En av de två mordmisstänkta vuxna släpps

2021 11 22

En av de två personer som greps misstänkta för mord respektive mordförsök på två små barn släpps nu på fri fot.

Det var under natten till måndagen som en fruktansvärd tragedi utspelades i västra Stockholm, närmare bestämt Hässelby. Förbipasserande upptäckte då två svårt skadade barn som låg nedanför ett höghus och polisen misstänker enligt flera medier att barnen kastats ut från balkongen från mycket hög höjd.

Handlar om kvinnan

En kvinna och en man greps misstänkta för mordförsök respektive mord på de två små barnen och nu meddelar åklagaren att en av personerna släpps. Det handlar om kvinnan.

– Misstankarna har försvagats och jag bedömer att det inte finns skäl att ha henne frihetsberövad längre. Hon är fortfarande misstänkt och inte avförd från utredningen, säger kammaråklagare Maria Franzén vid Åklagarmyndigheten.

Senast på torsdag

Åklagaren uppger att de misstänkta och barnen är personer i nära relation och under dagen har förhör hållits och polisen har genomfört tekniska undersökningar.

– Senast klockan 12 på torsdag den 18 november måste åklagaren fatta beslut om den anhållne mannen ska släppas på fri fot eller begäras häktad. Åklagaren har ingen annan information att lämna i ärendet i nuläget och är inte tillgänglig för media i det här tidiga skedet av utredningen, uppger myndigheten i ett pressmeddelande.

Från femte våningen

Enligt flera tidningar har barnen blivit knivhuggna och därefter utkastade från balkongen. Enligt Aftonbladet kastades barnen ut från femte våningen och tidningen uppger att pappan har en dokumenterade historik av psykisk ohälsa.

Så sent som på måndagseftermiddagen hade de två anhållna personerna ännu inte hörts uppger Expressen.

Andra barnet livshotande skadat

– Vi ska höra de här två anhållna i dag, så får vi se vad det ger oss. Men den tekniska undersökningen fortsätter och vi knackar dörr. Skadeläget på det ena barnet är fortsatt allvarligt och livshotande, men oförändrat sedan tidigare, säger Carina Skagerlind till tidningen. 

Kartlägger personerna

Polisen tog under dagen bort avspärrningarna och fortsatte med den tekniska undersökningen av den aktuella lägenheten. 

– Vi håller på med att kartläggningsarbete av personerna. Vad har hänt innan och vad har de för historia, säger Stockholmspolisen till Expressen. 

Fruktansvärda scener

Stor oro uppstod i grannskapet då ett mycket stort polispådrag, räddningstjänst och två ambulanshelikoptrar larmades till platsen i västra Stockholm i går kväll vilket fick många att undra vad som hade inträffat. Barnen rapporterades vara under tio år och enligt uppgifter till Expressen var det fruktansvärda scener på platsen.

Arkivfoto: Polisen, FB


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


Nya regler när man går på restaurang – kan införas inom kort

2024 07 11

Ett slutgiltigt beslut om nya regler när man äter ute närmar sig.

Det bekräftar nu Livsmedelsverket.

Ändringen gäller nya krav som ska införas då man köper mat på restauranger – där besökarna nu måste få information om var köttet som serveras kommer ifrån.

Reglerna föreslås bli obligatoriska för samtliga restauranger och storhushåll – det vill säga exempelvis skolor, sjukhus och andra anläggningar där det serveras lunch – i Sverige.

Myndigheten har nu skickat föreskriftsförslaget till EU-kommissionen. När övriga medlemsstater har fått ge sin åsikt kan reglerna börja gälla i Sverige, kanske redan efter sommaren.

–  Vi kan inte säga när processen kommer att vara klar, men ambitionen är att föreskrifterna ska kunna beslutas under hösten. På Livsmedelsverket arbetar vi nu parallellt med en vägledning till företagen för att underlätta för dem att göra rätt, säger Elin Häggqvist, chefsjurist på Livsmedelsverket.

LÄS MER: Nya regler för hämtmat – det här gäller

Fick uppdraget i våras

I korthet innebär förslaget att restauranger måste kunna informera om ursprungsland för kött från nöt, svin, get och fjäderfä.

Förslaget har tagits fram efter att Livsmedelsverket tidigare i våras fick i uppdrag av regeringen att ta fram ett nytt regelverk.

– Restauranggästen har rätt att få informationen, och den kan ges muntligt på begäran eller skriftligt. Informationen kan framgå direkt på menyer, men det räcker också med en skylt om att gästen kan fråga om vilket land köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån, säger Elin Häggqvist.

Ministern: Efterfrågad ändring

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) understryker att regeländringen är efterfrågad bland landets konsumenter.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, sade ministern när uppdraget tilldelades i april.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Ska vara flexibelt

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Foto: Elima Mwinyipembe Regeringskansliet

Text: Redaktionen