SVERIGE: Energirådgivare slår larm – “Kommer se många tragedier”

2022 10 09

Landets energirådgivning blir fullständigt nedringda av oroliga svenskar.

Det är framför allt villaägare som hör av sig och som räds en fortsatt höjning av elpriser inför vintern, rapporterar Dagens Nyheter.

– Jag tror att vi kommer att få se många tragedier framöver, inte minst bland alla ensamstående pensionärer med direktverkande el, säger Mats Danielsson, energirådgivare i Göteborg, till tidningen.

“Aldrig varit med om liknande”

Mats Danielsson är en av flera som jobbar som en förlängd arm till Energimyndigheten.

De erbjuder kostnadsfria råd kring energi och el till privatpersoner, företag, bostadsrättsföreningar och organisationer.

Trycket har aldrig varit högre än nu.

– Jag har jobbat med detta i 25 år och jag har aldrig varit med om något liknande, säger Mats Danielsson.

“Vi hinner inte med”

Även i Stockholm slår energi- och klimatrådgivningen larm om överbelastning kopplat till oroliga elkunder.

– Just nu har vi en veckas kötid för de som inte kommer fram i telefon. Förra året ringde 70 personer i augusti, nu var det över 500, det är mer än vi hinner med, säger Emelie Emanuelsson, regional utvecklingsledare, till DN.

Förlängt stopp på Ringhals 4

Värst är läget i södra Sverige och beskedet om att kärnkraftsreaktorn Ringhals 4 fortsätter ligga nere fram till 31 januari kan förvärra problemet, rapporterar SVT.

Myndigheten för samhällsskydd- och beredskap, MSB, och Svenska kraftnät, uppmanar nu svenska folket att se över sin elkonsumtion.

– Spara på energi ska man alltid göra och när vi nu ligger på marginalen är det bra om man försöker dra ned på förbrukningen för att undvika den här situationen, säger Jan-Olof Olsson, handläggare inom försörjningsberedskap på MSB, till kanalen.

Fördubblade elpriser

Om ingenting sker lär elpriserna för hushåll i södra Sverige fördubblas i vinter.

Det hävdar en ny rapport från energibranschens forskningsföretag Energiforsk som SVT tog del av under gårdagen.

EU har samtidigt mål om att spara tio procent av den totala användningen till mars 2023, vilket skulle kunna kapa elpriserna i södra delen av landet med hälften.

– Vi tror att om hela EU lyckas med det ganska snabbt då tror vi att södra Sverige kan få elpriser som är ungefär 1,50 kr. Tar vi då ett elpris på runt 3 kronor, som är fullt rimligt, i vinter då innebär det att vi skulle halvera priserna, säger Markus Wråke, vd på Energiforsk.

Foto: A. Sitoula

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 26

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Kina rasar mot Sverige

2024 02 26

Stormakten Kina anklagar Sverige för att ha en ”kalla kriget-mentalitet”, och vänder särskilt sin ilska mot den svenska Säkerhetspolisen.

Det har uppstått storbråk mellan Sverige och stormakten Kina.

Kinas ambassad i Stockholm riktar hård kritik mot Sverige efter de senaste dagarnas rapporter om det svenska säkerhetsläget.

Den kinesiska ambassaden gör nu ett hårt uttalande i frågan, och riktar udden mot en rapport som släpptes av Säpo tidigare i veckan.

– Rapporten hypar upp "Kina hotteorin" utan någon faktabas, gör grundlösa anklagelser och förtal mot och svartmålar Kina. Rapporten blandar ihop rätt och fel, vilket är extremt oansvarigt, anser Kinas ambassad.

”Förstör atmosfären”

Uttalandet är en reaktion på Säkerhetspolisens lägesbildsrapport som presenterades den 21 februari.

I rapporten beskrivs Kina som ett av tre länder som utgör stora hot mot Sverige.

Något som skapar stor ilska från kinesiskt håll.

– Den relevanta svenska myndigheten har politiserat och infört säkerhetsinnebörd i utbytet och samarbetet mellan de två länderna, vilket inte bara förstör atmosfären av det vänskapliga samarbetet mellan de två länderna, utan också skadar de två folkens grundläggande intressen, hävdar ambassaden.

”Kalla kriget-mentalitet”

I rapporten beskriver Säpo Kina som ett av de tre länder som tillsammans utgör det största säkerhetshotet mot Sverige. De andra två är Ryssland och Iran.

Kinas ambassad menar dock att det är den svenska mentaliteten

– Vi kräver att den svenska sidan skakar av sig sin Kalla kriget-mentalitet och sina ideologiska fördomar, respekterar fakta och sanningen och ser på Kina och dess utveckling på ett objektivt och rationellt sätt, understryker ambassaden.

Långtgående ambitioner

Kina anklagar Säpo för att sprida ”desinformation” och göra ”provocerande uttalanden” gentemot landet.

Säpo menar dock att Kina genom sitt agerande bland annat utgör ett långsiktigt hot mot svensk ekonomi.

– De har långtgående ambitioner att bli världsledare inom flera olika sektorer. För att uppnå sina mål bedriver de olovlig underrättelseverksamhet och anskaffar teknik och kunskap från svenska företag och lärosäten, säger Fredrik Hallström, operativ chef på Säpo, till GP.

Säpo uppger också att Kina bedriver inhämtning mot oppositionella som är bosatta i Sverige.

Text: Redaktionen

Foto: Alejandro Luengo resp. Linus-Mimietz