JUST NU: En person har smittats av apkoppor

2022 05 19

Ett första fall av apkoppor har rapporterats i Sverige.

En person i Stockholmsområdet har smittats, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Det är det första fallet någonsin i Sverige.

– Personen i Sverige som har bekräftats vara infekterad med viruset är inte allvarligt sjuk, men har fått vård. Vi vet ännu inte var personen har blivit smittad. Utredning pågår just nu, säger infektionsläkare och utredare Klara Sondén på Folkhälsomyndigheten.

Ovanlig sjukdom

Klara Sondén framhäver att det är mycket ovanligt att personer smittats av apkoppor.

– Det här är en mycket ovanlig sjukdom. Folkhälsomyndigheten utreder nu tillsammans med de regionala smittskyddsenheterna om det finns fler fall i Sverige.

Det rapporterade fallet av sjukdomen i Sverige har rapporterats in till Världshälsoorganisationen WHO och den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC, uppger FHM.

Sprids i Europa

Under våren har ovanligt många fall av apkoppor konstaterats i Europa. Spanien har gått ut med ett nationellt larm efter att 23 misstänkta fall av apkoppor upptäckts i landet.

– Enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC verkar överföring av virus ha skett via sexuella kontakter mellan män som har sex med män när det gäller fall i Storbritannien. Smittan bedöms inte som högsmittsam, utan nära kontakt krävs för att den ska överföras. Sexuella kontakter utgör en risk, uppger Folkhälsomyndigheten.

Fakta apkoppor

  • Apkoppor, monkeypox, är en mycket ovanlig sjukdom som orsakas av infektion med apkoppsvirus. 
  • Den vanligaste smittvägen är från djur till människa, men apkoppor kan i ovanliga fall överföras vid nära kontakt mellan människor. 
  • Sjukdomen förekommer i västra och centrala Afrika.
  • De vanligaste sjukdomssymtomen vid apkoppor är feber, svullna lymfkörtlar, allmän sjukdomskänsla samt hudutslag med blåsor. Hos de europeiska fallen har hudproblemen ofta rapporterats vara lokaliserade till könsorgan, ljumskar och huden runt analöppningen.
  • Källa: Folkhälsomyndigheten

Foto: Visuals

Text: Redaktionen