JUST NU: Enormt militärfartyg från USA har lagt till i Stockholm

2022 06 02

Det enorma örlogsfartyget är lastat med stridsplan och helikoptrar och ska delta i en Natoövning i Östersjön.

Stockholms skärgård har fått besök av en riktig bjässe. 

Det handlar om det gigantiska landstigningsfartyget USS Kearsarge från USA, rapporterar SVT.

Nästan 260 meter långt

Jättefartyget från den amerikanska marinen är hela 257 meter långt, vilket är 70 meter längre än en vanlig Finlandsfärja. 

Det krävdes lotshjälp för att fartyget skulle kunna ta sig fram i skärgården, och flera entusiaster fick chans att se USS Kearsarge när det lade ankar, rapporterar kanalen.

Lastad med stridsplan

USS Kearsarge är dock inte i Sverige enbart för att visa upp sig för nyfikna svenskar. 

Fartyget är har både stridsplan och helikoptrar med sig ombord och ska delta i en Natoövning i Östersjön, skriver Göteborgs-Posten.

Amfibiesoldater ombord

– Det ser ut som ett hangarfartyg med ett stort däck, flygplan och helikoptrar. Men det är ett så kallat amfibiefartyg. Amfibiesoldater finns ombord för att kunna stiga i land med hjälp av svävare och båtar, säger Jimmie Adamsson, kommunikationschef vid marinen, till tidningen.

Övning på Gotland

Nästa vecka ska alltså soldaterna gå i land på Gotland för den årliga militärövningen Baltops. Men närvaron av militärfartyget har ingenting med det svenska Natomedlemskapet att göra.

– Det har inget med Natofrågan att göra. Den har varit anmäld att vara med i Baltops sedan länge. Men det får såklart en annan innebörd i och med det försämrade omvärldsläget, säger Jimmie Adamsson till GP.

Håller ställningarna

På Twitter meddelar USA:s marinkår att USS Kearsarge bevakar vattnet i Östersjön för att säkerställa säkerhet och stabilitet i området.

20 nationer deltar i övningen, vilket inkluderar 5 000 soldater samt ungefär 50 fartyg respektive flygplan. 

Sveriges bidrag

Övningen pågår mellan 5 och 17 juni. De svenska bidragen består av en ubåt, två Visbykorvetter, två minröjningsfartyg, fyra stridsflygplan, två helikoptrar och cirka 500 personer i personal, erfar GP.

Arkivfoto: B. Smith

Text: Redaktionen