En av de två mordmisstänkta vuxna släpps

2021 11 22

En av de två personer som greps misstänkta för mord respektive mordförsök på två små barn släpps nu på fri fot.

Det var under natten till måndagen som en fruktansvärd tragedi utspelades i västra Stockholm, närmare bestämt Hässelby. Förbipasserande upptäckte då två svårt skadade barn som låg nedanför ett höghus och polisen misstänker enligt flera medier att barnen kastats ut från balkongen från mycket hög höjd.

Handlar om kvinnan

En kvinna och en man greps misstänkta för mordförsök respektive mord på de två små barnen och nu meddelar åklagaren att en av personerna släpps. Det handlar om kvinnan.

– Misstankarna har försvagats och jag bedömer att det inte finns skäl att ha henne frihetsberövad längre. Hon är fortfarande misstänkt och inte avförd från utredningen, säger kammaråklagare Maria Franzén vid Åklagarmyndigheten.

Senast på torsdag

Åklagaren uppger att de misstänkta och barnen är personer i nära relation och under dagen har förhör hållits och polisen har genomfört tekniska undersökningar.

– Senast klockan 12 på torsdag den 18 november måste åklagaren fatta beslut om den anhållne mannen ska släppas på fri fot eller begäras häktad. Åklagaren har ingen annan information att lämna i ärendet i nuläget och är inte tillgänglig för media i det här tidiga skedet av utredningen, uppger myndigheten i ett pressmeddelande.

Från femte våningen

Enligt flera tidningar har barnen blivit knivhuggna och därefter utkastade från balkongen. Enligt Aftonbladet kastades barnen ut från femte våningen och tidningen uppger att pappan har en dokumenterade historik av psykisk ohälsa.

Så sent som på måndagseftermiddagen hade de två anhållna personerna ännu inte hörts uppger Expressen.

Andra barnet livshotande skadat

– Vi ska höra de här två anhållna i dag, så får vi se vad det ger oss. Men den tekniska undersökningen fortsätter och vi knackar dörr. Skadeläget på det ena barnet är fortsatt allvarligt och livshotande, men oförändrat sedan tidigare, säger Carina Skagerlind till tidningen. 

Kartlägger personerna

Polisen tog under dagen bort avspärrningarna och fortsatte med den tekniska undersökningen av den aktuella lägenheten. 

– Vi håller på med att kartläggningsarbete av personerna. Vad har hänt innan och vad har de för historia, säger Stockholmspolisen till Expressen. 

Fruktansvärda scener

Stor oro uppstod i grannskapet då ett mycket stort polispådrag, räddningstjänst och två ambulanshelikoptrar larmades till platsen i västra Stockholm i går kväll vilket fick många att undra vad som hade inträffat. Barnen rapporterades vara under tio år och enligt uppgifter till Expressen var det fruktansvärda scener på platsen.

Arkivfoto: Polisen, FB


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Natoledare går ut med sensationellt utspel

2024 02 26

Flera Natoländer överväger att skicka militära trupper till Ukraina.

Det hävdar Slovakiens kontroversielle premiärminister Robert Fico, rapporterar Reuters. 

– Jag kommer att begränsa mig till att säga att mina uppgifter antyder att ett antal Nato- och EU-medlemmar överväger att skicka trupper till Ukraina på bilateral basis, säger Fico efter ett möte med Slovakiens säkerhetsråd.

– Jag kan inte säga i vilket syfte och vad de kommer att göra där, fortsätter premiärministern enligt nyhetsbyrån.

Vidare varnar Fico för en ”eskalering av konflikten i Ukraina” och framhåller att ”ytterligare information inte kan avslöjas för allmänheten”.

Tvärvändning

Robert Ficos uttalande kommer kort innan måndagens stora säkerhetsmöte i Paris. Ett 20-tal europeiska ledare, inklusive Fico, ska träffas för att diskutera framtida åtgärder mot Ryssland.

Om uppgifterna stämmer skulle det innebära en tvärvändning i Natos förhållningssätt till kriget i Ukraina.

Försvarsalliansen har varit tydlig med att man inte vill sända marksoldater till Ukraina. Samtidigt har Nato stärkt sitt försvar i östra Europa som ett svar på den ryska aggressionen.

Vänligt inställd till Ryssland

Ficos uttalanden kan dock vara bra att ta med en nypa salt. Slovakiens ledare har länge intagit en ståndpunkt som har tolkats som pro-rysk.

Premiärministern har motsatt sig militärt stöd till Ukraina och har ständigt återupprepat det ryska narrativet kring kriget.

Han har bland annat  anklagat "ukrainska nazister och fascister” för att provocera Putin till att invadera Ukraina.

"Är inte för fred"

Grigorij Mesežnikov, politisk analytiker och ordförande för den slovakiska tankesmedjan Institute of Public Affairs, menar att Fico har mycket gemensamt med andra ryska sympatisörer.

Bland annat att han ställer sig bakom Moskvas “fredsinitativ”.

– Han och hans allierade hävdar att vi inte borde skicka vapen till Ukraina eftersom det kommer att få kriget att pågå längre. De säger “det kommer att bli fred om vi slutar att skicka vapen till Ukraina”, för om vi inte gör det kommer konflikten att ta slut tidigare, säger han till CNN och tillägger:

– Så i grund och botten är de inte för fred, de är för Ryssland.

 

 

Foto: Nato 

Text: Redaktionen