JUST NU: Efterlängtat besked för kvinnliga militärer

2022 11 28

Ett nytt kroppsskydd som är specialanpassat för kvinnliga militärer har för första gången tagits fram i Sverige.

Det bekräftar Försvarsmakten i ett pressmeddelande.

– I alla år har kroppsskyddet varit ett problem framför allt för kvinnor. Men nu blir det ändring på det. Från och med i juni nästa år kommer det nya kroppsskyddet 23 D som är specialanpassat för kvinnor att levereras till förbanden, framhåller myndigheten.

Kroppsskyddet har tagits fram tillsammans med de nordiska grannländerna och Försvarets materialverk (FMV), erfar Expressen.

Efterlängtat besked

Johanna Toll, presskommunikatör på Försvarsmakten, framhåller att nyheten är ett efterlängtat besked för alla kvinnor inom den svenska militären.

– Kroppsskydden har varit gjorda för standardmannen, och inte passat alla. Det är därför bra att man har tagit fram det här kroppsskyddet som är skönt att ha på sig även för kvinnor, säger hon till Expressen.

Det nya kroppsskyddet kommer att delas ut nästa år.

– Jag törs lova att alla kvinnor i Försvarsmakten kommer att ha det nya kroppsskyddet senast sista juni 2023, säger Claes Inoz vid Produktionsstabens logistikavdelning.

Ny fältuniform

Försvarsmakten har tidigare meddelat att en ny fältuniform, FU 24, kommer att introduceras under tredje kvartalet 2024.

– Den nya fältuniformen FU 24 blir gemensam för alla nordiska länder där bara kamoufleringen kommer att vara annorlunda. Den svenska versionen har mindre färgblock än idag och med tre kronor insprängda i mönstret, uppger Försvarsmakten.

Den nya fältuniformen är nästan helt könsneutral.

– Underkläder och underställ kommer att vara i 100 procent merinoull och är de enda plagg, förutom kroppsskyddet, som blir anpassade för dam och herr. Övrigt är könsneutralt, skriver Försvarsmakten.

Nya lastbilar

Förra veckan bekräftade Försvarsmakten att Försvarets materielverk, FMV, beställt uppemot 300 lastbilar av olika slag.

Lastbilarna värderas till cirka 460 miljoner kronor.

– Försvarsmakten ska bli större och för att klara det krävs fler lastbilar. De nya lastbilarna tillverkas av Scania och Volvo och planerad levereras är under 2023-2024. Närmare 300 fordon beställs och det finns optioner på ytterligare 260 fordon, från samma tillverkare, skriver Försvarsmakten i ett pressmeddelande.  

Foto: Antonia Sehlstedt Försvarsmakten

Text: Redaktionen 


Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 20

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen


Arla ger besked om de nya korkarna

2024 04 20

Arla tror sig ha en förklaring gällande kritiken mot de nya korkarna.

Under den senaste tiden har fastsittande korkar på mjölkkartonger varit hett omdebatterade.

Många har velat se en återgång till tidigare versioner, medan andra inte lägger någon större vikt vid förändringen.

Arla, som är en av aktörerna som genomfört förändringen på sina produkter, tror sig kunna ge ett besked om anledningen till kritiken.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Geografiska skillnader

Vad gäller mjölken från Arla så tycks ilskan mot de fastsittande korkarna vara mer intensiv söder om Stockholm.

Presschef Max Wallenberg menar att det hela kan ha att göra med geografiska skillnader.

– Om du bor i Stockholm eller uppåt i landet så har du en kork som många tycker fungerar lite bättre, och bor du längre ner i landet så är det en kork som många tycker funkar lite sämre, säger han till SR.

Får fler klagomål

Arla får in fler klagomål från södra Sverige än från Stockholm och norrut.

– Det beror helt enkelt på var paketen produceras, vid vilket mejeri de görs. Den här korken som har fått mycket kritik, där behöver man trycka till så att det blir ett klick, annars fastnar korken och så får man mjölk överallt.

Därför infördes korkarna

De nya korkarna har införts i samband med att en ny EU-lag klubbas igenom.

– Plastlock från dryckesförpackningar är en av de vanligaste orsakerna till nedskräpning och några av de främst förekommande plastprodukterna upphittade under strandstädningar, förklarar Arla.

– Från och med juli 2024 införs ny lagstiftning från EU som kräver att alla korkar ska sitta fast vid dryckesförpackningar upp till tre liter. 

– För att kunna möta de nya kraven, har vi på Arla redan startat arbetet med att anpassa mejerierna till den nya förpackningsdesignen.

Ska sitta fast

Den nya EU-lagen är klar och tydlig vad gäller återvinningen.

– Enligt EU:s direktiv ska plastlocket sitta fast på förpackningen under hela förpackningens livslängd. Det betyder att hela förpackningen sorteras som pappersförpackning.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen