JUST NU: Elon Musk har inlett omröstning om Trump

2022 11 19

Den nye ägaren har bett sina följare bestämma om Trump ska tillåtas vara på Twitter.

Mångmiljardären Elon Musk är ny ägare av sociala medie-appen Twitter.

Nu har Musk lagt upp en omröstning från sitt eget konto, där över hälften av de som röstat i skrivande stund vill ha tillbaka Trump, uppger Bloomberg.

Donald Trump förbjöds tillgång till appen av dess tidigare ägare.

“Uppmaning till våld”

Twitter stängde av Trumps konto den nionde januari förra året som följd av stormningen av den amerikanska kongressen.

– Efter en noggrann granskning av kontots senaste inlägg och sammanhanget kring dem har vi stängt av kontot eftersom det finns en risk för ytterligare uppmaningar till våld, löd motiveringen från Twitter-ledningen om att stänga av den tidigare presidenten.

“Folkets röst är guds röst”

I anslutning till omröstningen tweetade Musk den latinska frasen “vox populi vox dei”, uppger Sky News.

Det betyder “folkets röst är guds röst” och indikerar att Musks twitterföljare kan få det sista ordet om Trumps öde på appen.

Över tre miljoner människor hade röstat under omröstningens första timme och ja-sidan - som säger ja till att Trump ska släppas in på Twitter igen - tog ledningen med 60 procent av rösterna mot 40 procent för nej-sidan som vill att förbudet mot Trump ska kvarstå.

När närmare sex miljoner personer hade röstat knappade nej-sidan in och låg på 45 procent.

Omröstningen skall pågå fram till klockan 02 natten mellan lördag och söndag.

Miljontals följare

Elon Musk har över 116 miljoner följare på Twitter och har tidigare gjort liknande omröstningar, uppger Bloomberg.

Bland annat har han bett sina följare bestämma om aktieförsäljning i Tesla och huruvida politiker eller miljardärer är mer pålitliga.

ANALYS

Att Elon Musk inlett en omröstning om Trumps vara eller icke vara på Twitter indikerar att Trumps fokus avseende Twitter primärt är att tjäna pengar.

Om hans mål vore att skapa en balanserad och säker miljö på sociala mediejätten så skulle han istället bedöma Trumps framtid på Twitter på ett helt annat sätt. Exempelvis skulle han kunna lansera ett enkelt regelverk som gäller alla användare av Twitter.

Med några tydliga punkter kan man rada upp vad som är tillåtet eller inte tillåtet när det gäller hat, hot, mobbning och beteende på Twitter. Eller att inte initiera kuppförsök. 

En annan lösning kan vara att införa någon typ av varningssystem. 

USA:s presidentval

Att istället låta Twitters följare, varav en stor andel av kontona är fejkade konton och troll, delta i en omröstning pekar inte på någon form av fokus på ordning och reda eller regelverk.

Fokus är istället att öka antalet gillamarkeringar och delningar och att helt enkelt tjäna pengar. Omröstning kan vara första steget mot ett Twitter där mer och mer gränslöshet tillåts.

För Donald Trump skulle en återkomst till Twitter vara av stor betydelse inför det stundande presidentvalet. Vid förra valet skapade han många hat- och hotstormar mot sina egna partikamrater på Twitter istället för att välja en saklig och balanserad debatt om sakfrågorna.

Foto: Library of Congress resp Daniel Oberhaus

Text: Redaktionen