Efter Nobelfestnobben – SD agerar

2022 12 09

Ännu en gång fick  Jimmie Åkesson (SD) nobben till Nobelfesten – nu agerar partiet.

Nobelstiftelsen valde även 2022  att inte bjuda in Sverigedemokraternas partiledare till den prestigefyllda festen.

Nu kräver SD i Stockholms stad förändring, rapporterar Dagens Nyheter.

– Det landar inte så bra att gång på gång diskriminera ett riksdagsparti som har stöd av 20 procent av befolkningen, säger gruppledaren Gabriel Kroon (SD).

Vill ändra reglerna

Bakgrunden till att inte bjuda in SD-ledaren, som inte varit välkommen sedan partiet kom in i riksdagen 2010, är enligt Nobelstiftelsen av respekt för “vetenskap, kultur, humanism och internationalism”.

En anledning som SD inte köper, och som nu kräver att Stockholm stad ändrar reglerna för lokalen Blå hallen där Nobelfesten äger rum.

I partiets förslag vill man förbjuda möjligheten att utesluta enskilda riksdagspartier med motiveringen att Nobelstiftelsen är en samhällsunderstödd organisation.

– Det handlar i princip om att man får offentligt stöd och hyr Blå hallen: då ska man behandla alla partier likadant, säger Gabriel Kroon till DN.

Inte hoppfulla

SD:s gruppledare är dock inte särskilt hoppfull, då kommunen styrs av de rödgröna partierna. Stockholms stads finansborgarråd, Karin Wanngård (S), är mycket riktigt inte heller intresserad av förslaget att ändra reglerna.

– Jag har full förståelse för att Nobelstiftelsen väljer att bjuda in gäster som delar deras grundläggande värderingar om alla människors lika värde. Stockholms stad har redan i dag ett regelverk för uthyrning av lokaler i Stadshuset. Jag ser ingen anledning att ändra på det, säger hon till tidningen och får medhåll från Liberalernas oppositionsborgarråd Jan Jönsson.

Portades i oktober

Beskedet om att porta Jimmie Åkesson från festen kom redan i oktober.

– Nobelstiftelsens styrelse har i år inte sett någon anledning att ompröva sitt tidigare beslut att inte bjuda in Sverigedemokraternas partiledare till Nobelfestligheterna. Nobelpriset vilar på en respekt för vetenskap, kultur, humanism och internationalism. Den respekten ligger även till grund för de insatser som firas och uppmärksammas när Nobelpristagare och gäster från hela världen bjuds in till Nobelprisutdelningen och banketten den 10 december, framhöll stiftelsen i ett pressmeddelande.

“En tråkig fest”

Huvudpersonen själv verkar dock inte ha tagit särskilt illa upp. Igår betonade att han hellre klappar katten och vattnar blommorna än att gå på den stora tillställningen.

– Personligen bryr jag mig inte. Det verkar vara en rätt så tråkig fest som jag gärna slipper, säger Jimmie Åkesson till TV4.

“Borde fundera”

SD-ledaren blev därefter mer allvarsam och betonade att det går att se beslutet från ett bredare perspektiv.

– Här handlar det om en stor och viktig fest för Sverige. Man borde kanske fundera på vilka man bjuder in och inte bjuder in.

Foto: Sverigedemokraterna

Text: Redaktionen