Elbolag varnar tusentals kunder – gäller nästa faktura

2023 02 02

Flera tusen kunder riskerar en ketchupeffekt när nästa elräkning anländer.

Detta eftersom Vattenfall byter ut elmätare för 900 000 kunder – vilket har fått konsekvensen att ett par tusen inte fått sin elräkning på flera månader, rapporterar SVT Uppsala.

Ketchupeffekt med chockbelopp

Många villaägare slår larm om faktureringen. Somliga har inte fått någon elräkning på uppemot ett halvår efter att elmätaren blivit bytt.

Det innebär dock inte att kunderna skonas elkostnaderna.

Tvärtom väntar en ketchupeffekt och chockbelopp när räkningen väl kommer.

– Jag har inte fått någon räkning av dem (Vattenfall) sedan september. När elräkningen väl kommer har jag inte en susning vad den kommer att landa på. Jag har petat undan några tusenlappar varje månad för att kunna betala den. Det kan bli en bra bit över 10 000 per månad misstänker jag, säger Skutskärsbon Tony Westman, som har Vattenfall som både leverantör och nätägare, till SVT.

"Beklagar självklart"

Vattenfall själva menar att fakturaproblemen beror på att det saknats mätvärden.

Det är främst personer där man av olika anledningar inte kunnat byta mätaren som drabbats, enligt elbolaget.

– Det beklagar vi självklart. Vi jobbar på att lösa det här problemet så snart som möjligt och tar kontakt med kunder löpande. Till exempel har man, sedan några veckor tillbaka, själv kunnat rapportera in sina mätvärden till oss, säger Eva Feldt, kommunikationschef på Vattenfall Eldistribution, till tv-kanalen.

"Bryter mot avtal"

Elbolaget uppmanar nu sina kunder att förbereda sig inför att näst faktura lär bli betydligt högre än normalt, även för att vara tider med höga elpriser.

Kunden Tony Westman är minst sagt upprörd över Vattenfalls hantering av frågan.

– De bryter mot vårt avtal som innebär att jag ska betala månadsvis. Hade jag helt plötsligt frångått det och börjat betala halvårsvis trots att fakturan kommer en gång i månaden så hade det blivit ett inkassoärende, säger han.

Uppmanar att planera ekonomin

I början av året av året uppmanade Vattenfall liknande uppmaningar till hushållen om att planera ekonomin framåt då en längre tid med höga elpriser väntar.

Bland annat rekommenderas att man inte lånar pengar till att betala räkningen.

– Sådana lån riskerar att bli dyra i förlängningen. Mitt råd till kunderna är att vända sig till oss först och undersöka möjligheterna vi kan ge, säger William Fredriksson, kundmötesansvarig på Vattenfall, till bolagets hemsida.

"Betala så mycket det går"

Vattenfalls råd till hushållen är att se över den elförbrukning man har hemma under de kommande månaderna.

– Vintern fortsätter i januari, februari och mars. Uppmaningen är därför att betala så mycket man har möjlighet till för det kommer fler elräkningar som ska betalas., säger William Fredriksson.

Foto: Tomas Ärlemo Svenska kraftnät

Text: Redaktionen


Ryskt jättefartyg till Sverige

2024 02 28

Drygt två år efter att Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina anländer ett jättefartyg med rysk fossilgas till Sverige.  

Fartyget ankommer till Nynäshamn under morgondagen, rapporterar P4 Stockholm.

Köparen av fossilgasen är det finska statliga energiföretaget Gasum som har ett avtal med den ryska gasjätten Gazprom.

Gasum levererar i sin tur bland annat till Raffinaderiet Nynas AB som tar emot gasen, trots att bolaget sedan mars 2022 bojkottar inköp av ryska råvaror.

Trots bojkotten fortsätter Nynas att använda rysk fossilgas.

I en kommentar till P4 Stockholm uppger bolaget att de ”krävt att Gasum ska sluta leverera rysk gas” och att de är ”besvikna över att det fortsätter”.

– Utan leveranserna av flytande naturgas så skulle 300 personer på anläggningen i Nynäshamn förlora jobbet, uppger Nynas kommunikationsdirektör Höst Öslin i en skriftlig kommentar till radion.

Kraftig kritik

Miljöorganisationen Greenpeace riktar kraftig kritik mot leveranserna av rysk fossilgas till Sverige.

Organisationen uppger att 36 tankfartyg med 128 000 ton flytande fossilgas från Ryssland har ankommit till Sverige sedan starten av den fullskaliga invasionen 2022. En import som motsvarar cirka 1,1 miljarder kronor, enligt Greenpeace.

– Samtidigt som Sverige skickar krigsmateriel till Ukraina med ena handen så bidrar vi till den ryska krigskassan genom fortsatt fossilimport med den andra. Det är inte bara principiellt hyckleri utan något som leder till att fler vapen kan användas i anfallen mot Ukraina.

– Den svenska regeringen borde omgående stoppa detta svenska stöd till ryska terrordåd och krigsförbrytelser, säger Greenpeaces Sverigechef Erika Bjureby i ett uttalande.

Importen fortsätter

I maj 2022 ställde sig näringsutskottet bakom ett  importstopp av rysk olja och gas, till såväl Sverige som EU. Trots detta har importen av rysk gas fortsatt.

Utrikesminister Tobias Billström (M) har öppnat för att Sverige kan införa ett nationellt importstopp efter att EU:s nya gasmarknadsförordning antagits.

– Energimarknadsinspektionen har redan fått i uppdrag att börja titta på genomförande och följdlagstiftning. Frågan om förbud mot import av rysk fossilgas med hänvisning till gasmarknadsförordningen kommer att analyseras i Regeringskansliet. Vi överväger även möjligheterna att agera enskilt, sa Billström i en riksdagsdebatt i februari.

Vidare framhöll ministern att Sverige följer Finlands agerande i frågan.

– Jag har noterat att företrädare för den finska regeringen uttryckt avsikter att utreda huruvida ett nationellt importstopp kan genomföras efter att EU:s nya gasmarknadsförordning antagits. Det är självklart mycket angeläget för regeringen att följa utvecklingen nära, sa Billström.

Arkivfoto: CORAL ENERGY & SMIT SEINE

Text: Redaktionen


Obehaglig smitta sprids snabbt – så skyddar man sig

2024 02 28

Just nu sprids en mycket obehaglig smitta som en löpeld i landet. 

Det handlar om vinterkräksjukan och situationen är värre nu jämfört med samma period förra året.

Det uppger Folkhälsomyndigheten.

Härjar för fullt

– Om man tittar på antalet inrapporterade fall senaste veckorna har de faktiskt varit högre än motsvarande period förra säsongen.

Det säger Elsie Ydring som är epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten till SVT.

Vinterkräksjukan härjar just nu för fullt runt om i Sverige, rapporterar TV-kanalen.

Att smittspridningen ökar indikeras även när man granskar vad svenska folket letar efter på 1177.se. Uppgången framgår även av statistik från laboratorier.

Sprids extremt lätt

Det räcker med att ta på ytor med kräksjukevirus för att smittas, det så kallade caliciviruset.

Det sprids på allt från pengar, dörrhandtag, kundvagnar,  kundkorgar och hissknappar.

Och symtomen är i många fall mycket obehagliga.

– Symtomen vid vinterkräksjuka kommer ofta snabbt. Du får oftast flera av följande symtom – illamående, kräkningar, ont i magen, diarréer, ont i kroppen, feber och huvudvärk, förklarar 1177.se.

Så skyddar du dig

1177.se, som ägs av Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, betonar att det finns fyra viktiga råd för den som vill skydda sig från att smittas.

– Tvätta alltid händerna noga med tvål och vatten efter toalettbesök, före måltider och efter att ha tagit i föremål eller på ytor som kan ha virus på sig. Det räcker inte med att använda handsprit för att hindra smittan av vinterkräksjuka.

– Använd flytande tvål och torka händerna med en egen handduk eller pappershanddukar.

– Undvik att laga mat så länge du har kräkningar eller diarréer.

– Undvik att besöka personer som har vinterkräksjuka. När man själv är smittad ska man undvika att träffa andra.

Tvål viktigt

Det är särskilt viktigt att inte bara tvätta sig med vatten när man tvättar händerna utan att även använda tvål.

Vinterkräksjukan sprids även kraftigt i Finland för närvarande.

Foto: K. Glenn

Text: Redaktionen