JUST NU: Efterlängtat besked för kvinnliga militärer

2022 11 28

Ett nytt kroppsskydd som är specialanpassat för kvinnliga militärer har för första gången tagits fram i Sverige.

Det bekräftar Försvarsmakten i ett pressmeddelande.

– I alla år har kroppsskyddet varit ett problem framför allt för kvinnor. Men nu blir det ändring på det. Från och med i juni nästa år kommer det nya kroppsskyddet 23 D som är specialanpassat för kvinnor att levereras till förbanden, framhåller myndigheten.

Kroppsskyddet har tagits fram tillsammans med de nordiska grannländerna och Försvarets materialverk (FMV), erfar Expressen.

Efterlängtat besked

Johanna Toll, presskommunikatör på Försvarsmakten, framhåller att nyheten är ett efterlängtat besked för alla kvinnor inom den svenska militären.

– Kroppsskydden har varit gjorda för standardmannen, och inte passat alla. Det är därför bra att man har tagit fram det här kroppsskyddet som är skönt att ha på sig även för kvinnor, säger hon till Expressen.

Det nya kroppsskyddet kommer att delas ut nästa år.

– Jag törs lova att alla kvinnor i Försvarsmakten kommer att ha det nya kroppsskyddet senast sista juni 2023, säger Claes Inoz vid Produktionsstabens logistikavdelning.

Ny fältuniform

Försvarsmakten har tidigare meddelat att en ny fältuniform, FU 24, kommer att introduceras under tredje kvartalet 2024.

– Den nya fältuniformen FU 24 blir gemensam för alla nordiska länder där bara kamoufleringen kommer att vara annorlunda. Den svenska versionen har mindre färgblock än idag och med tre kronor insprängda i mönstret, uppger Försvarsmakten.

Den nya fältuniformen är nästan helt könsneutral.

– Underkläder och underställ kommer att vara i 100 procent merinoull och är de enda plagg, förutom kroppsskyddet, som blir anpassade för dam och herr. Övrigt är könsneutralt, skriver Försvarsmakten.

Nya lastbilar

Förra veckan bekräftade Försvarsmakten att Försvarets materielverk, FMV, beställt uppemot 300 lastbilar av olika slag.

Lastbilarna värderas till cirka 460 miljoner kronor.

– Försvarsmakten ska bli större och för att klara det krävs fler lastbilar. De nya lastbilarna tillverkas av Scania och Volvo och planerad levereras är under 2023-2024. Närmare 300 fordon beställs och det finns optioner på ytterligare 260 fordon, från samma tillverkare, skriver Försvarsmakten i ett pressmeddelande.  

Foto: Antonia Sehlstedt Försvarsmakten

Text: Redaktionen