JUST NU: Ekonomisk smäll för semesterssugna svenskar

2022 05 16

Inflationen väntas slå mot hotellpriserna och driva upp kostnaderna än mer.

I april lyfte konsumentpriserna mer än vad som på förhand var väntat. Bakgrunden är inflationstakten som nått den högsta nivån sedan slutet av 1991, rapporterar Expressen.

Högre hotellpriser

En effekt av inflationen som nu märks av är att hotellpriserna ökar. Den ökningen är redan etablerad, men nu kommer det frustrerande beskedet för alla som planerar hotellvistelser under semestern i sommar.

Svårare att hitta klipp

De närmaste månaderna kan semestersugna resenärer förvänta sig ytterligare prisökningar för hotell, rapporterar Göteborgs-Posten med hänvisning till TT.

– En prisökning är rimlig. Det har ju varit så att om man har varit ute i god tid så har det gått att välja och vraka, särskilt under pandemin. Nu kan det bli mer tajt när efterfrågan ökar och det kommer inte att bli lika enkelt att göra klipp och hitta en billig weekendvistelse, säger Johan Johander, vd för Benchmarking Alliance, till tidningen.

Kriget driver upp priser 

Priserna, och trycket på att boka hotellrum, ligger på ungefär samma nivåer som före pandemin. Det genomsnittliga priset har stigit från från 1 000 kronor natten till 1 200 kronor bara den senaste månaden.

Bakgrunden är bland annat kriget i Ukraina  som drivit upp priser på energi och mat, vilket gör att hotellägarna måste ta högre betalt av sina gäster. Bland annat påverkas priset på spannmål och drar upp prislapparna på livsmedel generellt, rapporterar SVT.

“Kris på gång”

–  Här är en kris på gång och dessa prisökningar ökar kostnaderna även för animalieproduktionen. Som konsument får man vara beredd att betala mer för den svenska maten och acceptera att det inte är lika stort utbud, säger Johan Karlzén, ordförande Sveriges spannmålsodlarförening, till kanalen.

“Fortsatt bred prisuppgång”

Inflationstakten som mäts enligt Konsumentprisindex med fast ränta, KPIF, uppgick från 6,1 procent till 6,4 procent föregående månad enligt Statistiska centralbyrån.

– Det var en fortsatt bred prisuppgång i april med prisökningar på bland annat livsmedel, hushållsvaror, restaurangbesök och hotell, säger Mikael Nordin, prisstatistiker på SCB.

“Extrem chock”

Enligt Olle Holmgren, ekonom på SEB är en stor del av inflationen i Sverige importerad.

– Väldigt mycket av det här är en extrem chock. Det är Riksbanken medveten om. Men man är orolig för andra ordningens effekter, säger han till Expressen.

Foto: M. Bjork

Text: Redaktionen


Oväntad uppmaning till alla med trädgård inför sommaren

2024 05 19

En expert vill att de med trädgård slutar upp med att rycka ogräs.

Sommaren närmar sig och många med trädgård börjar tillbringa allt mer tid utomhus.

Då är det vanligt att gå och leta efter ogräs som man rycker upp och kastar bort för att se till att trädgården är grön och fin.

Nu går en expert ut med en uppmaning till alla som gör så, och rekommenderar motsatsen.

Det rapporterar TV4.

Flera anledningar

Det är av flera anledningar som man bör undvika att ta bort ogräset, menar herbalisten Lisen Sundgren.

Dels menar hon att mycket av ogräset faktiskt är ätbart, och att man kan skapa en hörna på tomten tillägnad åt just ogräs.

– If you can't beat them, eat them, säger Lisen Sundgren till TV4.

Bland det ätbara ogräset nämner hon bland annat tistel, maskrosblommor som kan strös över soppa och brännässlor som man kan göra soppa eller pesto på.

Drar till sig insekter

En annan anledning till att ha kvar ogräset är att det drar till sig pollinerande insekter och skapar liv i trädgården.

– Då kan man gå och plocka sin mat och så är det surr, man vill ju att det ska låta i trädgården. Det blir ju väldigt sterilt med bara gräsmatta och odlade blommor som inte drar till sig pollinerande insekter.

Flera tips

För den som försöker etablera en trevlig trädgård finns flera tips att följa.

– En trädgård blir både spännande och mer intressant om kontraster mellan olika växters växtsätt får samverka och på så vis framhäva varandra, säger Blomsterlandets trädgårdsmästare Linda Schilen.

– Ett sätt att göra detta på är att låta formklippta ligusterklot eller idegranshäckar möta livfullt prydnadsgräs eller skira perenner. 

Insekter lockas

Schilen pekar ut just att insekter dras till den typen av trädgårdar.

– En bonus är att även insekter trivs i den här stilen av trädgårdar, vildvuxna perenner som blommar lockar insekter som pollinatörer och vintergröna växter blir fina övervintringsboplatser åt många nyttodjur.

En levande trädgård bedöms därmed vara bra av flera anledningar.

Foto: M. le Breton

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Trisslotter stoppas i butiker

2024 05 17

Det kan bli betydligt krångligare för den som vill köpa en Trisslott i framtiden.

Den populära skraplotten kan förbjudas i fysiska butiker.

– En nyligen presenterad utredningen vill i praktiken sätta stopp för trissförsäljningen i dagligvaruhandeln.

Det säger Pär Bygdeson, vd för Livsmedelshandlarna, i ett uttalande på branschorganisationens Youtubekanal.

Stopp för betalkort

Bygdeson hänvisar till regeringens utredning ”Ett nytt förbud mot spel på kredit”.

I utredningen föreslås det att ett förbud ska införas mot att licenshavare och spelombud tillåter eller medverkar till att spel om pengar betalas med krediter.

– Det man vill göra är att förbjuda spel på kredit, vilket kan tyckas vara lovvärt, men som förslaget är formulerat innebär det att det blir stopp för allt att spel på kredit, inklusive alla former av betalkort, säger Pär Bygdeson och tillägger:

– Om det här förslaget går igenom riksdagen kommer den som säljer Trisslotter, eller andra spel i butik enbart kunna ta emot betalning via kontanter eller swish.

Livsmedelshandlarna ska kommentera utredningens förslag i ett remissvar som ska skickas till regeringen senast torsdagen den 23 maj. 

Pär Bygdeson konstaterar att organisationen kommer uppmana regeringen att ändra förslaget.  

– Från Livsmedelshandlarnas sida kommer vi att påpeka problemen med detta och begära att alla betalsätt ska vara godkända vid köp av spel i fysisk butik.

Fakta: Trisslotten

- Sveriges mest sålda skraplott

- Lanserades 1986

- Det säljs omkring 300 000 Trisslotter varje dag

- Under 2022 blev antalet miljonvinster på Triss 88 stycken. Det totala vinstvärdet för samtliga Trisslotter uppgick till 182 300 000 kronor

- Rent statistiskt behöver du köpa 32 876 Trisslotter innan du får en vinst på 10 000 kronor eller mer, vilket skulle kosta 986 280 kronor

Källor: Svenska Spel, Compricer resp CasinoWings

Foto: Svenska Spel

Text: Redaktionen