uttalande om en “julvapenvila” är alltså en cynisk fälla och krigspropaganda.

Goda relationer

Samtidigt har Turkiet och Erdoğan vidhållit sina goda relationer med Putins Ryssland genom att inte skriva under på västliga sanktioner mot landet.

Man har även ökat bilateral handel med Ryssland under kriget, enligt AFP.

– De två ledarna har nu preliminära planer på att upprätta ett naturgasnav i Turkiet som kan erbjuda Ryssland ett alternativt sätt att förse Europa med bränsle, framhåller nyhetsbyrån.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen