JUST NU: Efter Hitler-jämförelsen – Putin har bett om ursäkt

2022 05 05

Rysslands diktator Vladimir Putin har bett Israels premiärminister Naftali Bennett om ursäkt efter den ryska utrikesministerns Sergej Lavrovs nazistanklagelser.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov påstod att Adolf Hitler hade ”judiskt blod” och jämförde diktatorn med Ukrainas president Volodymyr Zelensky.

–Han (Zelensky) för fram följande argument: “vad är det för nazism om vi är judar?”. Jag kan ha fel, men Hitler hade också judiskt blod. Det betyder absolut ingenting. De smarta judiska människorna säger att de ivrigaste antisemiterna vanligtvis är judar, sa Lavrov till italiensk tv enligt CNN

Har krävt en ursäkt

Uttalandet från Lavrov upprörde omvärlden – inte minst Israel som krävde en ursäkt av Kreml.

Putin uppges ha uppmärksammat kraven från Israel och har bett den israeliska premiärministern Naftali Bennett  om ursäkt, rapporterar AFP med hänvisning till den israeliska tidningen Haaretz.

Parterna samtalade med varandra under torsdagen.

Lägg ner era vapen

I samtalet med Bennett konstaterade även Putin att de ukrainska soldaterna som försvarar stålverket Azovstal i Mariupol måste lägga ner sina vapen och kapitulera, rapporterar BBC.

Diktatorn säger att Ukraina bör beordra soldaterna att ge upp.

Erbjuder säker passage

Diktatorn försäkrade att ryska styrkor är redo att erbjuda en säker passage för de  drygt 200 civila som fortfarande är instängda i stålverket.

Enligt Ukraina har Ryssland intensifierat sina attacker mot byggnaden. Uppgifter som Kreml förnekar, rapporterar BBC.

Tog sig in i stålverket

Under onsdagen tog sig ryska styrkor för första gången sig in i stålverket.

Enligt den amerikanska tankesmedjan Institute for the Study of War (ISW) vill Kreml uppnå ett snabbt avslut innan viktiga datumet 9 maj, då Ryssland firar årsdagen av segern över Nazityskland i andra världskriget.

– Kreml hoppas sannolikt att inta stålverket genom en markoffensiv för att kunna hävda full kontroll över Mariupol den 9 maj och presentera det som en seger för ryska folket, uppger ISW.  

Kommenterar utländsk underrättelseinformation

Kreml har under dagen kommenterat uppgifterna om att USA förser Ukraina med avgörande underrättelseinformation, som har varit en avgörande faktor bakom Ukrainas framgång att döda ryska generaler.

Enligt Kremls talesperson Dmitry Peskov är Ryssland väl medvetna om att USA, Storbritannien och andra Natoländer ständigt förser Ukraina med information.

Kommer inte hindra Rysslands mål

– Vår militär är medveten om att USA, Storbritannien och Nato i stort konstant förser de ukrainska styrkorna med underrättelser och andra parametrar, sa Peskov till en samlad presskår på torsdagen.

Han försäkrade samtidigt att det inte kommer att ”hindra Ryssland från att uppnå sina militära mål”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen