Efter SD-kritiken – Liberalernas nya drag

2022 10 21

Liberalerna bjuder in europeiska partivänner efter att samarbetet med SD ifrågasatts på kontinenten.

Flera partimedlemmar inom Liberalerna har kritiserat partiledningen efter regeringsuppgörelsen med Sverigedemokraterna.

Även ute i Europa har samarbetet ifrågasatts, bland annat från den egna partigruppen i EU-parlamentet.

Därför bjuder nu partiet in det europeiska liberala partiet Alde till Sverige för att reda ut de frågetecken som uppstått, rapporterar Sveriges Radio.

– Vi är väldigt glada att Aldepartiet har tackat ja till den här inbjudan. Vi har ju ett europaval om två år och nu börjar förberedelserna inför detta så det är väldigt viktigt för oss, säger L:s vice partiordförande Fredrik Malm.

"Regerar med extremhögern"

Nästan omgående höjdes kritiska röster i EU om Liberalernas samarbetsavtal med SD.

Bland annat konstaterade Stéphane Séjourné, gruppledare för liberala Renew EUrope, att det svenska partiet hängde löst och riskerade att uteslutas ur partigruppen.

– Ett parti som är medlem i min grupp har skrivit på ett avtal som gör det möjligt för regeringen att regera med stöd från extremhögern, sade den franske politikern till Svenska Dagbladet för två dagar sedan.

Skrev ett brev

Partiledare Johan Pehrson (L) skrev därför ett brev till sina europeiska partivänner, bland annat Alde.

Där förklarade han bland annat att avtalet med SD var det enda sättet att säkra majoritet med Kristdemokraterna och Moderaterna, uppger SR.

I samma brev lovade han även att Liberalerna aldrig ska sitta i regering tillsammans med SD.

Vill tala ut

Under veckan har frågan åter aktualiserats, vilket är anledningen till att Liberalerna alltså vill tala ut med partikollegorna i Europa en gång för alla.

– Vi får förklara hur situationen är i Sverige, vad Tidöavtalet innehåller, hur regeringen kommer att fungera, säger Fredrik Malm till SR.

Försvarar samarbetet

Johan Pehrson har vid flera tillfällen försvarat Tidöavtalet.

– Flera av dem som är kritiska nu har varit kritiska överhuvudtaget att man ska kunna föra samtal i sak om migration, sjukvård och skola med Sverigedemokraterna. Vi har nu gjort det, vi har haft partiets stöd, och det vore väldigt bra om vi kan lägga det bakom oss, sade partiledaren till radiokanalen tidigare i veckan.

Foto: Johannes Frandsen Regeringskansliet

Text: Redaktionen