En person har dött efter makaber olycka – sju till sjukhus

2023 06 20

En mycket allvarlig arbetsplatsolycka har skett.

På tisdagsmorgonen skedde en allvarlig olycka på en arbetsplats öster om Ängelholm.

Två män i 40-årsåldern föll ner i en tank.

De ska ha kollapsat när de rengjorde tanken.

Svavelväte ska ha bildats i koncentrerad form och giftig gas har konstaterats i lokalen.

Båda personerna fördes till sjukhus efter händelsen och under eftermiddagen har det bekräftats att en av personerna har dött, den andra är allvarligt skadad.

– Det är i samband med rengöring av tankar som detta har hänt. Det har varit slamprodukter och det har bildats rötgas, bland annat svavelväte i en koncentrerad form, säger Patric Fors som är  informatör vid polisen i region Syd till SVT.

Sex brandmän

Utöver personerna som arbetade vid platsen fördes även sex brandmän till sjukhus för observation då de misstänks ha fått i sig svavelväte.

– Räddningstjänsten håller nu på med att vädra ut gasen från byggnaden. När detta är gjort kommer byggnaden att spärras av för teknisk undersökning, framhåller polisen via sin webbsida.

Svårjobbad situation

Representanter från räddningstjänsten har under en pressträff förklarat hur det var att arbeta vid platsen där olyckan skedde.

– Två personer fanns nere i en tank inne i en industrilokal. Det var ett svårtillgängligt område. Två personer nere i tanken var medvetslösa. Jag satte in kemdykare, säger en representant till HD.

Oerhört farligt

Giftinformationscentralen understryker att det är mycket farligt att få i sig gasen svavelväte.

Om man inandas höga koncentrationer kan det leda till mycket snabbt insättande medvetslöshet, andningsstillestånd, hjärtarytmier och hög risk för dödsfall.

Blockerar cellandningen

Svavelväte kallas även “knock-out gas” eftersom medvetslöshet kan inträffa redan efter några då andetag.

– Svavelväte blockerar cellandningen på liknande sätt som cyanid. Symptomgivande exponering sker vanligen i ett slutet utrymme och det är av största vikt att undvika att flera individer exponeras i samband med räddningsinsats, framhåller Giftinformationscentralen.

Arkivfoto: Linköping polisen FB

Text: Redaktionen