SVERIGE: Energirådgivare slår larm – “Kommer se många tragedier”

2022 10 09

Landets energirådgivning blir fullständigt nedringda av oroliga svenskar.

Det är framför allt villaägare som hör av sig och som räds en fortsatt höjning av elpriser inför vintern, rapporterar Dagens Nyheter.

– Jag tror att vi kommer att få se många tragedier framöver, inte minst bland alla ensamstående pensionärer med direktverkande el, säger Mats Danielsson, energirådgivare i Göteborg, till tidningen.

“Aldrig varit med om liknande”

Mats Danielsson är en av flera som jobbar som en förlängd arm till Energimyndigheten.

De erbjuder kostnadsfria råd kring energi och el till privatpersoner, företag, bostadsrättsföreningar och organisationer.

Trycket har aldrig varit högre än nu.

– Jag har jobbat med detta i 25 år och jag har aldrig varit med om något liknande, säger Mats Danielsson.

“Vi hinner inte med”

Även i Stockholm slår energi- och klimatrådgivningen larm om överbelastning kopplat till oroliga elkunder.

– Just nu har vi en veckas kötid för de som inte kommer fram i telefon. Förra året ringde 70 personer i augusti, nu var det över 500, det är mer än vi hinner med, säger Emelie Emanuelsson, regional utvecklingsledare, till DN.

Förlängt stopp på Ringhals 4

Värst är läget i södra Sverige och beskedet om att kärnkraftsreaktorn Ringhals 4 fortsätter ligga nere fram till 31 januari kan förvärra problemet, rapporterar SVT.

Myndigheten för samhällsskydd- och beredskap, MSB, och Svenska kraftnät, uppmanar nu svenska folket att se över sin elkonsumtion.

– Spara på energi ska man alltid göra och när vi nu ligger på marginalen är det bra om man försöker dra ned på förbrukningen för att undvika den här situationen, säger Jan-Olof Olsson, handläggare inom försörjningsberedskap på MSB, till kanalen.

Fördubblade elpriser

Om ingenting sker lär elpriserna för hushåll i södra Sverige fördubblas i vinter.

Det hävdar en ny rapport från energibranschens forskningsföretag Energiforsk som SVT tog del av under gårdagen.

EU har samtidigt mål om att spara tio procent av den totala användningen till mars 2023, vilket skulle kunna kapa elpriserna i södra delen av landet med hälften.

– Vi tror att om hela EU lyckas med det ganska snabbt då tror vi att södra Sverige kan få elpriser som är ungefär 1,50 kr. Tar vi då ett elpris på runt 3 kronor, som är fullt rimligt, i vinter då innebär det att vi skulle halvera priserna, säger Markus Wråke, vd på Energiforsk.

Foto: A. Sitoula

Text: Redaktionen