Einár var mordhotad – Skulle vittna mot gängkriminella nästa vecka

2021 10 23

Grammisvinnaren Einár, 19 år, som mördades i natt skulle vittna mot det kriminella Vårbynätverket nästa vecka.

Det uppger Sveriges Radio Ekot avseende den prisbelönte rapartisten Nils Einar Grönberg som sköts till döds i Stockholm med flera skott i natt.

Förhandling i Svea Hovrätt

På fredag nästa vecka skulle Einár har vittnat i Svea Hovrätt mot det så kallade Vårbynätverket rapporterar Sveriges Radio.

Våren 2020 utsattes Einár för en kidnappning och det är en av alla åtalspunkter som ingår i det omfattande åtalet mot det tungt belastade Vårbynätverket. För närvarande pågår det förhandlingar i Svea Hovrätt och nästa vecka var det dags att hantera frågan om kidnappningen.   

Ett stort, stort pussel

Efter begäran att kunna höra Einár under rättegången nästa vecka togs det i går beslut om att hämta Einár med hjälp av polis då han inte ville medverka när frågan hanterades i tingsrätten.

Sveriges Radio uppger att det är oklart om det finns en koppling mellan mordet på Einár i natt och det väntade förhöret nästa vecka och enligt polisen är det en omfattande utredning som nu pågår.

– Här handlar det också om att inte låsa sig för tidigt under utredningen. Det är ett stort, stort pussel att lägga, säger Max Åkervall vid Stockholmspolisen till SR.

Pris på sitt huvud

Aftonbladet uppger att Einár levde med ett pris på sitt huvud och hotbilden ska ha förvärrats på sistone.

Tidningen rapporterar att Einár endast var 17 år när han kidnappades på ett rått och brutalt sätt av personer kopplade till Vårbynätverket. Han blev då besluten på värdeföremål för hundratusentals kronor enligt tidningen och det spreds efter händelsen också obehagliga bilder från kidnappningen.

Dödshotad och skyddad identitet

Tidningen uppger även att hotbilden mot Einár förvärrats efter en incident vid restaurangen Nosh & Chow i Stockholm så sent som den 9 oktober.

Artisten ska alldeles nyligen ha drabbats av dödshot på sociala medier och levde enligt tidningen med skyddad identitet.

Foto: Einár, Första klass omslag, You Tube


Populärt livsmedel återkallas – säljs på Willys och Hemköp

2024 02 22

En produkt som funnits till försäljning i många av Axfoods butikskedjor återkallas.

Axfoods butiker inkluderar både Hemköp och Willys.

Nu går Axfood ut med information om att man återkallar ett populärt livsmedel.

Plastbitar i förpackningen

Produkten återkallas efter att man har hittat plastbitar i vissa förpackningar.

– Efter att leverantören vid en kontroll upptäckt plastbitar i vissa förpackningar på produktionsanläggningen väljer Axfood av säkerhetsskäl att återkalla, skriver Axfood i ett pressmeddelande.

Livsmedlet det avser är Garant tropisk juice utan fruktkött, 1 liter, med bäst före-datum 19.04.2024.

Spärrad för försäljning

Juicen har funnits till försäljning i flertalet av Axfoods butikskedjor, men är nu spärrad för försäljning och går inte att köpa.

– Det finns en risk att vissa av förpackningarna som redan hunnit gå ut i butik kan innehålla mörka plastbitar, uppger Axfood.

Inga kundreaktioner uppges ha rapporterats.

Uppmaning till konsumenterna

 Axfood går nu ut med en uppmaning till personer som har köpt produkten.

– Alla konsumenter som köpt den aktuella produkten uppmanas att i första hand återlämna den till butiken där den är köpt för ersättning.

Företaget uppger att de beklagar det inträffade och utreder tillsammans med leverantören hur detta kunnat ske för att säkerställa att det inte inträffar igen.

Inte första gången

Så sent som i förra veckan återkallades ännu ett livsmedel.

Då återkallade Coop kakor som kan kunde innehålla metallbitar.

– Leverantören av kakorna har vid en rutinkontroll upptäckt metallbitar i vissa produktförpackningar, uppgav Coop i samband med upptäckten.

Av säkerhetsskäl återkallades därför kakorna.

Fakta Axfood 

- Sveriges tredje största livsmedelskedja efter Ica och Coop. 

- Består av en familj av varumärken, bland annat butikskedjorna Willys och Hemköp, liksom Tempo, Handlar’n och Matöppet. 

- I Axfood ingår även Middagsfrid och Urban Deli samt delägda Apohem, Eurocash, City Gross och Mathem. Huvudägare är Axel Johnson AB med 50,1 procent av aktierna.

- Har fler än 13 000 medarbetare över hela Sverige. Nettoomsättnignen för 2022 landade på 73 474 miljoner kronor. 

Foto: Axfood

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Putin sätter deadline – tre veckor

2024 02 23

Rysslands diktator Vladimir Putin har gett order till sina väpnade styrkor om en skarp deadline.

Det uppger GUR, den ukrainska underrättelsetjänsten.

Ordern ska vara specifikt kopplad till tidpunkten för det ryska valet i mitten av mars och har både strategisk och symbolisk betydelse, säger Vadym Skibitsky, biträdande chef vid GUR.

Målet är att, inom en deadline på tre veckor, ta fullständig kontroll över den ukrainska regionen Luhansk.

– Innan valet vill de nå åtminstone de administrativa gränserna i Luhansk, säger Vadym Skibitsky till Interfax-Ukraine enligt Newsweek.

Behöver visa folket

Det ryska presidentvalet äger rum 15-17 mars.

Få tror på något annat scenario än att Putin förlänger sin tid vid makten – i vad som enligt västerländska observatörer är ett riggat val.

Och även om interna ryska opinionsundersökningar påstår att Putin är favorit – till och med mycket populär – har stödet för hans krig i Ukraina börjat sjunka.

– Således skulle segrar som ockupationen av Luhansk kunna ge något att visa sitt folk, framhåller Jon Jackson, biträdande redaktör på den amerikanska tidningen.

Flera städer på listan: "Symboliskt"

Det finns även städer i andra regioner som Vadym Skibitsky menar finns på Rysslands önskelista inför valet, bland annat Kuoyansk, Lyman och Avdiivka.

Städerna ockuperades av Ryssland efter invasionen – men togs sedan tillbaka av ukrainska styrkor.

– Det skulle vara symboliskt. Det är ett element som skulle användas mycket aktivt i informativa och psykologiska operationer.

Skiftar fokus

Enligt den ukrainska underrättelsechefen har det ryska valet fått Putins styrkor att skifta fokus i flera delar av Ukraina.

Bland annat har tre bataljoner ryska soldater nyligen skickats från ockuperade Mariupol till Belgorod, en rysk region som gränsar till Ukraina efter flera attacker mot det aktuella området.

– För att säkerställa säkerheten och genomförandet av valet, framhåller Skibitsky.

Han är samtidigt inställd på att kriget är långt ifrån att ta slut.

– Vi förstår hur viktigt det är för oss att ha reserver, hur viktigt det är att ha stöd från vara partners, att utveckla vår produktion.

– Denna karaktär av Ryska federationens agerande, med ett högljutt rop på “offensiv”, innebär ett utdraget krig. Ett utmattningskrig.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen