JUST NU: Ebba Buschs ukrainska klänningkupp utanför ryska ambassaden

2022 04 29

Kristdemokraternas partiledare drog på sig en ukrainsk klänning och poserade med ukrainska flaggan utanför ryska ambassaden.

På sin egen Instagramsida visar KD-ledaren upp en ny klänning. Men det är inte vilken klänning som helst – och bilderna är framför allt inte tagna var som helst.

Ebba Busch har nämligen iklätt sig en klänning skapad av den ukrainska designern Ivan Frolov, och tillsammans med en ukrainsk flagga fotograferades hon utanför den ryska ambassaden i Stockholm.

“Symbol för Ukrainas frihet”

I sitt inlägg på Instagram skriver hon uppskattande om Ivan Frolovs arbete för HBTQ-personers rättigheter i Ukraina.

– Frolov är ett av många exempel på att mode kan användas för att lyfta viktiga frågor. Hans kläder blir en symbol både för Ukrainas frihet och hans viktiga kamp vad gäller mänskliga rättigheter och HBTQ-personers rättigheter, som är på tillbakagång i flera europeiska länder, meddelar Ebba Busch.

“Kamp för sina liv”

Hon framhäver även hur Kyiv idag är en helt annan stad än före den ryska invasionen.

— Idag är Kyiv trasigt och härjat av ryska bomber. Och Frolov, tillsammans med andra ukrainska organisationer och medborgare, för en kamp för sina liv och sin frihet.

Vill skicka vapen

Ebba Busch har tidigare varit tydlig med att hon vill se att Sverige aktivt hjälper Ukraina genom att skicka vapen till det krigsdrabbade landet.

– Genom att öka den ukrainska motståndskraften så pressar vi också fram en diplomatisk lösning på detta och fredsförhandlar, säger hon till Svenska Dagbladet.

“Mer nytta för Ukraina”

För en dryg månad sedan inkom Ukraina med en lista till Sverige som innehöll de vapen som landet anser sig behöva i kriget. Bland annat ingick luftvärnssystem och pansarskott, enligt Dagens Industri.

– Som vi bedömer så kan vi avvara pansarskott, det börjar ta slut för dem. De behöver NLAW:s pansarvärnsvapen, men också Carl Gustaf-gevären. Det finns ungefär 2 000 som kommer avvecklas inom hemvärnet. De gör betydligt mycket mer nytta för att hjälpa våra vänner i Ukraina, sade Mikael Oscarsson, försvarspolitisk talesperson i KD, då till tidningen.

Två månader av krig

Kriget i Ukraina har nu pågått i mer än två månader.

De senaste beskeden från FN är att man ska dubbla sina försök att rädda liv i landet. 

– Mitt meddelande är enkelt: vi kommer inte att ge upp, framhäver FN:s generalsekreterare António Guterres på Twitter efter sitt besök i Kyiv.

Foto: Kristdemokraterna

Text: Redaktionen