JUST NU: Elon Musk har inlett omröstning om Trump

2022 11 19

Den nye ägaren har bett sina följare bestämma om Trump ska tillåtas vara på Twitter.

Mångmiljardären Elon Musk är ny ägare av sociala medie-appen Twitter.

Nu har Musk lagt upp en omröstning från sitt eget konto, där över hälften av de som röstat i skrivande stund vill ha tillbaka Trump, uppger Bloomberg.

Donald Trump förbjöds tillgång till appen av dess tidigare ägare.

“Uppmaning till våld”

Twitter stängde av Trumps konto den nionde januari förra året som följd av stormningen av den amerikanska kongressen.

– Efter en noggrann granskning av kontots senaste inlägg och sammanhanget kring dem har vi stängt av kontot eftersom det finns en risk för ytterligare uppmaningar till våld, löd motiveringen från Twitter-ledningen om att stänga av den tidigare presidenten.

“Folkets röst är guds röst”

I anslutning till omröstningen tweetade Musk den latinska frasen “vox populi vox dei”, uppger Sky News.

Det betyder “folkets röst är guds röst” och indikerar att Musks twitterföljare kan få det sista ordet om Trumps öde på appen.

Över tre miljoner människor hade röstat under omröstningens första timme och ja-sidan - som säger ja till att Trump ska släppas in på Twitter igen - tog ledningen med 60 procent av rösterna mot 40 procent för nej-sidan som vill att förbudet mot Trump ska kvarstå.

När närmare sex miljoner personer hade röstat knappade nej-sidan in och låg på 45 procent.

Omröstningen skall pågå fram till klockan 02 natten mellan lördag och söndag.

Miljontals följare

Elon Musk har över 116 miljoner följare på Twitter och har tidigare gjort liknande omröstningar, uppger Bloomberg.

Bland annat har han bett sina följare bestämma om aktieförsäljning i Tesla och huruvida politiker eller miljardärer är mer pålitliga.

ANALYS

Att Elon Musk inlett en omröstning om Trumps vara eller icke vara på Twitter indikerar att Trumps fokus avseende Twitter primärt är att tjäna pengar.

Om hans mål vore att skapa en balanserad och säker miljö på sociala mediejätten så skulle han istället bedöma Trumps framtid på Twitter på ett helt annat sätt. Exempelvis skulle han kunna lansera ett enkelt regelverk som gäller alla användare av Twitter.

Med några tydliga punkter kan man rada upp vad som är tillåtet eller inte tillåtet när det gäller hat, hot, mobbning och beteende på Twitter. Eller att inte initiera kuppförsök. 

En annan lösning kan vara att införa någon typ av varningssystem. 

USA:s presidentval

Att istället låta Twitters följare, varav en stor andel av kontona är fejkade konton och troll, delta i en omröstning pekar inte på någon form av fokus på ordning och reda eller regelverk.

Fokus är istället att öka antalet gillamarkeringar och delningar och att helt enkelt tjäna pengar. Omröstning kan vara första steget mot ett Twitter där mer och mer gränslöshet tillåts.

För Donald Trump skulle en återkomst till Twitter vara av stor betydelse inför det stundande presidentvalet. Vid förra valet skapade han många hat- och hotstormar mot sina egna partikamrater på Twitter istället för att välja en saklig och balanserad debatt om sakfrågorna.

Foto: Library of Congress resp Daniel Oberhaus

Text: Redaktionen


Storkedja i konkurs – över 50 butiker i Sverige

2024 03 01

Krisen blir allt djupare för ett av de större bolagen inom den globala detaljhandeln.

Flera butiker i Sverige har redan gått förlorade.

Och nu är det sannolikt bara en tidsfråga innan ännu fler sällar sig till samma skara.

Detta efter ett nytt konkursbesked från en populär butikskedja inom hälso- och skönhetsbranschen med totalt 30 miljoner kunder i hela världen.

Det handlar om The Body Shop som nu går i konkurs i Danmark och stänger igen 15 butiker, rapporterar norska affärstidningen E24.

– Det här kommer från att de har gått i konkurs i Storbritannien, säger förvaltaren Anders Hoffman Køningsfeldt.

Flera butiker stänger i Sverige

I just Storbritannien väntas 2 000 personer sägas upp och 100 butiker kan slå igen. För Danmark handlar det om 90 personer och 15 butiker.

Men även i Sverige har The Body Shops butiker börjat stänga.

Så sent som för några dagar sedan kastade kedjans butik i Stenungsund in handduken. Innan dess hade motsvarande butik i Mölndal reat ut hela sitt sortiment, även det efter ett konkursbesked.

Bara en vecka innan dess stängde även The Body Shop på Kungsmässan i Kungsbacka av samma anledning – och i januari en butik i Växjö.

Det har inte funkat helt enkelt. The Body Shop har valt att avveckla butiker på andra ställen i Sverige med tror jag, säger Mats Jäderberg, chef på köpcentret Grand Samarkand, till Smålandsposten.

Över 50 butiker

The Body Shop har funnit i Sverige sedan 1979 och har haft 57 aktiva butiker i landet.

Under förra året sålde bolagets Sverigeavdelning för 213 miljoner kronor – en minskning med 15 procent jämfört med året innan.

Samtidigt har ungefär tio av kedjans butiker stängt portarna för gott under drygt ett års tid.

Framtiden för kedjan, som enligt sin egen hemsida har 22 000 anställda och 3 000 butiker i över 60 länder, ser med andra ord minst sagt dyster ut.

– The Body Shop har stått inför en längre period av finansiella utmaningar under tidigare ägare, vilket sammanfaller med en svår handelsmiljö för den bredare detaljhandeln, framhåller The Body Shop i ett uttalande.

LÄS MER: Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

LÄS MER: Butikskedja i konkurs – 35 butiker tvingas slå igen

Foto: Väla

Text: Redaktionen


Sensationellt besked från Finland: “Bomba Ryssland”

2024 03 01

Finland går nu tvärsemot flera Natoländer – inklusive USA.

Det står klart efter ett i sammanhanget mycket uppseendeväckande besked från Helsingfors.

Sveriges grannland ger nämligen Ukraina grönt ljus att använda finska vapen för att slå till mot Ryssland – på rysk mark.

Det finns inga restriktioner för vad den ukrainska militären får lov att göra med deras vapen, klargör både Finlands försvarsminister Antti Häkkänen och Jukka Kopra, ordförande för finska parlamentets försvarsutskott.

– Om nödvändigt bör Ukraina också slå mot militära mål på den ryska sidan. Det är en helt legitim försvarsstrid som Ukraina för. FN-stadgan tillåter att militära mål attackeras över landsgränserna, säger Jukka Kopra till Yle.

Går emot USA

Finland överväger “på allvar” också att skicka Taurus – kryssningsmissiler avsedda för långdistansmål – för att hjälpa Kyiv.

Beskedet är raka motsatsen till flera andra Natoländers hållning i frågan. Exempelvis har USA uppmanat den ukrainska militären att inte använda USA-tillhandahållna vapen för att utföra attacker på ryskt territorium.

– Vi har bett ukrainarna att inte använda USA-levererad utrustning för direkta attacker mot Ryssland, sade armégeneralen Mark Milley till Reuters förra året.

Uppmanar Tyskland

Tyskland är ett annat land med samma inställning.

Landets förbundskansler Olaf Scholz har hållit inne på leveranser av Taurus, just med anledning av att Natolandet fruktar att vapnen kommer att användas för att slå mot mål djupt inne i Ryssland och därmed dra in Tyskland i ett krig med Vladimir Putin.

Men Finland uppmanar tyskarna att ändra sig.

– Jag uppmuntrar Tyskland att seriöst överväga det. Den tyska regeringen vet att det skulle vara av stor betydelse, säger Antti Häkkänen till Yle.

Putinregimen varnar för "tredje världskrig"

Ryssland har tidigare utfärdat skarpa varningar, mot bland annat Tyskland, om väst börjar förse Ukraina med just Taurus.

Det skulle göra länderna till “legitima mål”, har Kreml uppgett och talat om en "röd linje" som inte får passeras.

– Dessa idioter driver oss aktivt mot tredje världskriget, sade den tidigare ryska presidenten Dmitrij Medvedev, numera vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd, i höstas.

Även Dmitrij Peskov, talesperson för Kreml, har varnat för samma scenario.

– Det här är ett helt annat vapen som kommer att leda till, låt oss säga, ytterligare en omgång av eskalerade spänningar, sade han enligt Reuters i somras.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen