UTRIKES: Enorma framgångar för Ukraina

2022 09 12

Ukrainas stora motoffensiv mot de ryska trupperna har gett kraftiga resultat.

Rysslands invasionskrig i Ukraina har pågått i nästan sju månader.

Vladimir Putins soldater har ockuperat stora områden, framför allt i de södra och östra delarna av landet.

De senaste dygnen har emellertid varit mycket framgångsrika för den ukrainska militären som nu tar tillbaka mer och mer av ryskockuperad mark.

20 byar på 24 timmar

Enligt den ukrainska militären har man återerövrat fler än 20 samhällen från ryssarna, rapporterar nyhetsbyrån AFP via bland annat France24.

Det ska ha gått så snabbt som på ett dygn.

– Under de senaste 24 timmarna har ukrainska väpnade styrkor drivit bort fienden från mer än 20 bosättningar, uppger ukrainska armén i ett uttalande.

"Betydande påverkan"

Det brittiska försvarsdepartementet hävdar samma uppgifter.

I en uppdatering idag måndag framhäver man att Ryssland sannolikt drar tillbaka trupper från det ockuperade området Charkiv i östra Ukraina.

– Den snabba ukrainska framgången har betydande påverkan för Rysslands generella operationella verksamhet. Majoriteten av styrkorna i Ukraina har mycket sannolikt blivit tvingade att prioritera akuta försvarsaktioner, framhåller departementet på Twitter.

"Extremt låg moral"

Även i Cherson i södra delen av Ukraina har Ryssland lidit stora förluster, uppger den ukrainska militären i samma uttalande.

– Resten av soldaterna har en extremt låg moral och lågt psykologiskt tillstånd, de vägrar massivt att återvända till stridszonen.

Förtroendet i botten

En stämning som nu kan bli än värre om Ryssland fortsätter att åka på motgångar.

– Det redan begränsade förtroendet som utplacerade trupper har för Rysslands högre militära ledning kommer sannolikt att försämras ytterligare, framhåller Storbritanniens försvarsdepartement.

"Tror ni att ni kan skrämmas?"

Samtidigt har Ryssland intensifierat attacker i Charkivregionen.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky manade sina trupper till mod på sociala medier.

– Tror ni fortfarande att ni kan skrämma oss, knäcka oss, få oss att ge efter? framhäver han i ett tal på Telegram i natt.

Eldar upp ukrainarna

Enligt France 24:s utrikeskorrespondent Gulliver Cragg handlar Zelenskys inlägg om att elda upp ukrainarna för att lägga in nästa växel i offensiven.

– Jag tror att Volodmyr Zelensky vill uppmuntra ukrainare att känna sig väldigt arga över vad som verkar vara dessa hämndattacker som medvetet stänger av elektriciteten eftersom det kommer att hjälpa dem att känna sig trotsiga.

Offrar el för frihet

Cragg tillägger:

– Han sade att ukrainare skulle föredra, åtminstone under en viss tid, att vara utan el om det är kostnaden för att bli av med ryssarna.

Foto: General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Text: Redaktionen