Elstöd till Sveriges hushåll – Upp till 6 000 kronor per hushåll

2022 01 13

Hushållen ska få rejält med stöd på grund av de höga elpriserna nu i vinter.

Det meddelar S-regeringen i form av finansminister Mikael Damberg (S) och energiminister Khashayar Farmanbar (S)  i dag.

Ersättning för tre månader

Hushållen ska nu få ersättning för de ovanligt höga elpriserna som varit aktuella i december, januari och februari.

– De elpriser vi sett under hösten och vintern har varit alldeles för höga. Vi ska inte ligga på de nivåerna, säger Khashayar Farmanbar (S).

En exceptionell åtgärd

Totalt satsar regeringen 6 miljarder kronor på elstöd till hushållen.

Det är ytterst ovanligt att staten går in och ger ekonomiskt stöd för höga priser på en öppen marknad.

– Det här är en exceptionell åtgärd i en exceptionell situation, säger Mikael Damberg (S).

Berör 1,8 miljoner hushåll

Sammanlagt kommer nu 1,8 miljoner svenska hushåll att få ta del av stödet. För hushåll med en månadsförbrukning på över 2 000 kilowattimmar blir det 6 000 kronor i stöd.

– Vi behöver göra åtgärder på kort sikt för dem med höga elräkningar, säger energiministern Khashayar Farmanbar (S).

Ohållbart beroende av fossil energi

Energiministern menar att de höga elpriserna är oacceptabla och betonar att orsaken är att Europa blivit beroende av fossil energi vars priser nu ökat kraftigt.

– Det sätter svenska konsumenterna i ett svårt läge. Det är inte okej att det blir så för att Europa har ett ohållbart beroende av fossil energi, säger Khashayar Farmanbar (S).

Alldeles för höga priser

– De elpriser som vi har sett under hösten och under vintern är alldeles för höga. Vi ska inte ligga på de nivåerna, säger energiminister Khashayar Farmanbar (S).

Man behöver inte ansöka

Hur mycket man får i kompensation beror på hur mycket el man har förbrukat och stödet riktas till alla som har villor eller småhus och som värms upp med el.

Hushållen kommer inte att behöva ansöka om pengarna utan utbetalningen ska göras automatiskt via elnätsbolagen.

Elnätbolagen får hantera saken

– Vi går nu till elnätsbolagen för att se till att ersättningen betalas ut till de som drabbats. Det är en komplicerad åtgärd, säger energiminister Khashayar Farmanbar (S).

Oerhört glädjande

Energiministern är mycket glad över dagens besked.

– Jag förstår att människor känner en oro för sin ekonomi. Idag kan vi meddela att vi avsätter drygt sex miljarder kronor för att ge stöd till de hushåll som fått kraftigt höjda elräkningar, det känns oerhört glädjande, säger han.

ANALYS

De höga elpriserna har blivit något av en kostnadschock för många hushåll runt om i Sverige och S-regeringens besked idag blir därför ett välkommet och välbehövligt tillskott i plånboken för många drabbade familjer.

Svar till Moderaterna

Moderaterna har tidigare gått ut med ett förslag om att slopa elskatten under januari och februari vilket skulle ge 1 500 – 2 000 kronor per månad för en vanlig villa. S-regeringens meddelande i dag innebär att de neutraliserar den aktuella frågan om ersättning för de höga elpriserna vilket har stor betydelse ett valår som detta.

Ytterst ovanligt

Att betala ut pengar till enskilda personer som drabbas av höga kostnader av tjänster eller varor som inhandlats för privat bruk på en öppen marknad är extremt ovanligt. Samtidigt är det extremt höga priser och då el inte är vilken vara som helst utan något man inte klarar sig utan så är många helt beroende av elen.

Foto: Regeringskansliet