JUST NU: Ebba Buschs ukrainska klänningkupp utanför ryska ambassaden

2022 04 29

Kristdemokraternas partiledare drog på sig en ukrainsk klänning och poserade med ukrainska flaggan utanför ryska ambassaden.

På sin egen Instagramsida visar KD-ledaren upp en ny klänning. Men det är inte vilken klänning som helst – och bilderna är framför allt inte tagna var som helst.

Ebba Busch har nämligen iklätt sig en klänning skapad av den ukrainska designern Ivan Frolov, och tillsammans med en ukrainsk flagga fotograferades hon utanför den ryska ambassaden i Stockholm.

“Symbol för Ukrainas frihet”

I sitt inlägg på Instagram skriver hon uppskattande om Ivan Frolovs arbete för HBTQ-personers rättigheter i Ukraina.

– Frolov är ett av många exempel på att mode kan användas för att lyfta viktiga frågor. Hans kläder blir en symbol både för Ukrainas frihet och hans viktiga kamp vad gäller mänskliga rättigheter och HBTQ-personers rättigheter, som är på tillbakagång i flera europeiska länder, meddelar Ebba Busch.

“Kamp för sina liv”

Hon framhäver även hur Kyiv idag är en helt annan stad än före den ryska invasionen.

— Idag är Kyiv trasigt och härjat av ryska bomber. Och Frolov, tillsammans med andra ukrainska organisationer och medborgare, för en kamp för sina liv och sin frihet.

Vill skicka vapen

Ebba Busch har tidigare varit tydlig med att hon vill se att Sverige aktivt hjälper Ukraina genom att skicka vapen till det krigsdrabbade landet.

– Genom att öka den ukrainska motståndskraften så pressar vi också fram en diplomatisk lösning på detta och fredsförhandlar, säger hon till Svenska Dagbladet.

“Mer nytta för Ukraina”

För en dryg månad sedan inkom Ukraina med en lista till Sverige som innehöll de vapen som landet anser sig behöva i kriget. Bland annat ingick luftvärnssystem och pansarskott, enligt Dagens Industri.

– Som vi bedömer så kan vi avvara pansarskott, det börjar ta slut för dem. De behöver NLAW:s pansarvärnsvapen, men också Carl Gustaf-gevären. Det finns ungefär 2 000 som kommer avvecklas inom hemvärnet. De gör betydligt mycket mer nytta för att hjälpa våra vänner i Ukraina, sade Mikael Oscarsson, försvarspolitisk talesperson i KD, då till tidningen.

Två månader av krig

Kriget i Ukraina har nu pågått i mer än två månader.

De senaste beskeden från FN är att man ska dubbla sina försök att rädda liv i landet. 

– Mitt meddelande är enkelt: vi kommer inte att ge upp, framhäver FN:s generalsekreterare António Guterres på Twitter efter sitt besök i Kyiv.

Foto: Kristdemokraterna

Text: Redaktionen


Storbank ändrar regler på Swish – “riktigt värdelöst”

2024 05 30

En av Sveriges storbanker inför nu nya regler för sina kunder som använder Swish.

Från och med 11 juni ändras villkoren för alla som tillfälligt höjer gränsen för hur stor summa som ska gå att swisha.

Det meddelar Handelsbanken i ett utskick till sina kunder.

Förändringen består i att det numera införs en betänketid på flera dagar om man behöver höja maxbeloppet för att kunna genomföra en betalning på minst 10 000 kronor vid ett och samma tillfälle.

Nyheten har fått spridning bland användare på sociala medier och bland annat delats av författaren Arne Kavastu Talving, som av bokbutiken Adlibris beskrivs som “en av Sveriges mest kända aktieprofiler”.

Två dagars framförhållning

“Planera din Swish-höjning”, lyder rubriken i Handelsbankens meddelande.

– Den 11 juni införs en fördröjning på 2 dagar när du tillfälligt höjer din beloppsgräns i Swish. Så om du ska swisha mer än 10 000 kronor vid ett tillfälle behöver du ha 2 dagars framförhållning, står det vidare.

Handelsbanken tillägger:

– Förändringen införs för att ge betänketid och förebygga bedrägerier. Mer information kommer på webb och i app.

"Riktigt värdelöst"

Arne Kavastu Talving är själv positiv till de nya reglerna.

– Det här tycker jag är bra, framhåller han på X.

– Tycker fler finansinstitut ska följa efter. Behöver man en större summa så vet man det i regel några dagar innan.

Andra kunder till Handelsbanken är dock inte lika nöjda. Tvärtom haglar kritiken mot storbanken efter det nya beskedet.

– Tycker det är jättedåligt för att inte säga katastrofalt dålig begränsning, uttrycker en missnöjd person på X.

– Riktigt värdelöst, skriver en annan.

– Att begränsa vuxna människors frihet med sina egna pengar är allt annat än bra.

– Otroligt dåligt beslut. Inget annat än överförmynderi. Swish skall inte ha någon övre gräns eller annan begränsning, precis som vanliga banköverföringar, uttrycker fler upprörda personer.

Alla kommentarer är dock inte negativa. Det finns även de som menar att risken att bli rånad på stora belopp minskar tack vare fördröjningen på två dagar.

Foto: Swish

Text: Redaktionen


EUROPA: Populär turistort förbjuder badkläder

2024 05 29

En uppskattad semesterort i Italien har tröttnat på hur turister klär sig på stan.

Semesterfirarnas beteende i nordöstra Italien har gått för långt.

Efter att lokalbefolkningen under en längre tid klagat på att turister inte byter om från sina badkläder när de lämnar stranden införs nu ett förbud mot bikini och badbyxor på badorten Lignano i Veneto, rapporterar 20 Minuten med hänvisning till lokala medier.

Ingen strandklädsel är numera tillåten utanför stranden.

– En sådan situation orsakar inte bara obehag för lokalbefolkningen, utan kan också ha en negativ inverkan på livskvaliteten, framhåller kommunfullmäktige i beslutet.

– Vi behöver ha respekt för en stad som är inriktad på turism och framför allt respekt för dess medborgare.

Det här gäller

I Veneto, där bland annat turistmagneten Venedig ligger, upplever man att man inte längre har något val än att införa förbudet.

Beteendet att promenera omkring i bikini anses stötande.

– Män måste bära t-shirt med sina badbyxor, medan kvinnor måste bära en passande topp över sin bikini eller baddräkt, framhåller reportern Lulse Faupel till den egna tidningen.

Reglerna gäller även barn från tolv år och uppåt.

Höga böter

Förbudet trädde formellt i kraft den 5 maj i år. Den som bryter mot de nya reglerna riskerar böter på 25 euro. Upprepade brott leder till böter på uppemot motsvarande nästan 6 000 kronor.

Samma regler finns sedan tidigare på flera andra italienska semesterorter. Bland annat har Trieste gjort samma sak och ett förbud diskuteras även i Jesolo.

Dessutom är det inte heller tillåtet att bära bikini eller badbyxor på andra områden än stranden i Barcelona och kroatiska kuststaden Split.

Klagats även i Sverige

Irritation finns inte bara på semesterorterna vid Medelhavet.

Även i Sverige har det klagats på samma sak.

Till exempel fick lanthandlaren Pär Renevall i den småländska turistmagneten Tolg utanför Växjö nog förra året och införde en ny klädkod som alla besökare måste följa.

Man behöver inte ha slips och finkläder på sig men dra på dig en t-shirt innan du går in här, sade han till SVT vid tillfället.

Han pekade på att det framför allt var de svenska turisterna som slarvade med klädseln.

LÄS MER: Klagomål på svenska turister – inför nya regler

Foto: Trend

Text: Redaktionen