Einár var mordhotad – Skulle vittna mot gängkriminella nästa vecka

2021 10 23

Grammisvinnaren Einár, 19 år, som mördades i natt skulle vittna mot det kriminella Vårbynätverket nästa vecka.

Det uppger Sveriges Radio Ekot avseende den prisbelönte rapartisten Nils Einar Grönberg som sköts till döds i Stockholm med flera skott i natt.

Förhandling i Svea Hovrätt

På fredag nästa vecka skulle Einár har vittnat i Svea Hovrätt mot det så kallade Vårbynätverket rapporterar Sveriges Radio.

Våren 2020 utsattes Einár för en kidnappning och det är en av alla åtalspunkter som ingår i det omfattande åtalet mot det tungt belastade Vårbynätverket. För närvarande pågår det förhandlingar i Svea Hovrätt och nästa vecka var det dags att hantera frågan om kidnappningen.   

Ett stort, stort pussel

Efter begäran att kunna höra Einár under rättegången nästa vecka togs det i går beslut om att hämta Einár med hjälp av polis då han inte ville medverka när frågan hanterades i tingsrätten.

Sveriges Radio uppger att det är oklart om det finns en koppling mellan mordet på Einár i natt och det väntade förhöret nästa vecka och enligt polisen är det en omfattande utredning som nu pågår.

– Här handlar det också om att inte låsa sig för tidigt under utredningen. Det är ett stort, stort pussel att lägga, säger Max Åkervall vid Stockholmspolisen till SR.

Pris på sitt huvud

Aftonbladet uppger att Einár levde med ett pris på sitt huvud och hotbilden ska ha förvärrats på sistone.

Tidningen rapporterar att Einár endast var 17 år när han kidnappades på ett rått och brutalt sätt av personer kopplade till Vårbynätverket. Han blev då besluten på värdeföremål för hundratusentals kronor enligt tidningen och det spreds efter händelsen också obehagliga bilder från kidnappningen.

Dödshotad och skyddad identitet

Tidningen uppger även att hotbilden mot Einár förvärrats efter en incident vid restaurangen Nosh & Chow i Stockholm så sent som den 9 oktober.

Artisten ska alldeles nyligen ha drabbats av dödshot på sociala medier och levde enligt tidningen med skyddad identitet.

Foto: Einár, Första klass omslag, You Tube