SVERIGE: Efter besked om Ringhals – stänger ytterligare ett kärnkraftverk

2022 09 01

Till helgen stängs elproduktionen på Forsmark 1 i en månad.

Beskedet kommer samma dag som det meddelades att Ringhals 4 inte kunnat startas om efter ett underhållsarbete under sommaren.

En konsekvens blir att kärnkraftverket är ur bruk fram till första december.

När nu även Forsmark 1 stängs ned på söndag minskar tillgången till el i Sverige ytterligare, rapporterar Expressen.

Planerat stopp

Det är dock inget förhastat beslut av Vattenfall AB att stänga Forsmark 1.

– Den här avställningen på Forsmarks reaktor 1 är den årliga revisionsavställningen som innebär att vi ställer av anläggningen för underhållsarbete och bränslebyte. Alla reaktorer måste ställas av en gång om året för underhåll och för att byta bränsle. Det är planerat sedan många år tillbaka, säger Anna Ek, ställföreträdande presschef på Forsmark, till tidningen.

Skenande elpriser

Forsmark 1 har en effekt på 990 megawatt.

Under de veckor som reaktorn tas ur bruk blir bortfallet drygt 800 gigawattimmar, enligt Vattenfall.

Flera har pekat på vikten av kärnkraft för att elpriserna inte ska skena mer än vad de redan har gjort.

– Det är därför vi ställer av nu. Vi ställer av 4 september och så går vi upp igen 8 oktober. Alla de här avställningarna görs under våren, sommaren och hösten så att man ska vara färdig till vintern och det som kallas höglastperioden, då behovet av el är som störst i Sverige, säger Anna Ek.

Södra Sverige extra utsatt

Redan det faktum att Ringhals 4 inte kommer igång påverkar elpriserna rejält.

Framför allt i södra delarna av landet.

– Det här kommer påverka ytterligare några procent gentemot den prisbild vi redan ser. Det är en väldigt mycket högre prisbild än vad vi är vana vid, markant högre än förra vintern, som var rekordhög, säger Christian Holtz, elmarknadsanalytikervid konsultbolaget Merlin & Metis, till Aftonbladet.

Föreslår snabbspår

Igår presenterade Moderaterna ett nytt förslag där man vill se ett snabbspår för ny kärnkraft i form av en kraftigt förkortad tillståndsprocess.

– Ingen regering kan abdikera från en så fundamental uppgift som energiförsörjningen, det har den här regeringen gjort, säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

S har börjat omvärdera

Socialdemokraterna har flera gånger uttryckt att man vill fasa ut kärnkraften.

Men i skuggan av elpriser och energiförsörjning har partiet börjat omvärdera frågan, skriver SVT.

I debatten har man tidigare talat om ett energislag åt gången, men det kommer inte räcka. Om vi ska klara både energiförsörjningen och att pressa priserna behövs ett helhetsgrepp i Sverige, säger finansminister Mikael Damberg.

Foto: Vattenfall Group

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Dryck på Systembolaget förbjuds – “det här är helt galet”

2023 12 08

För två år sedan startade produktionen av ett nytt vin utanför Växjö.

Och för knappt ett halvår sedan beslöt Systembolaget att ta in den nya produkten i sitt sortiment så att hela svenska folket skulle få möjlighet att köpa drycken.

Men nu är det stopp.

Livsmedelsverket förbjuder vinprodukten, rapporterar SVT Småland.

– Det här är helt galet. En mardröm. Jag riskerar att bli bankrutt, säger den förtvivlade vintillverkaren Shahram Soltani till tv-kanalen.

Blir vinäger

Produkten det handlar om är ett persiskt vin vars druvor importeras frysta från det traditionella vinområdet Shiraz i Iran.

Shahram Soltani är mitt uppe i tillverkningen när Livsmedelsverket plötsligt sätter totalstopp för planerna – på grund av att druvorna importerats från ett land utanför EU:s gränser.

Vinet får inte ens lov att tillverkas färdigt i väntan på respons på en överklagan, och även om domstolen ger grönt ljus kommer druvorna ha förvandlats till vinäger och Shahram Soltani ha förlorat uppemot fyra miljoner kronor vid det laget.

Stoppar även namnet

När Systembolaget tog in produkten i somras påtalade handläggaren att det formellt inte får lov att kallas “vin”, just eftersom druvorna importerats frysta.

Det fick därför istället namnet "fruktvin" och “alkoholhaltig dryck från druvor” – namn som tillåts enligt EU.

Livsmedelsverket gör dock en annan bedömning och stoppar även namnet. Shahram Soltani får inte göra andra drycker” på “samma sätt som vin” av de druvor han hämtat in från Iran.

– För en alkoholhaltig dryck gjord på vindruvor får inte kallas något annat än vin, säger Livsmedelsverkets enhetschef Karin Cerenius till tv-kanalen och påpekar att “fruktvin” ska göras på andra frukter.

"Unikt och viktigt"

När Sharam Soltani började sin vinproduktion beskrevs projektet som “unikt och viktigt” av en vinexpert, enligt Sveriges Radio.

Detta med tanke på att det är totalförbjudet att göra vin och annan alkohol i Iran – men inte att odla druvor.

– Det är inte den islamiska regeringen som ger mig problem, det är den svenska byråkratin, sade dock Shahram Soltani till matbloggen Godare tidigare i år.

Alkoholförbudet infördes efter den islamiska revolutionen 1979, men den persiska vinkulturen är egentligen minst 7 500 år gammal.

– Jag vågar nog påstå att detta är ytterst unikt, det är kulturhistoria vi pratar om också, sade vinexperten Michael Jamais till radiokanalen i somras.

Foto: Systembolaget

Text: Redaktionen