JUST NU: Efter bluffsamtalen – Nu träder bluffmakarna fram

2022 03 22

Den ryska staten låg bakom bluffsamtalen till bland annat Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace och inrikesminister Priti Patel.

Det hävdade Downing Street, som uppgav att de var övertygade om att det var Kreml som låg bakom bluffsamtalen, rapporterade The Guardian i måndags.

I samtalen med ministrarna ska personen som ringt bland annat uppgett sig för att vara Ukrainas premiärminister Denis Shmyhal.

Bluffmakarna avslöjade

Men nu träder bluffmakarna fram. Ett klipp från samtalet har publicerats på nätet av de ryska komikerna ”Voxan” och ”Lexus”, som är kända för att ha lurat andra världsledare på samma sätt genom åren.

Sveriges utrikesministern Ann Linde (S) lurades 2018  in i ett samtal med de två ryska busringarna. Det ledde till en KU-anmälan från SD.

Propagandasyfte

I ett första uttalande efter bluffsamtalen pekade Storbritannien ut statliga ryska aktörer som ansvariga, utan att ge en mer utförlig förklaring.

Det är underförstått att den brittiska regeringen har farhågor om att Ryssland kan släppa utskrivna citat av sina kommentarer i propagandasyfte, rapporterade The Guardian.

Pågick i tio minuter

En av flera utsatta brittiska ministrar var försvarsministern Ben Wallace.

Förra veckan ska en person ha ”lurat” sig in i ett videosamtal med ministern och hävdat att han var den ukrainska premiärministern. Samtalet pågick i drygt tio minuter och bluffmakaren ska ha kämpat hårt för att övertyga försvarsministern om sin påstådda identitet, rapporterade Sky News.

Utesluter inte Kremls inblandning

Trots att de två ryska komikerna tagit på sig ansvaret för bluffsamtalen, utesluter inte Ben Wallace att den ryska staten kan ha varit inblandad.

– Det måste gå väldigt dåligt för Kreml om de nu använder sig av busstreck och fejkade videoklipp, säger Ben Wallace till BBC.

En källa med insikt i den brittiska regeringen uppger dessutom att klippet som publicerats har ”modifierats”, rapporterar BBC.

Tillhör Rysslands spelbok

Brittiske premiärministern Boris Johsons officiella talesperson uttalade sig till The Guardian kort efter samtalen och riktade tidigt hård kritik mot den ryska staten.

– Den ryska staten var ansvariga för bluffsamtalen som gjordes till brittiska ministrar förra veckan. Det är en standardpraxis för ryska informationsoperationer och det är en direkt taktik från Kremls spelbok, sade han.

Försöker dölja sin desperation

Vidare menar premiärministern enligt uttalandet att distraktionshistorier och direkta lögner från Kreml ”återspeglar Putins desperation när han försöker dölja omfattningen av kriget och Rysslands misslyckande på slagfältet”.

Foto: N Vorobyev resp Boris Johnson FB

Text: Redaktionen