Enskilda centerpartister kan stoppa Magdalena Andersson (S)

2021 11 14

Magdalena Anderssons (S) planer på att väljas till statsminister kan komma att krossas av enskilda centerledamöter som istället vill se Ulf Kristersson (M) som statsminister.

Centralt placerade källor inom både regeringen och Centern uppger till Expressen att enskilda riksdagsledamöter för Centern kan komma att rösta nej till Magdalena Andersson (S) som statsminister. Och det kan räcka för att stoppa hennes möjligheter.

Mycket jämnt läge

För att bli vald till statsminister krävs det att man inte har mer än 174 röster emot sig. Man får med andra ord inte ha en majoritet av de 349 ledamöterna i riksdagen emot sig vid statsministeromröstningen.

Vänstern, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centern kommer upp i 175 röster medan Moderaterna, Liberalerna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna kommer upp i 174 tillsammans.

En enda röst kan avgöra

Det kan alltså räcka med att en enda centerpartist byter sida för att Magdalena Andersson (S) ska stoppas från att bli Sveriges första kvinnliga statsminister.

Men det finns även två andra hinder i vägen för Andersson (S).

Nummer 1

1, Centern och Miljöpartiet måste ge sitt stöd och det tycks kräva att C och MP först kommer överens om de två heta frågorna ny lag om strandskyddet respektive äganderätten i skogen. Mycket talar för att de båda partierna kan komma överens i frågan och kanske sker det i dag måndag.

Nummer 2

2, Vänsterpartiet ska säga ja ännu en gång till att göra Socialdemokraternas partiledare till statsminister – utan att själva få ens en bråkdel tillbaka jämfört med vad Centern och Miljöpartiet får för sina ja.

Vänstern kräver att få till samtal och förhandlingar med Magdalena Andersson (S) innan de röstar ja och sannolikt äger det samtalet rum kanske redan i dag måndag eller i morgon tisdag.

I stället rösta på Ulf Kristersson (M)

Men även om både Centern, Miljöpartiet och Vänsterpartiet alla sluter upp bakom Magdalena Andersson (S) så kan alltså en enda centerpartist gå i en annan riktning och istället rösta på Ulf Kristersson (M) som statsminister.

ANALYS

Läget är mycket ovisst. Å ena sidan är många i Centern kraftigt emot ökat samarbete med Vänsterpartiet men å andra sidan innebär inte samtal mellan Nooshi Dadgostar och Magdalena Andersson per automatik att Vänstern får ökat inflytande. Samtidigt skulle den centerpartist som byter sida även fälla de C-reformer som partiet just nu håller på att enas med Miljöpartiet om.

Det skulle kunna innebära att en av Centerns hjärtefrågor om stärkt äganderätt för skogsägare riskerar att gå förlorat. Det talar för att Annie Lööf (C) har goda möjligheter att ändå hålla ihop sitt parti i statsministeromröstningen.

Dessutom är det möjligt med en slags moteffekt i form av enskilda liberaler röstar nej till en regering som blir beroende av SD. Det finns med andra ord flera osäkerhetsfaktorer inför statsministeromröstningen.

Foto: Centerpartiet, Regeringen, Ulf Kristerssson, FB


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


Här skjuts Donald Trump – varning för starka bilder

2024 07 14

En person avlossade ett skott mot Donald Trump på ett kampanjmöte i natt.

Det var strax efter midnatt svensk tid som rapporterna kom.

Skott avlossades under Donald Trumps kampanjmöte i Pennsylvania medan presidentkandidaten talade på scen.

Kulan snuddade Trumps ansikte som blodig fördes till sjukhus.

Minst två personer har dött i attacken.

Händelsen fångades på film. En länk till videon finns längst ned i artikeln.

Lämnat sjukhuset

Donald Trump eskorterades omedelbart till ett fordon som körde honom från platsen.

– Han mår bra och undersöks på en lokal vårdklinik just nu, framhåller Steven Cheung, talesperson för presidentkandidaten, i ett uttalande.

Tidigt på morgonen svensk tid bekräftar Trumps organisation att han lämnat sjukhuset. 

– Under Secret Service beskydd och med hjälp av Pennsylvanias polis har tidigare president Trump nu lämnat Butlerområdet, framhålls på X av delstatens guvernör Josh Shapiro.

Uppgifter: skytten registrerad republikan

Trump själv har gjort ett kort uttalande i skrift där han tackar polisen och Secret Service för att ha agerat blixtsnabbt.

– Jag kommer aldrig ge upp, uttrycker Trump enligt CNN.

Enligt Reuters är det en 20-årig man vid namn Thomas Matthew Crooks, hemmahörande i Pennsylvania, som skjutit mot Trump. FBI bekräftar att man identifierat den misstänkta gärningsmannen, som är en av personerna som dött i samband med nattens händelser.

Vittnen hävdar att han klättrade upp på ett tak.

Washington Post skriver att skytten var registrerad republikan.

Polisen utreder händelsen som ett mordförsök på Trump.

Biden fördömer

Attacken mot Trump har fördömts av både republikaner och demokrater.

Även nuvarande president Joe Biden har uttalat sig.

– Det här våldet är sjukt. Det är därför vi måste ena landet. Vi kan inte ha det så här. Alla måste fördöma det.

Se attacken genom att klicka här (länk till CNN). OBS! Varning för starka bilder.

Text: Redaktionen