Enskilda centerpartister kan stoppa Magdalena Andersson (S)

2021 11 14

Magdalena Anderssons (S) planer på att väljas till statsminister kan komma att krossas av enskilda centerledamöter som istället vill se Ulf Kristersson (M) som statsminister.

Centralt placerade källor inom både regeringen och Centern uppger till Expressen att enskilda riksdagsledamöter för Centern kan komma att rösta nej till Magdalena Andersson (S) som statsminister. Och det kan räcka för att stoppa hennes möjligheter.

Mycket jämnt läge

För att bli vald till statsminister krävs det att man inte har mer än 174 röster emot sig. Man får med andra ord inte ha en majoritet av de 349 ledamöterna i riksdagen emot sig vid statsministeromröstningen.

Vänstern, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centern kommer upp i 175 röster medan Moderaterna, Liberalerna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna kommer upp i 174 tillsammans.

En enda röst kan avgöra

Det kan alltså räcka med att en enda centerpartist byter sida för att Magdalena Andersson (S) ska stoppas från att bli Sveriges första kvinnliga statsminister.

Men det finns även två andra hinder i vägen för Andersson (S).

Nummer 1

1, Centern och Miljöpartiet måste ge sitt stöd och det tycks kräva att C och MP först kommer överens om de två heta frågorna ny lag om strandskyddet respektive äganderätten i skogen. Mycket talar för att de båda partierna kan komma överens i frågan och kanske sker det i dag måndag.

Nummer 2

2, Vänsterpartiet ska säga ja ännu en gång till att göra Socialdemokraternas partiledare till statsminister – utan att själva få ens en bråkdel tillbaka jämfört med vad Centern och Miljöpartiet får för sina ja.

Vänstern kräver att få till samtal och förhandlingar med Magdalena Andersson (S) innan de röstar ja och sannolikt äger det samtalet rum kanske redan i dag måndag eller i morgon tisdag.

I stället rösta på Ulf Kristersson (M)

Men även om både Centern, Miljöpartiet och Vänsterpartiet alla sluter upp bakom Magdalena Andersson (S) så kan alltså en enda centerpartist gå i en annan riktning och istället rösta på Ulf Kristersson (M) som statsminister.

ANALYS

Läget är mycket ovisst. Å ena sidan är många i Centern kraftigt emot ökat samarbete med Vänsterpartiet men å andra sidan innebär inte samtal mellan Nooshi Dadgostar och Magdalena Andersson per automatik att Vänstern får ökat inflytande. Samtidigt skulle den centerpartist som byter sida även fälla de C-reformer som partiet just nu håller på att enas med Miljöpartiet om.

Det skulle kunna innebära att en av Centerns hjärtefrågor om stärkt äganderätt för skogsägare riskerar att gå förlorat. Det talar för att Annie Lööf (C) har goda möjligheter att ändå hålla ihop sitt parti i statsministeromröstningen.

Dessutom är det möjligt med en slags moteffekt i form av enskilda liberaler röstar nej till en regering som blir beroende av SD. Det finns med andra ord flera osäkerhetsfaktorer inför statsministeromröstningen.

Foto: Centerpartiet, Regeringen, Ulf Kristerssson, FB