Efter Nobelfestnobben – SD agerar

2022 12 09

Ännu en gång fick  Jimmie Åkesson (SD) nobben till Nobelfesten – nu agerar partiet.

Nobelstiftelsen valde även 2022  att inte bjuda in Sverigedemokraternas partiledare till den prestigefyllda festen.

Nu kräver SD i Stockholms stad förändring, rapporterar Dagens Nyheter.

– Det landar inte så bra att gång på gång diskriminera ett riksdagsparti som har stöd av 20 procent av befolkningen, säger gruppledaren Gabriel Kroon (SD).

Vill ändra reglerna

Bakgrunden till att inte bjuda in SD-ledaren, som inte varit välkommen sedan partiet kom in i riksdagen 2010, är enligt Nobelstiftelsen av respekt för “vetenskap, kultur, humanism och internationalism”.

En anledning som SD inte köper, och som nu kräver att Stockholm stad ändrar reglerna för lokalen Blå hallen där Nobelfesten äger rum.

I partiets förslag vill man förbjuda möjligheten att utesluta enskilda riksdagspartier med motiveringen att Nobelstiftelsen är en samhällsunderstödd organisation.

– Det handlar i princip om att man får offentligt stöd och hyr Blå hallen: då ska man behandla alla partier likadant, säger Gabriel Kroon till DN.

Inte hoppfulla

SD:s gruppledare är dock inte särskilt hoppfull, då kommunen styrs av de rödgröna partierna. Stockholms stads finansborgarråd, Karin Wanngård (S), är mycket riktigt inte heller intresserad av förslaget att ändra reglerna.

– Jag har full förståelse för att Nobelstiftelsen väljer att bjuda in gäster som delar deras grundläggande värderingar om alla människors lika värde. Stockholms stad har redan i dag ett regelverk för uthyrning av lokaler i Stadshuset. Jag ser ingen anledning att ändra på det, säger hon till tidningen och får medhåll från Liberalernas oppositionsborgarråd Jan Jönsson.

Portades i oktober

Beskedet om att porta Jimmie Åkesson från festen kom redan i oktober.

– Nobelstiftelsens styrelse har i år inte sett någon anledning att ompröva sitt tidigare beslut att inte bjuda in Sverigedemokraternas partiledare till Nobelfestligheterna. Nobelpriset vilar på en respekt för vetenskap, kultur, humanism och internationalism. Den respekten ligger även till grund för de insatser som firas och uppmärksammas när Nobelpristagare och gäster från hela världen bjuds in till Nobelprisutdelningen och banketten den 10 december, framhöll stiftelsen i ett pressmeddelande.

“En tråkig fest”

Huvudpersonen själv verkar dock inte ha tagit särskilt illa upp. Igår betonade att han hellre klappar katten och vattnar blommorna än att gå på den stora tillställningen.

– Personligen bryr jag mig inte. Det verkar vara en rätt så tråkig fest som jag gärna slipper, säger Jimmie Åkesson till TV4.

“Borde fundera”

SD-ledaren blev därefter mer allvarsam och betonade att det går att se beslutet från ett bredare perspektiv.

– Här handlar det om en stor och viktig fest för Sverige. Man borde kanske fundera på vilka man bjuder in och inte bjuder in.

Foto: Sverigedemokraterna

Text: Redaktionen


Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 19

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen


SWEDBANK: Hela Sverige kommer förändras – pekar ut datum

2024 04 19

Swedbank förutspår stora förändringar för hela Sverige jämfört med andra EU-länder.

Markera den 7 maj i kalendern.

Det datumet innebär startskottet för en rad förändringar för den svenska ekonomin.

– Utsikterna för hushållen börjar ljusna, säger Swedbanks chefsekonom Mattias Persson.

Stannar inte vid sänkningar

Det är nämligen i maj som Swedbank förväntar sig att Riksbanken kommer att inleda en serie räntesänkningar.

– Vi räknar med att styrräntan sänks med 25 punkter i maj, till 3,75 procent, vilket följs av ytterligare tre sänkningar i år. Riksbanken fortsätter att sänka räntan även under 2025, ned till två procent, säger Mattias Persson i en kommentar till bankens senaste konjunkturrapport.

Men det stannar inte där.

Enligt Swedbank är den nyligen framlagda vårändringsbudgeten ett första steg mot en mer expansiv finanspolitik.

"Sverige tar revansch"

Banken kallar det för en “revansch” för svensk ekonomi där nästa år blir särskilt expansivt med 50 miljarder kronor i ofinansierade åtgärder.

Successivt kommer Sverige att växla upp – snabbare än majoriteten av Europas övriga länder.

– Återhämtningen är i sikte för svensk ekonomi och när den ekonomiska politiken svänger om, med en penningpolitik som blir mindre åtstramande och en finanspolitik som blir expansiv, tar tillväxten i Sverige ordentlig fart och placerar sig i topp i Europa, säger Mattias Persson. 

– Detta talar också för att den svenska kronan ska stärkas.

Inkomsterna blir större

Swedbank understryker att en mindre åtstramande penningpolitik kommer ge en “välbehövlig injektion” till hela Sveriges ekonomi.

– Efter två år av fallande inkomster stiger de reala disponibla inkomsterna i år och ännu mer nästa år, säger Mattias Persson och tillägger:

– Konsumtionen förblir dämpad ett tag till då arbetsmarknaden försvagas under året, men börjar stiga efter sommaren för att sedan ta ett rejält steg upp och växa med hela 3,4 procent 2025, säger Mattias Persson.

Stabiliserad bostadsmarknad

Förutom fallande inflation, högre reala inkomster för hushållen och en allmän revansch för svensk ekonomi syns även en framtida prisuppgång för bostadspriserna, som mer eller mindre legat still i ett år och befunnit sig på en nivå tio procent lägre än toppen under våren 2022.

Nu har läget stabiliserats. Högre priser är att vänta.

– Kursändringen från Riksbanken ger skjuts åt bostadsmarknaden. Tillsammans med förbättrad köpkraft hos hushållen talar det för en ökad efterfrågan på bostäder och en försiktig prisuppgång på 2–3 procent i år och cirka 5 procent nästa år, säger Mattias Persson.  

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen