Enormt tv-larm – pekar ut 600 000 svenskar

2023 11 23

Skatteverket har för första gången kontrollerat intäkter från illegal tv-försäljning som kapas från de stora tv-bolagen.

Upptäckten är enorm.

Omkring 600 000 medborgare i Sverige köper illegal tv, enligt myndigheten.

Det motsvarar 8,6 procent av befolkningen – och gör Sverige till det land där högst andel av invånarna köper olagliga tv-kanaler.

Totalt omsatte den svenska marknaden av otillåten tv-försäljning hisnande 550 000 000 kronor.

– I slutändan hamnar det mesta i fickorna på de globala kriminella nätverken, som även sysslar med narkotika, smuggling, prostitution och mycket annat, säger Marcus Pettersson, kontrollsamordnare på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

Det här är IPTV

Fenomenet kallas för IPTV.

Det står för “internet protocol tv” och beskrivs som den teknik kriminella använder för att streama innehåll från riktiga kanaler.

Privatpersoner köper sedan ett abonnemang för drygt 1 500 kronor om året och får därefter tillgång till i princip alla kanaler i hela världen.

Ett väldigt mycket lägre pris än vad det skulle kosta att ha kanalerna på laglig väg.

Återförsäljarna har oftast inget företag och deklarerar ingenting av sina provisionsbaserade inkomster, säger Marcus Pettersson.

– I våra utredningar har vi träffat på vanliga svenska män som sitter på spanska solkusten eller i Thailand och drygar ut pensionen genom att sälja illegala tv-kanaler. Men vanligast är att de säljer från Sverige.

Ett pyramidspel: "Gigantiska belopp"

Skatteverket liknar systemet vid ett pyramidspel.

I toppen finns ett mindre antal globala kriminella nätverk.

Under dem återfinns ett mellanskikt av personer teknisk kompetens, som är de utför själva jobbet med att stjäla kanalerna.

Längst ned i pyramiden – det som möjliggör hela apparaten – hittas privatpersonerna.

Totalt uppskattar branschorganisationen European Union Intellectual Property Office att 13,7 miljoner människor i hela EU konsumerar IPTV.

Omsättningen överstiger 10 miljarder kronor.

– Det handlar alltså om gigantiska belopp. Många betalar enkelt via swish till en kryptoväxlare, den skickar sedan bitcoin till den adress som säljaren har valt. Allt för att minska sårbarheten mellan köpare och säljare, säger Marcus Pettersson.

Uteblivna intäkter

Enligt myndighetens kontroll har en vanlig återförsäljare av illegal tv en inkomst på mellan en halv miljon och en miljon kronor varje år.

Men det inkluderar inte immateriella stölden av tv-kanalerna.

I den räknas de uteblivna intäkterna för de tv-bolag som egentligen äger innehållet.

Foto: G. Carstens-Peters

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Rysk officer erkänner – sköt ner flygplan

2025 07 02

En läckt ljudinspelning påstås avslöja att en rysk officer fått order att skjuta ner ett passagerarflygplan.

Ett trafikflygplan av modellen Embraer 190AR, tillhörande Azarbaijan Airlines, störtade i Kazakstan i december 2024.

Planet kraschade efter att det blivit beskjutet i luftrummet över Tjetjenien.

Trettioåtta människor dog.

Nu framkommer uppgifter om att beskjutningen kom från en rysk officer som fått order om att öppna eld mot det azerbajdzjanska trafikflygplanet, skriver Kyiv Independent.

Läckta uppgifter

Uppgifterna om att en rysk officer beordrats att skjuta ner trafikflyget kommer från en läcka till den azerbajdzjanska nyhetsbyrån Minval.

Det påstås handla om tre ljudinspelningar, ett anonymt brev och en förklarande anteckning av en man undertecknad som kapten Dmitry Paladichuk, en rysk luftvärnsbesättningskapten som påstår sig ha vidarebefordrat ordern att skjuta ner planet.

– Vi kan inte bekräfta äktheten av det skriftliga uttalandet, men för de tre läckta röstmeddelandena, som också bekräftade kommandot att skjuta ner planet och den efterföljande skadan kan äktheten bekräftas, uppger nyhetsbyrån.

Första missilen missade

Efter att flygplanet noterats på radar ska Paladichuk enligt uppgift beordrats att förstöra flygplanet.

– Kaptenen hävdade att efter att den första projektilen missat målet har han gett order om att skjuta igen.

Beskyllde Ryssland

Azerbajdzjanska myndigheter beskyllde Ryssland för beskjutningen.

Vladimir Putin framförde över telefon sina kondoleanser för händelsen som ägde rum i ryskt luftrum, men erkände inget ansvar i attacken.

– I ett sällsynt drag ringde Putin sin azerbajdzjanska motsvarighet, Ilham Aliyev, för att be om ursäkt för det faktum att den tragiska incidenten inträffade i ryskt luftrum utan att kommentera om planet träffades av ryskt luftförsvar, skrev Kyiv Independent då.

Varken ryska eller azerbajdzjanska myndigheter har i nuläget uttalat sig om den påstådda läckan.

Arkivfoto: Aeroprints.com

Text: Redaktionen


JUST NU: Allmänheten varnas för mobiloperatör – 750 000 kunder i Sverige

2025 07 02

Mobiloperatören Hallon har omkring 750 000 mobilkunder.

Det fastställde sajten Telekomnyheterna i mars 2023.

Nu anklagas Hallon för att undanhålla viktig information från sina kunderna.

Mobiloperatören visar inget telefonnummer till kundtjänst på sin hemsida. Kunder med frågor och problem får nöja sig att prata med en chattbot.

Konsumentombudsmannen, KO, menar att agerandet bryter mot marknadsföringslagen.

Nu stämmer KO mobiloperatören och varnar för att kunder riskerar att vilseledas.

– Att telefonnumret till Hallons kundservice systematisk undanhålls medför en betydande risk att konsumenten vilseleds om företagets tillgänglighet och servicegrad, skriver KO i sin stämningsansökan till Patent- och marknadsdomstolen.

Svårt att hitta

Hallon, som säljer mobilabonnemang och internet, har ett telefonnummer.

Men telefonnumret går inte att hitta på under de flikar på hemsidan där kunder normalt söker – exempelvis ”kundservice", ”kontakta oss” eller ”support”.

Mobiloperatören anger endast telefonnumret i avtalsvillkoren och i avtalsbekräftelsen.

– Det här påverkar kundernas möjlighet att agera och få hjälp. Det är helt enkelt viktigt för konsumenten att ha tillgång till sin teleoperatörs telefonnummer, säger Bettina Lechner, processråd vid KO.

Yrkar på förbud

Nu ska ärendet upp i Paten- och marknadsdomstolen.

Konsumentombudsmannen hoppas att domstolen agerar mot Hallon.

– KO vill att domstolen förbjuder Hallon att felaktigt påstå eller ge intryck av att företaget inte kan nås via telefon. Enligt KO bryter företagets sätt att dölja sitt telefonnummer mot marknadsföringslagen.

LÄS MER: Många får samma sms just nu – radera direkt

Granskning inleddes 2023

Konsumentverket inledde en granskning av en rad företags kundtjänster för två år sedan. Målet är att avgöra hur tillgängliga kundtjänsterna är.

Granskningen inleddes eftersom myndigheten fått in flera anmälningar om företag som kunder har haft svårt att nå för att få hjälp med problem.

LÄS MER: Batteribolag går i konkurs

Foto: P. Du Preez

Text: Redaktionen