JUST NU: Efter talet på Segerdagen – nya rykten om Putins hälsa

2022 05 10

Putins kroppsspråk under gårdagens tal i Moskva har satt fart på nya rykten kring diktatorns hälsa.

Vladimir Putin observerade den massiva militäruppvisningen i Moskva på Segerdagen under gårdagen. Diktatorn höll även ett tal som överraskande nog, enligt många, inte innehöll särskilt många överraskningar.

“Passar inte med alfaprofilen”

Det som däremot skapat viss förvirring i västvärlden efteråt är det kroppsspråk som Putin visade upp under paraden. Den ryska presidenten kunde ses sitta på första parkett i publiken med vad som såg ut som en filt över låren.

– Han ser mest ut som den äldre kvinnan som sitter bredvid honom. Han har antagit en spegelställning för henne. Han ser ut som en orolig ledare som behövde en varm filt över knäna. Det passade inte med hans tuffa alfaprofil, säger Judy James, kroppsspråksexpert, till Sky News.

“Ovanligt misstag”

Enligt experten som kanalen har talat med är det dock “mycket ovanligt att Putin gör den typen av misstag” som får honom att se svag ut.

Hon menar att det snarare kan röra sig om en regnrock och att Putin kände att han skulle se “tuffare” ut om han inte hade den på sig.

“Uppsvälld och ostadig”

Kroppsspråksexperten Judy James uppmärksammade dock flera tendenser i Putins kroppsspråk som spär på de spekulationer som senaste tiden ägt rum om diktatorns hälsa.

Hon säger att hans ansikte tycktes “uppsvällt” och hans gång upplevdes som “ostadig”.

Svårkontrollerat ansikte

– Hans ansiktsuttryck, det verkar nästan som att han inte kan kontrollera den högra sidan av ansiktet, säger hon till Sky News, och tillade även att ansiktsuttrycken vittnar om att Putin “fräser av ilska” då han talar om vad han menar att Väst har gjort mot Ryssland.

Ryktas om canceroperation

Så sent som för en vecka sedan florerade uppgifter i Ryssland om att den ryska diktatorn är sjuk i cancer och kan komma att genomgå operation.

Påståendet kommer från en video som publicerats av ryska Telegram-kanalen “General SVR”, en kanal som påstås drivas av en före detta generallöjtnant för den ryska underrättelsetjänsten.

Parkinson ett annat rykte

Två videos som publicerats på Putin i april har även skapat rykten om att Putin lider av den obotliga sjukdomen Parkinson.

– Jag är övertygad av många medicinska råd att han är en sjuk man och den mest övertygande diagnosen är att han har tidig Parkinson, sade den tidigare regeringens försvar- och Nato-rådgivare professor Gwythian Prins i programmet Good Morning Britain efter en märklig video i samband med en midnattsmässa i påsk.

Kreml uttalar sig inte

Kreml har än så länge inte kommenterat de rykten som florerar kring Putins hälsa. Det närmaste en kommentar världen har fått var när utrikesminister Sergej Lavrov fick frågan i en italiensk tv-intervju för en dryg vecka sedan.

– Fråga de utländska ledarna, svarade Lavrov svävande och syftade på det besök av FN:s generalsekreterare António Guterres som nyligen hade ägt rum i Moskva.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Kontantlarm i Sverige – flera problem

2023 12 02

Hallands länsstyrelse larmar nu om att det blir allt svårare att klara sig med kontanter.

Det råder fortsatt stor debatt i Sverige angående de olika betalningssätten.

Vissa menar att vi borde anpassa samhället mer ut efter digitala betalmetoder, medan andra menar att det är viktigt att värna om kontanternas roll.

Nu slår länsstyrelsen i Halland larm om att det blir allt svårare att överhuvudtaget klara sig med kontanter.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Flera problem

Det är i en årlig rapport som länsstyrelsen lyfter fram situationen.

Uttagningsautomater tas bort, eller placeras i gallerior med begränsade öppettider.

Samtidigt lyfter man fram Falkenberg som ett exempel, där ingen bank längre hanterar fysiska pengar.

“Det skapar problem”

I rapporten nämner man att den som inte har tillgång till digitala betaltjänster som Swish och BankID kommer att få det svårt.

– Utvecklingen mot en mer digital betalningsmarknad skapar problem för personer som av olika skäl inte har möjlighet att använda digitala betalningssätt. För att kunna göra en betalning via Swish krävs det tillgång till ett betalkonto och BankID, vilket många inte har idag, framhåller länsstyrelsen Halland.

Vardagen blir svårare

Ingvor Johansson, som leder bevakningen av grundläggande betaltjänster i länet, är orolig.

– Personer som inte har tillgång till dessa tjänster får svårare att hantera sin vardag. Det kan handla om att man får svårt att göra en räkningsbetalning, viktiga inköp, resa kollektivt eller betala för parkering. säger hon.

Även i Sundsvall

Hon fortsätter med att förklara att vissa grupper lätt kan hamna i utanförskap på grund av den rådande situationen.

– De som inte vill eller kan använda digitala betalningar, kanske för att de är rädda och ovana vid tekniken, har dålig uppkoppling eller har olika funktionsnedsättningar som försämrad syn och motorik, menar hon.

– De hamnar i ett utanförskap och förlorar delaktighet i samhället.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


Katastrofprognos för Sverige – ”Värsta sedan 90-talet”

2023 12 01

Sverige befinner sig i en recession.

Det visade nya siffror från Statistiska centralbyrån, SCB, i onsdags.

Sveriges BNP sjönk med 0,3 procent under tredje kvartalet. Eftersom BNP även minskade under andra kvartalet har Sverige därmed uppfyllt kriterierna för recession.

Larmet: "Värsta sedan 90-talet" 

Nu kommer ett nytt larm om den svenska ekonomin.

Antalet konkurser fortsätter att öka från redan rekordhöga nivåer.

Det uppger kreditupplysningsföretaget UC i en ny rapport.  

I november ökade antalet konkurser med 9 procent jämfört med motsvarande period i fjol. På årsbasis har antalet konkurser ökat med 29 procent.

Nu slår UC larm.

–  Enligt våra beräkning så kommer konkurserna under 2023 totalt sett vara det högsta antalet sedan finanskrisen på 90-talet om utvecklingen fortsätter i samma takt, framhåller företaget.

UC hänvisar till att byggindustrin driver på de höga nivåerna.

Under november månad ökade konkurserna med hela 24 procent i byggbranschen.

”Tickande bomb”

– Trots att Riksbankens räntebesked gynnar både marknaden och hushållen är lågkonjunkturen och den recession Sverige befinner sig i något vi behöver leva med ett bra tag framöver.

Vi vet heller inte än exakt vilka effekterna blir framöver till följd av ökande arbetslöshet och en fortsatt osäkerhet kring den svenska kronan, samtidigt som skatteanstånden som ska återbetalas är en tickande bomb, säger UC:s vd Gabriella Göransson i ett uttalande.

Den ”tickande bomb” som Göransson pekar på är det tillfälliga skattestånd som många företag tog del av under coronapandemin.

De senaste året har företagens skulder till staten växt i en hastig takt.

Skuldberget har ökat från 33 till 45 miljarder kronor på ett år, rapporterar Di.

Svensk Näringsliv bedömer att 14 miljarder kronor av skatteintäkterna riskerar att gå upp i rök, om inte återbetalningstiden drastiskt förlängs.

Får vi en högt tilltagande arbetslöshet är detta inte bara något som fördjupar och förlänger lågkonjunkturen ytterligare, utan som också kommer öka på antalet konkurser, säger Gabriella Göransson.

Foto: Scott Graham

Text: Redaktionen