Erdogan hävdar – invasion av Turkiet kan vara nära

2024 05 15

Turkiet ”står näst på tur” om Israel vinner kriget mot Hamas i Gaza.

Det hävdar Turkiets president Recep Tayyip Erdogan på onsdagen.

Under ett anförande i det turkiska parlamentet påstår Erdogan att Israel kommer ”ställa in siktet på Turkiet” om man lyckades besegra Hamas i Gaza. 

– Tro inte att Israel kommer att stanna i Gaza, säger Erdogan enligt AFP.

– Om de inte stoppas så kommer denna skurk- och terroriststat att sikta in sig på Anatolien. Det kommer ske förr eller senare, fortsätter presidenten.

Anatolien utgör en stor del av Turkiets yta. Halvön omfattar mer än hälften av landets territorium.

The Times of Israel skriver att det är ”oklart vad Erdogan baserar sina påståenden på”.

– Israel har aldrig hävdat att någon del av Turkiet är av intresse för den israeliska staten, framhåller den israeliska tidningen.

Stödjer Hamas

President Erdogan är en högljudd kritiker av Israels krig i Gaza. Han har vid flera tillfällen utryckt sitt stöd för den palestinska terrorgruppen Hamas.

Hamas är terrorklassade av bland annat USA, EU och Israel.

– Vi kommer fortsätta att stå vid Hamas sida. De kämpar för självständighet, för sitt eget land och de försvarar Anatolien, säger Erdogan enligt AFP.

Vårdar tusentals terrorister

I måndags meddelade Turkiets president att över tusen Hamas-medlemmar vårdas på turkiska sjukhus mitt under det pågående kriget i Gaza. Erdogan upprepade även sitt budskap om att Hamas är en ”motståndsrörelse och inte en terrororganisation”.

Kriget i Gaza har pågått i flera månader efter Hamas inledande massaker av uppemot 1 200 israeler. Terrorgruppen har även tagit cirka 250 personer som gisslan. Israel uppskattar att 128 av dem är kvar i Gaza och att 36 har avlidit, rapporterar AFP.

Israel har svarat med en militär offensiv i Gaza. Uppemot 35 000 människor har dödats, enlig FN:s senaste bedömning.

Av de 24 686 personer som har identifierats är 7 797 barn, 4 959 kvinnor, 1 924 äldre och 10 006 män.

–  Över 10 000 kroppar ska ännu identifieras, så detaljerna kring dem – vilka som är barn och vilka kvinnor – kommer publiceras när processen är klar, sa Farhan Haq, vice talesperson för FN, under gårdagen.

Foto: Presidency of the Republic of Turkey

Text: Redaktionen


Jättesmäll för Marabou

2024 05 24

Det populära chokladmärket Marabous ägare Mondelez har åkt på en rejäl snyting.

Chokladjätten, som även äger Toblerone och Oreo, tvingas betala 337,5 miljoner i euro i böter, motsvarande nästan fyra miljarder svenska kronor.

Bakom beslutet står EU-kommissionen.

Kommissionen slår fast att Mondelez snedvridit konkurrensen på marknaden i 22 fall genom att begränsa den gränsöverskridande handeln inom EU – bland annat har chokladjätten hindrat återförsäljare att inhandla produkter från EU-länder med lägre priser.

Tvingats betala överpris 

Agerandet har lett till att konsumenter tvingats betala överpris för Mondelez produkter, eftersom återförsäljare hindrats från att pressa ner priserna.

Det framhåller Margrethe Vestager, EU:s kommissionär för konkurrens, i ett uttalande.

– Vi finner att Mondelez olagligt har begränsat återförsäljare från att köpa dessa produkter från medlemsstater där priserna är lägre.

– Detta gjorde det möjligt för Mondelez att sätta högre priser, vilket har slagit mot konsumenterna, som fått betala mer för choklad, kex och kaffe, säger Vestager och beskriver den olagliga metoden som ett betydande bekymmer för EU-invånare.

– Det är ett centralt bekymmer för europeiska medborgare, som blir ännu mer uppenbart i tider med hög inflation där många pressas hårt ekonomiskt. Det handlar också om kärnan i det europeiska projektet: den fria rörligheten för varor på den inre marknaden.

Bra samarbete – ändrar bötesbeloppet

EU har utrett Mondelez sedan 2019.

Margrethe Vestager konstaterar att företagets överträdelser är ”mycket allvarliga”.

Trots de hårda orden har det ursprungliga bötesbeloppen sänkts eftersom Mondelez visat prov på god samarbetsvilja under utredningen.

– Vi har ett samarbetsförfarande som innebär att företag som erkänner överträdelser och samarbetar kan få ett minskat bötesbelopp. Detta förfarande leder till avsevärda fördelar när det gäller snabbhet och förmåga att hitta en effektiv lösning av ärenden, säger Vestager och tillägger:

– Mot bakgrund av detta har kommissionen beslutat att minska Mondelez böter med 15 procent.

Foto: Mondelez Int press photo

Text: Redaktionen


ICA-partner i konkurs – efter jättesatsning

2024 05 23

I slutet av 2022 presenterade Ica-koncernen en ”viktig satsning för en levande landsbygd”.

Kunder i Norrtälje kommun fick möjlighet att beställa hem livsmedel som levereras med drönare.  Projektet var ett samarbete mellan Ica Gruppens innovationshubb, Norrtälje kommun och drönarbolaget Aerit.

– Vi är väldigt glada över det här projektet i samarbete med några av Sveriges ledande institutioner. Vi hoppas kunna visa att Aerits tjänster kan förbättra livet för personer på landsbygden, sa Alexander Perrien, vd för Aerit, när projektet lanserades.

Kraschar efter jättesatsning 

Över ett år senare lanserade drönarbolaget sin nästa stora satsning.

I mars 2024 uppgav Aerit att man inleder ett jätteprojekt med Foodora och Tele2 som skulle ”påskynda drönarleveranser över hela Europa”.

– Vi är entusiastiska över att gå samman med Foodora och Tele2 för att påskynda tillgängligheten av drönarleveranser över hela Europa. Dagens tillkännagivande innebär att vårt uppdrag, att erbjuda utsläppsminskande tillgång till varor och tjänster genom att dra nytta av våra toppmoderna drönarnätverk, tar ett språng in i framtiden, kommenterade vd:n Alexander Perrien.

I ett första steg har invånare i Värmdö Kommun kunnat ta del av Aerits drönarleveranstjänster genom sina Foodora-konton.

Men nu upphör verksamheten.

Aerit går i konkurs. I ett pressutskick skriver drönarbolaget att man saknar nödvändig finansiering för att kunna fortsätta.

– Trots betydande framsteg har nuvarande ekonomiska utmaningar lett fram till det här svåra beslutet, framhåller bolaget. 

Ta över tekniken 

Som en del av konkursförfarandet kommer tillgångar i bolaget att erbjudas till försäljning, inklusive alla delar inom Aerits drönarutveckling.

– Intresserade parter kommer att ha möjlighet att förvärva dessa tillgångar och fortsätta utvecklingen av drönarlogistiklösningar, utan att behöva ta över några skulder från konkursföretag, skriver bolaget.

”Oerhört stolta”

Vd Alexander Perrien har kommenterat beskedet.

– Vi är oerhört stolta över den påverkan vi har haft på det svenska ekosystemet och drönarbranschen som helhet. Vårt banbrytande team har flyttat berg i de mest utmanande miljöer. Vi fortsätter att ha höga förhoppningar om en mer rättvis och hållbar framtid, men Aerit kommer inte att vara en del av det, åtminstone inte i sin senaste form. 

Vd:n hoppas att nya aktörer kan ta drönartekniken framåt.

– Vi tror att tekniken och visionen som vi utvecklat kan fortsätta att frodas och ha en betydande inverkan på logistikens framtid under ett nytt ägandeskap.  

Foto: Ica-Gruppen 

Text: Redaktionen