En person har dött efter makaber olycka – sju till sjukhus

2023 06 20

En mycket allvarlig arbetsplatsolycka har skett.

På tisdagsmorgonen skedde en allvarlig olycka på en arbetsplats öster om Ängelholm.

Två män i 40-årsåldern föll ner i en tank.

De ska ha kollapsat när de rengjorde tanken.

Svavelväte ska ha bildats i koncentrerad form och giftig gas har konstaterats i lokalen.

Båda personerna fördes till sjukhus efter händelsen och under eftermiddagen har det bekräftats att en av personerna har dött, den andra är allvarligt skadad.

– Det är i samband med rengöring av tankar som detta har hänt. Det har varit slamprodukter och det har bildats rötgas, bland annat svavelväte i en koncentrerad form, säger Patric Fors som är  informatör vid polisen i region Syd till SVT.

Sex brandmän

Utöver personerna som arbetade vid platsen fördes även sex brandmän till sjukhus för observation då de misstänks ha fått i sig svavelväte.

– Räddningstjänsten håller nu på med att vädra ut gasen från byggnaden. När detta är gjort kommer byggnaden att spärras av för teknisk undersökning, framhåller polisen via sin webbsida.

Svårjobbad situation

Representanter från räddningstjänsten har under en pressträff förklarat hur det var att arbeta vid platsen där olyckan skedde.

– Två personer fanns nere i en tank inne i en industrilokal. Det var ett svårtillgängligt område. Två personer nere i tanken var medvetslösa. Jag satte in kemdykare, säger en representant till HD.

Oerhört farligt

Giftinformationscentralen understryker att det är mycket farligt att få i sig gasen svavelväte.

Om man inandas höga koncentrationer kan det leda till mycket snabbt insättande medvetslöshet, andningsstillestånd, hjärtarytmier och hög risk för dödsfall.

Blockerar cellandningen

Svavelväte kallas även “knock-out gas” eftersom medvetslöshet kan inträffa redan efter några då andetag.

– Svavelväte blockerar cellandningen på liknande sätt som cyanid. Symptomgivande exponering sker vanligen i ett slutet utrymme och det är av största vikt att undvika att flera individer exponeras i samband med räddningsinsats, framhåller Giftinformationscentralen.

Arkivfoto: Linköping polisen FB

Text: Redaktionen


Ryskt bombplan har begått jättemisstag – “Finns ingen förklaring”

2024 05 05

Ett ryskt bombplan har bombat eget territorium.

De intensiva stridigheterna pågår alltjämt i östra Ukraina.

Ryssland har under den senaste tiden ökat attackerna i samband med offensiven i Kharkiv.

På lördagen har dock ett ryskt bombflygplan begått ett jättemisstag, och bombat eget territorium.

Det uppger Anton Gerashchenko, som tidigare varit rådgivare för Ukrainas inrikesminister, via X.

Stora explosioner

En bomb har släppts i den ryska staden Belgorod, belägen ungefär fyra mil från Ukraina.

– Bomben föll rätt ner i ett bostadsområde och exploderade, framhåller Gerashchenko.

Belgorods guvernör bekräftar att explosioner har skett men uttalar sig inte om vad orsaken är, uppger Kyiv Post.

Flera personer har förts till sjukhus i samband med explosionen.

“Finns ingen förklaring”

Det är inte första gången som Ryssland av misstag riktar attacker mot eget territorium.

Den oberoende ryska publiceraren Astra har tidigare tagit upp fenomenet.

– Det finns ingen exakt förklaring varför detta fortsätter att ske, har man förklarat.

Kemiska vapen

På annat håll i kriget har Ryssland anklagats för att använda kemiska vapen mot ukrainska soldater.

Det är USA som formellt har framhållit anklagelserna, och därmed infört nya sanktioner gentemot Ryssland.

Gör framsteg

Ukrainska tjänstemän har varnat för att situationen vid frontlinjen blir allt svårare och Ryssland gör framsteg på flera håll.

– Ryska styrkor verkar välja att utnyttja det taktiska läget nordväst om Avdiivka, en rimligt militär satsning, men deras slutliga mål i denna region förblir oklart, meddelar tankesmedjan Institute for the Study of War.

– Ryska styrkor verkar välja att utnyttja det område där ryska styrkor mest sannolikt kommer att göra taktiska vinster inom en snar framtid, men det är oklart om de kommer att fortsätta att driva norrut mot Toretsk eller återgå till sitt tidigare fokus på Pokrovsk i nordväst.

Uppgifter kommer samtidigt om att Ryssland förbereder en storoffensiv till sommaren, någonting som kan ha snabbats på i och med det nya amerikanska stödpaketet till Ukraina.

Foto: Vitaly V. Kuzmin

Text: Redaktionen


Många Netflix-kunder får oväntad faktura

2024 05 06

Kunder till bland annat streamingtjänsten Netflix har fått oväntade fakturor med höga belopp skickade till sig.

Det handlar om en mystisk tjänst som många inte ens vet om att de använder sig av – och som man blir varse om först när räkningen dimper ned på mejlen.

Kostar 400 kronor

Företaget i fråga heter ByMétis och kommer från Nederländerna. Bolaget säger sig hjälpa kunder att avsluta prenumerationer man inte längre vill ha.

Men ibland används tjänsten utan att kunderna ens förstår det, vilket var fallet med Lena Strand som fick en saftig faktura efter att ha försökt säga upp sin prenumeration på Netflix.

– Då såg inte hemsidan ut som den gör nu. Sen någon vecka efteråt får jag ett mejl och först då förstår jag att de ska ha betalt 400 kronor för att skicka ett brev, säger hon till TV4.

Dubblade fakturan

Lena bestred fakturan. Hon ville ångra sitt köp och ringde istället själv upp Netflix och sade upp sitt betalkonto utan konstigheter.

Då skickade ByMétis en ny faktura på 800 kronor – eftersom de ansåg att Lena inte betalat i tid.

Företaget uppmärksammades redan för en dryg månad sedan när Konsumentverket gick ut med att anmälningar mot just ByMétis haglar in.

I anmälningarna nämner många kunder att de ovetandes klickat sig vidare till tjänsten efter att ha googlat på ”säga upp ett abonnemang” hos till exempel ett gym, en tidning eller en podcasttjänst. Kunderna har sedan klickat på en av de sponsrade länkarna som placeras högst upp i sökresultatet. Länken leder till ett formulär där kunden ombeds fylla i några uppgifter för att avsluta abonnemanget.

– Många vittnar om att sidan de surfat till har förefallit vara det egentliga företagets webbplats. De som debiterats vidhåller att det inte framgått att det skulle kosta pengar att avsluta abonnemanget och att det heller inte verkar som ByMétis har fullgjort tjänsten, framhöll Konsumentverket i april.

Anmäls varje dag

Lena Strand delar upplevelsen av att ha blivit lurad med flera andra. Enligt Konsumentverket handlar det om över 200 anmälningar – folk hör av sig varje dag.

Jag har aldrig haft någon kontakt med dem tidigare, men jag betalade de där 400 kronorna precis innan det skulle bli påminnelseavgift bara för att slippa ha med dem att göra, sade en prenumerant på Dagens Nyheter till samma tidning häromveckan.

I ByMétis allmänna villkor framgår det att den första avgiften på 400 kronor kan stiga snabbt vid utebliven betalning. I ett sista steg kan det kosta ”kunder” 2 500 euro, vilket motsvarar cirka 28 000 kronor.

Foto: Freestocks

Text: Redaktionen