JUST NU: Ekonomisk smäll för semesterssugna svenskar

2022 05 16

Inflationen väntas slå mot hotellpriserna och driva upp kostnaderna än mer.

I april lyfte konsumentpriserna mer än vad som på förhand var väntat. Bakgrunden är inflationstakten som nått den högsta nivån sedan slutet av 1991, rapporterar Expressen.

Högre hotellpriser

En effekt av inflationen som nu märks av är att hotellpriserna ökar. Den ökningen är redan etablerad, men nu kommer det frustrerande beskedet för alla som planerar hotellvistelser under semestern i sommar.

Svårare att hitta klipp

De närmaste månaderna kan semestersugna resenärer förvänta sig ytterligare prisökningar för hotell, rapporterar Göteborgs-Posten med hänvisning till TT.

– En prisökning är rimlig. Det har ju varit så att om man har varit ute i god tid så har det gått att välja och vraka, särskilt under pandemin. Nu kan det bli mer tajt när efterfrågan ökar och det kommer inte att bli lika enkelt att göra klipp och hitta en billig weekendvistelse, säger Johan Johander, vd för Benchmarking Alliance, till tidningen.

Kriget driver upp priser 

Priserna, och trycket på att boka hotellrum, ligger på ungefär samma nivåer som före pandemin. Det genomsnittliga priset har stigit från från 1 000 kronor natten till 1 200 kronor bara den senaste månaden.

Bakgrunden är bland annat kriget i Ukraina  som drivit upp priser på energi och mat, vilket gör att hotellägarna måste ta högre betalt av sina gäster. Bland annat påverkas priset på spannmål och drar upp prislapparna på livsmedel generellt, rapporterar SVT.

“Kris på gång”

–  Här är en kris på gång och dessa prisökningar ökar kostnaderna även för animalieproduktionen. Som konsument får man vara beredd att betala mer för den svenska maten och acceptera att det inte är lika stort utbud, säger Johan Karlzén, ordförande Sveriges spannmålsodlarförening, till kanalen.

“Fortsatt bred prisuppgång”

Inflationstakten som mäts enligt Konsumentprisindex med fast ränta, KPIF, uppgick från 6,1 procent till 6,4 procent föregående månad enligt Statistiska centralbyrån.

– Det var en fortsatt bred prisuppgång i april med prisökningar på bland annat livsmedel, hushållsvaror, restaurangbesök och hotell, säger Mikael Nordin, prisstatistiker på SCB.

“Extrem chock”

Enligt Olle Holmgren, ekonom på SEB är en stor del av inflationen i Sverige importerad.

– Väldigt mycket av det här är en extrem chock. Det är Riksbanken medveten om. Men man är orolig för andra ordningens effekter, säger han till Expressen.

Foto: M. Bjork

Text: Redaktionen