Efterfrågad vara helt slutsåld – efter SMHI:s varningar

2024 01 30

Det gäller att ha framförhållning för att vara redo när SMHI går ut med skarpa varningar.

Vädervarningarna har duggat tätt under årets första veckor.

Har det inte varit extremkyla så har det varit kraftigt snöfall och hård vind.

Den senaste tiden har dock de allra skarpaste varningarna handlar om de omfattande översvämningarna i södra Sverige – som är värre än på 50 år.

– Vi har inte sett så här höga flöden sedan mätningarna började 1969, säger hydrologen Nina Bosshard från SMHI, till Sydsvenskan.

Helt slutsåld

Röd varning har de senaste dagarna legat stadigt för skånska Kävlingeån.

Hus har förstörts i vattnet som svämmat över gator, vägar och koloniområden i västra och mellersta delar av landskapet.

Och varningarna, och vädrets konsekvenser, har fått befolkningen att ta ordspråket “det finns inga dåliga väder, bara dåliga kläder” på största möjliga allvar.

En rusning har nämligen ägt rum till sport- och fritidsbutiker och nu är den hett eftertraktade produkten gummistövlar mer eller mindre helt slutsåld.

– Nej, det finns inte någonting alls i princip, framhåller personalen i en av butikerna till P4 Malmöhus när radiokanalen ringer runt.

Rusning till flera butiker

Det är inte första gången som vädret och vädervarningarna får svenska konsumenter att blixtagera.

Butikskedjan Clas Ohlson meddelade nyligen att byggfläktar, värmefläktar och andra värmprodukter ökat med flera hundra procent de senaste veckorna.

Bara något enstaka element fanns kvar i butikerna där hyllorna i övrigt ekat tomma.

Efter snösmockan och det efterföljande trafikkaoset på E22 skedde även en anstormning till bilbutiker för att handla på sig extra bilbatterier.

– Även starthjälp i övrigt, startkablar, startbooster, billaddare, torkarblad på det och spolarvätska. Det är hårdvaluta just nu, sade exempelvis Hans Hedlund, butikschef på en bilbutik i Borås, till SR.

Varningen nedgraderad

Natten till tisdagen har SMHI nedgraderat sin röda varning vid Kävlingeån till orange varning.

Det råder dock fortsatt kraftiga flöden nedströms Vombsjön med hög risk för översvämningar på grund av snösmältning och nederbörd.

Varningen gäller tills vidare.

Foto: S. Clarke

Text: Redaktionen


Experter avråder: ladda aldrig din mobil så här

2024 10 03

Folk förstör sina mobiltelefoner genom att ladda dem på fel sätt.

En gång om dagen, och gärna på natten eller på jobbet.

Det är laddrutinen för många mobilanvändare.

Men det kan vara ett stort misstag, flaggar flera experter.

Såväl i Sverige som utomlands avråds nu folk från att ladda sin telefon under lång tid – och man bör även undvika att låta den ladda ur helt.

– Om du låter din telefon vara inkopplad eller låter den dö, minskar batteriets livslängd snabbt. Istället bör du sikta på att hålla din laddningsnivå mellan 20-80 procent.

Det säger Kewin Charrion, chef för den avdelning som lagar begagnade mobiler på företaget Back Market, till Daily Mail.

Brandkåren: Ha den inte i soffan

Åsikten delas av räddningstjänsten i Sverige. Från deras perspektiv handlar dock rekommendationen om att inte ladda telefonen under natten främst om brandsäkerhet.

– Det som kan hända med batterierna är att det sker en termisk rusning i batteriets celler. Batteriet värmer upp sig själv så pass att det kan antända och då bildas den här gasen som är så giftig, har Kristian Gissler från brandkåren i Attunda sagt till TV4 Nyheterna tidigare.

– Undvik att ha den i sängen eller soffan, hellre på ett bord. Och det ska finnas en fungerande brandvarnare i varje hem – det är jätteviktigt.

Kan sno bilder via sladden

Det finns dock fler vanliga misstag folk begår när de laddar sina telefoner.

Och de har ingenting med brandrisker eller att man sliter ut batteriet att göra.

Istället handlar det om att telefonen kan utsättas för skadlig programvara om man inte är försiktig, vilket bland annat FBI, USA:s federala polismyndighet, återkommande varnat om.

Dessutom kan bilder från telefonen föras över till andra enheter.

Den risken finns när du laddar på offentliga laddningsstationer som blir allt vanligare, till exempel på köpcentrum eller flygplatser.

Även sms, e-post och kontaktuppgifter är då i farozonen.

Ta med din egen laddare och USB-sladd och använd ett eluttag istället, framhåller FBI på X.

Foto: A. Haslinger

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Enorm bomb har släppts – ”kraftfullaste efter kärnvapen”

2024 10 03

Ryssland uppges ha använt ett av världens mest kraftfullaste vapen i kriget mot Ukraina.

Nysläppta filmklipp påstås visa när vakuumbomben ODAB-9000 släpps över staden Vovchansk i nordöstra Ukraina.

Den ukrainska nyhetsbyrån InsiderUA har publicerat videon på sin Telegram-kanal. I inlägget citeras ryska militärbloggare som hävdar att det är vakumbomben ODAB-9000 som exploderar.

Se videon genom att klicka på en länk längst ner i artikeln

ODAB-9000 är Rysslands mest kraftfulla termobariska bomb (vakuumbomb). När den exploderar uppstår massiv sprängvåg som kan orsaka omfattande förstörelse över ett stort område. Effekten av explosionen motsvarar 44 000 kilo TNT. 

Ryska militärexperter kallar ODAB-9000 för ”fadern av alla bomber” och hävdar att det är den kraftfullaste ”icke-kärnvapenbomben” i världen.

Om ODAB-9000 har använts vore det en historisk händelse. Bomben ingår inte i Rysslands standardarsenal och har endast testsprängts en gång under 2007.

Mycket pekar på att det är den kraftfulla bomben som har släppts över Vovchansk.

– Själva kraften i explosionen tyder på att ODAB-9000 kan ha använts, rapporterar Kyiv Post.

Under konstant beskjutning

Det är oklart hur många som dödats och skadats i explosionen. Intensiva strider har rasat i Vovchansk sedan i våras, då Ryssland inledde en överraskande markoffensiv i Charkivregionen i nordöstra Ukraina. 

Ukrainska styrkor har lyckats trycka tillbaka de ryska ockupanterna från staden, men Vovchansk är under konstant beskjutning.

Det här är termobariska bomber (vakuumbomb)

Termobariska bomber, eller så kallade vakuumbomber, används ofta mot mål i eller omkring byggnader. Bomberna är mycket effektiva och kraftfulla. De är fyllda med en sprängladdning och ett brännbart pulver.

– När man spränger mittensprängladdningen hettar man upp pulvret så att det sprids ut. I och med att det är så pass varmt så börjar det brinna i luften. Då får man en väldigt stor hetta och en stor tryckvåg, förklarar Rein Pella, lärare på Försvarshögskolan, i en intervju med SVT Nyheter.

– När själva tryckvågen försvinner uppstår ett vakuum. Det är det som gör att de kallas för vakuumbomber. Du utsätts för ett undertryck som gör att du kan få skador på lungor och trumhinnor.

Att använda sig av vakuumbomber är inte ett brott mot internationell lag. Däremot är det ett krigsbrott om bomberna används mot civila.

SE VIDEON PÅ EXPLOSIONEN HÄR – LÄNK TILL FILMKLIPP PÅ X

Foto: Sociala medier 

Text: Redaktionen