JUST NU: Efter kritikstormen – klockan tickar för Tyskland

2022 04 08

Tyskland har kritiserats för sitt enorma beroende av rysk gas. EU:s energiimport från Ryssland göder Putins krigskassa och måste få ett stopp.

Det anser flera länder, inklusive Storbritannien, vars premiärminister Boris Johnsson kommer att diskutera lösningar tillsammans med Tysklands förbundskansler Olaf Scholz under fredagen.

Bakgrund

På torsdagen rapporterades det om att rubeln återhämtat sig till samma nivåer som innan invasionen inleddes den 24 februari.

Den primära anledningen - Europa fortsätter att importera rysk gas och olja för enorma belopp -  vilket gör övriga sanktioner tandlösa, rapporterade Bloomberg.

Nytt möte

Tyskland är det land i EU vars energiförsörjning är i ett störst behov av rysk gas. I EU har landet tillsammans med Ungern motsatt sig ett importstopp av rysk olja och gas.

Rober Habeck, Tysklands ekonomi- och energiminister, har tillkännagett att det finns planer att stoppa import av olja och kol från Ryssland i år, men att importen av gas tidigast kan stoppas i mitten av 2024.

Kritiken har inte varit nådig. Flera europeiska länder, bland annat Ukraina och Polen, har riktat skarp kritik mot det tyska beroendet. Det går för långsamt att fasa ut rysk energi.   

Ska diskutera lösningar

Nu väntar ett viktigt möte för tyske förbundskanslern Olaf Scholz.

Under fredagen besöker han Downing Street i London för att diskutera lösningar på problemet tillsammans med brittiske premiärministern Boris Johnsson, rapporterar The Guardian.

Presentera lösningar

Parterna ska hålla en gemensam presskonferens planerad till eftermiddagen, där konkreta lösningar på problemet förväntas presenteras.

Boris Johnsson förväntas erbjuda hjälp till en pressad Olaf Scholz, erfar The Guardian. Målet är att finna lösningar för att minska Tyskland och Europas beroende av Moskvas energiexport och på så vis kunna ”svälta ut” Vladimir Putins krigsmaskin.

Krävs fler länder

– Jag hoppas att fler länder förbinder sig till att förbjuda rysk energiimport, sa Storbritanniens utrikesminister Liz Truss efter ett Natomöte i Bryssel på torsdagen.

Storbritannien har lovat att avsluta sin import av rysk kol och olja i slutet av 2022. Importen av rysk gas ska även avslutas i ett nära skede.

Foto: M. Painam

Text: Redaktionen