JUST NU: Efter talet på Segerdagen – nya rykten om Putins hälsa

2022 05 10

Putins kroppsspråk under gårdagens tal i Moskva har satt fart på nya rykten kring diktatorns hälsa.

Vladimir Putin observerade den massiva militäruppvisningen i Moskva på Segerdagen under gårdagen. Diktatorn höll även ett tal som överraskande nog, enligt många, inte innehöll särskilt många överraskningar.

“Passar inte med alfaprofilen”

Det som däremot skapat viss förvirring i västvärlden efteråt är det kroppsspråk som Putin visade upp under paraden. Den ryska presidenten kunde ses sitta på första parkett i publiken med vad som såg ut som en filt över låren.

– Han ser mest ut som den äldre kvinnan som sitter bredvid honom. Han har antagit en spegelställning för henne. Han ser ut som en orolig ledare som behövde en varm filt över knäna. Det passade inte med hans tuffa alfaprofil, säger Judy James, kroppsspråksexpert, till Sky News.

“Ovanligt misstag”

Enligt experten som kanalen har talat med är det dock “mycket ovanligt att Putin gör den typen av misstag” som får honom att se svag ut.

Hon menar att det snarare kan röra sig om en regnrock och att Putin kände att han skulle se “tuffare” ut om han inte hade den på sig.

“Uppsvälld och ostadig”

Kroppsspråksexperten Judy James uppmärksammade dock flera tendenser i Putins kroppsspråk som spär på de spekulationer som senaste tiden ägt rum om diktatorns hälsa.

Hon säger att hans ansikte tycktes “uppsvällt” och hans gång upplevdes som “ostadig”.

Svårkontrollerat ansikte

– Hans ansiktsuttryck, det verkar nästan som att han inte kan kontrollera den högra sidan av ansiktet, säger hon till Sky News, och tillade även att ansiktsuttrycken vittnar om att Putin “fräser av ilska” då han talar om vad han menar att Väst har gjort mot Ryssland.

Ryktas om canceroperation

Så sent som för en vecka sedan florerade uppgifter i Ryssland om att den ryska diktatorn är sjuk i cancer och kan komma att genomgå operation.

Påståendet kommer från en video som publicerats av ryska Telegram-kanalen “General SVR”, en kanal som påstås drivas av en före detta generallöjtnant för den ryska underrättelsetjänsten.

Parkinson ett annat rykte

Två videos som publicerats på Putin i april har även skapat rykten om att Putin lider av den obotliga sjukdomen Parkinson.

– Jag är övertygad av många medicinska råd att han är en sjuk man och den mest övertygande diagnosen är att han har tidig Parkinson, sade den tidigare regeringens försvar- och Nato-rådgivare professor Gwythian Prins i programmet Good Morning Britain efter en märklig video i samband med en midnattsmässa i påsk.

Kreml uttalar sig inte

Kreml har än så länge inte kommenterat de rykten som florerar kring Putins hälsa. Det närmaste en kommentar världen har fått var när utrikesminister Sergej Lavrov fick frågan i en italiensk tv-intervju för en dryg vecka sedan.

– Fråga de utländska ledarna, svarade Lavrov svävande och syftade på det besök av FN:s generalsekreterare António Guterres som nyligen hade ägt rum i Moskva.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen