JUST NU: En halv miljon svenskar kan tvingas flytta

2022 10 09

Undersökningsföretaget Novus går idag ut med omskakande uppgifter avseende den ekonomiska utvecklingen i Sverige.

Bakgrunden är att en rad signaler pekar på att räntan kan komma att höjas ännu mer och effekterna kan bli dramatiska för svenska folket.

Chockhöjning

Räntorna skenar nu i rekordfart och i tisdags kom beskedet att Riksbanken chockhöjer styrräntan med en hel procentenhet. Det är den största höjningen sedan 1990-talet och styrränta kliver därmed upp till 1,75 procent.

Utvecklingen spås fortsätta och det kan få förödande konsekvenser för många svenskar.

Tvingas lämna hus och hem

För hundratusentals personer kan det sluta med att man tvingas lämna hus hem enligt nya siffror från Novus.

Om räntan fördubblas jämfört med i dag svarar en betydande andel av befolkningen att man kanske kommer att tvingas flytta.

– Det handlar om cirka en halv miljon vuxna svenskar, säger Torbjörn Sjöström som är Novus vd.

”Det suger”

Dessutom bedömer mer än 30 procent av befolkningen att man redan nu måste dra ner och konsumera mindre för att klara av det ekonomiska läget med höjda räntor.

– Det suger. Nu kommer vi behöva räkna på utgifterna ännu mer, säger småbarnsmamman Lisa Andreasson Floman till SVT.

Och Riksbankens besked är att räntorna väntas öka ännu mer.

– Prognosen för styrräntan är att den kommer att fortsätta höjas det kommande halvåret, framhåller Riksbanken i ett uttalande.

– Inflationsutvecklingen framöver är fortsatt svårbedömd och Riksbanken kommer att anpassa penningpolitiken på det sätt som behövs för att säkerställa att inflationen återförs till målet, understryker Riksbanken.

Bankerna höjer också

Styrräntan är den ränta som Riksbanken använder när de lånar ut pengar till bankerna. När styrräntan höjs svarar bankerna genom att själva höja sin låneränta ut mot bankkunderna som därmed drabbas av kraftig höjda kostnader för till exempel sina bostadslån.

Orsaken till att Riksbanken höjer styrräntan är att man på så sätt vill kyla av ekonomin som drabbats av hög inflation och stigande priser,

Rysslands diktator skyldig

Riksbanken framhäver att det till betydande del är Rysslands diktator Vladimir Putin som är skyldig till den negativa utvecklingen.

– Inflationen har stigit snabbt och är hög i både Sverige och omvärlden. Flera faktorer har bidragit till att driva upp inflationen, betonar Riksbanken i sitt uttalande.

– Under pandemin uppstod globala obalanser mellan utbud och efterfrågan.

– Rysslands krig i Ukraina har drivit upp priserna än mer på flera viktiga råvaror och skapat allvarliga störningar på energimarknaderna i Europa, vilket fått el- och gaspriser att stiga till mycket höga nivåer, enligt Riksbanken.

Foto: T. Kent

Text: Redaktionen


NATOCHEFEN: Kina kan tvinga Ryssland attackera Natoländer

2025 07 06

Natochefen Mark Rutte går ut med en varning.

Kinas långsiktiga planer för Taiwan kan orsaka problem för Natoländer.

Försvarsorganisationens chef Mark Rutte säger nu att om Kina beslutar sig för att attackera Taiwan så kan det innebära att Ryssland tvingas ge sig på Natoländer.

Det rapporterar Kyiv Independent.

Kan attackera

Farhågorna för en eskalerande kinesisk militär intervention i Taiwan har ökat kraftigt sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022. 

Om Kina attackerar Taiwan kan Peking be Moskva att öppna en andra front mot Nato-länderna för att hålla väst upptaget.

“Ska inte vara naiva”

Så här säger Mark Rutte om saken:

– Det finns en ökande insikt, och låt oss inte vara naiva när det gäller detta, menar han.

– Om Xi Jinping skulle angripa Taiwan skulle han först se till att ringa sin juniora partner i allt detta, Vladimir Vladimirovitj Putin, som bor i Moskva, och säga till honom: "Jag tänker göra det här, och jag vill att du håller dem sysselsatta i Europa genom att angripa Natos territorium”.

Så ligger det till

Kina ser det självstyrande Taiwan som en utbrytarprovins som så småningom kommer att hamna under Pekings kontroll – och har inte uteslutit att använda våld för att ta över ön.

Men Taiwan ser sig självt som skilt från det kinesiska fastlandet, med en egen konstitution och demokratiskt valda ledare.

Stöd kan komma från USA

Kina är det land som spenderar näst mest pengar på försvar efter USA och kan använda sig av ett stort antal förmågor, från marin styrka till missilteknik, flygplan och cyberattacker.

Vissa västerländska experter förutspår att Taiwan i bästa fall skulle kunna försöka bromsa en kinesisk attack, försöka förhindra en landsättning av amfibiestyrkor och genomföra gerillaattacker i väntan på hjälp utifrån.

Den hjälpen skulle kunna komma från USA.

Men Washington har i årtionden gått en diplomatisk balansgång mellan Kina och Taiwan – och har medvetet varit otydliga med om eller hur man skulle försvara Taiwan i händelse av en attack, uppger BBC.

Foto: Nato

Text: Redaktionen


Kaos på ryska flygplatser

2025 07 06

Kaos har uppstått på ryska flygplatser.

Kaotiska scener uppges ha utspelat sig på flera ryska flygplatser.

Flera flygplatser har tvingats stänga tillfälligt och ett stort antal flyg har blivit inställda, enligt ryska myndigheter.

Kaos på flygplatser

Kaoset uppstod under natten mellan lördag och söndag, rapporterar Kyiv Post.

Enligt ryska försvarsministeriet beror det på ukrainska drönarattacker.

Ministeriet hävdar på söndagsmorgonen att man har skjutit ned 120 ukrainska drönare i tio olika regioner i Ryssland under natten.

Detta ska ha lett till att flera flygplatser tvingats stänga och att många flyg blivit inställda.

Bland annat påverkades flygplatser i Moskva och Sankt Petersburg.

I Moskva blev 174 flyg inställda på Sheremetyevo flygplats, och ytterligare 47 blev kraftigt försenade.

”Måste sitta och ligga på golvet”

Trängsel, trafikstockning och kaos ska ha uppstått på grund av situationen.

– Många passagerare har tillbringat mer än nio timmar på flygplatser. Situationen är allvarligast på Sheremetyevo flygplats, rapporterar den ryska mediekanalen Baza, enligt tidningen.

– Folk måste sitta och ligga på golvet – det finns inga lediga platser kvar ens på kaféer och i affärslounger, tillägger mediekanalen.

Dessutom har vissa passagerare inte fått stiga av sina flygplan efter landning, på grund av den kaotiska situationen.

Det är oklart vilka flygplatser som har tvingats stänga på lördagskvällen och vilka som ”bara” har drabbats av inställda flyg och annat kaos.

Drönare i flera regioner

Enligt Ryssland har kaoset alltså uppstått på grund av drönarattacker. Kyiv har inte kommenterat uppgifterna.

Ryska försvarsministeriet uppger bland annat att det har skjutit ned 30 drönare över Bryanskregionen, 29 över Kurskregionen och tre över Leningradregionen med staden Sankt Petersburg.

Kaoset på flygplatserna ska enligt ryska uppgifter ha pågått på kvällen och natten mot söndag.

Foto: Leonardo Yip resp President of Russia Office

Text: Redaktionen